Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prozivanje medija, pozivanje USKOK-a i putovanja preko Bare. Radi li tko u Banovini?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Prozivanje medija, pozivanje USKOK-a i putovanja preko Bare. Radi li tko u Banovini?

Gradonačelnik se počeo izolirati, jedan zamjenik mu je nepostojeći, a drugi je ovog tjedna opet eskalirao

PONEDJELJAK Cirkus

Domovinski pokret ispunio je svoju svrhu - priča kaže da su od HDZ-a u Županiji dobili više funkcija nego što imaju članova - a ovog tjedna ispunili su i svoj kratkoročni cilj: javnost su zaglušili i zatupili valjda najglupljom i najbesmislenijom temom u povijesti Županijske skupštine.

A konkurencija je zbilja bila ogromna.

Kako bi prikrili svoja uhljebnička postignuća, uz asistenciju HDZ-a i HGS-a na ovotjednu sjednicu progurali su točku koja se bavi navodnom 'pedofilijom i seksualiziranjem djece u školskim radnim materijalima' - a u stvarnosti fingiranom pobunom protiv novije hrvatske književnosti koja se, da stvar bude još blesavija, ionako ne nalazi na popisu obavezne, pa čak ni izborne lektire.

'Index librorum' Marka Žaje, Ivice Kukavice i Martina Pauka sastoji se od zločesto izvučenih citata iz knjiga koje teško da su sami pročitali - vjerojatnije su ih naprosto prepisali iz slične cirkusarije izvedene prije četiri godine - i koji će, čak i takvi, jednom prosječnom srednjoškolcu sasvim sigurno napraviti manju kognitivnu štetu od slušanja jedne sjednice Županijske skupštine. 

No svejedno, HDZ im je dao ruke podržavši prijedlog da se na nepostojeću opasnost 'pismeno upozori' jedno ministarstvo kojim upravlja isti taj HDZ, a trešnju na tu bizarnu tortu stavio je jedini vijećnik HSLS-a koji im je nakon odlaska oporbe spasio kvorum i sjednicu.

Na, ponavljamo, traženju stidnih dlačica u knjigama, dakle vjerojatno najglupljoj točci dnevnog reda u moru gluparija koje ondje često slušamo. Mašala.

A Domovinski pokret je, kažemo, ostvario svoj cilj koji se može opisati kao 'mobilizacija manipulacijom'. Što se zbilja krije iza ove serije manevara, nije teško prozreti.

Puno je prizemnije.

UTORAK Mediji

Gradonačelnik Ivica Puljak, čini se, točno na pola mandata došao je u istu fazu u kojoj su se u isto vrijeme našla najmanje dva njegova prethodnika: vrijeme na funkciji mu curi, veliki planovi i projekti doimaju se sve nerealniji i neizvediviji, a manevarski prostor sve mu je manji - pa tako raste nervoza, paranoja i kapacitet za svađanje - premda je sve kraći popis dostupnih za kvalitetan fajt. 

Već ih je dosta ispucao.

Ovog tjedna Puljak je u jednom od svojih klasičnih i sada već predizbornih verbalnih javnih loptanja - ovaj put s Peđom Grbinom - na dirljiv način podsjetio na retoriku svojih prethodnika nakon dvije godine u Banovini: nitko ga ne razumije, svi mu sapliću noge, a mediji su najgori.

Pa tako piše o 'tretmanu većine medija', zatim o njegovom 'provlačenju kroz medijsko blato', pa o 'argumentima koje kroz svoje medijske ispostave gura HDZ', nešto dalje ponovno o 'argumentima HDZ-ovih medija', zatim o 'argumentima koje je doslovno izmislio HDZ, a prenose ih 'neovisni' mediji birajući koju informaciju će prenijeti', pa za kraj opet o vjerovanju da će ga ljudi prepoznati 'bez obzira što im HDZ preko svojih medija servirao'. Sedam spominjanja medija u nekoliko rečenica, svaka čast. 

Malo previše za gradonačelnika koji na samom početku svog kratkog pisma Grbinu tvrdi da ga se 'nikada neće čuti da se žali'.

SRIJEDA USKOK

U Banovini je, dakle, nakon dvije godine Puljkove vlasti situacija krajnje neobična: gradonačelnik uglavnom delegira poslove i sve intenzivnije se bavi nacionalnom politikom, za jednog od njegovih zamjenika - Antonija Kuzmanića, jel'te - zaboravili smo i da postoji, dok je drugi…

Pa, ovog tjedna eskalirao.

I to, zanimljivo, opet prema medijima: na jedno suvislo pitanje novinara Slobodne Dalmacije - smatra li kako bi građevinska inspekcija trebala donijeti rješenja o uklanjanju bespravnih objekta u park-šumi Marjan, uključujući naseljene obiteljske kuće - reagirao je ni manje ni više nego pozivanjem USKOK-a u prepisku, tako prijavivši navodni pritisak na njega da postupi nezakonito.

I premda Slobodna ima svojih grijeha, ovakav Ivoševićev postupak definitivni je dokaz da je i njega obuzela potpuna paranoja - jer da nije, mogao je sasvim komotno odgovoriti da 'institucije trebaju raditi svoj posao', ili čak novinare uputiti na svoje vlastite odgovore otprije dvije godine.

Kada je po ovom pitanju zvučao razumno i suvislo.

Na polovici mandata dogradonačelnik sve češće i sve bezobraznije selektivno odgovara na novinarska pitanja, docira, histerizira i obračunava se s kime god stigne, broji lajkove i kuje teorije urote - a jedino pitanje na koje još uvijek nemamo konkretan odgovor jest: radi li taj čovjek što uopće?

ČETVRTAK Radna grupa

Evo recimo 'Četiri palme', zgrada koja je dovršena, opremljena i službeno otvorena ima punih deset mjeseci, a svejedno još uvijek čeka primiti nesretne roditelje djece na liječenju u splitskoj bolnici: umjesto da ovdje prespavaju koju noć i tako barem ublaže ionako zavidnu količinu stresa, prisiljeni su smucati se od nemila do nedraga.

Sjajan i solidno plaćen projekt naprosto stoji na mjestu - i stajao bi vjerojatno još mjesecima da se nije digla javna dreka, pa su se institucije uskomešale.

Ovog tjedna napokon je odrađen prvi (!) sastanak gradske uprave i bolnica na kojemu je, kako smo službeno obaviješteni, 'formirana zajednička radna skupina koja će usuglasiti proceduru'.

I to je svakako pohvalno, učinjen je barem prvi korak naprijed. No svaki put kad čujemo vijest o osnivanju kakve radne grupe pouzdano možemo izvesti samo jedan zaključak: do tog trenutka nitko ništa nije radio.

PETAK Obala

Zapadna obala, recimo, ozbiljno je proradila tek kada je - doduše zbog formalnih i proceduralnih razloga i činjenice da je sustav podešen tako da se gradovima vrlo jednostavno otima njihovu vrijednu imovinu - prešla u ruke Županijske lučke uprave.

U prvoj godini normalnog i potpuno legalnog poslovanja imala je jednak broj uplova i vezivanja brodova kao i lani, dok su joj prihodi dva ipo puta veći. Porasli su s 4 na desetak milijuna kuna.

'Drukčije poslujemo. Mi smo osmislili drugačiji pravilnik, obračun je drukčiji, ne dajemo popuste agencijama...', objasnio je za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj ove županijske firme Domagoj Maroević.

I time zapravo odvalio pljusku gradskom HDZ-u i HGS-u koji su se godinama ponašali kao da je nered na Zapadnoj obali dobar i poželjan.

A možda je i bio.

SUBOTA Druženje

Isti taj splitski ovog tjedna organizirao je 'druženje za svoje članove i simpatizere' na Radmanovim mlinicama, pa se još pohvalio fotografijama događaja na kojemu je 'uz razgovor, jelo i piće pala i partija balota'.

Lijepo. Sad samo trebamo arhivirati fotografije i već za koju godinu - jer prije ili kasnije dokopat će se oni vlasti, nema sumnje - imat ćemo veliki vodič za uhljebljivanje.

NEDJELJA Putešestvije

A gradonačelnik Puljak, trn u oku tim istim HDZ-ovcima, kao da se trudi s vremena na vrijeme servirati im volej: dok ovo čitamo, on se nalazi na jednotjednom putovanju u Ameriku.

Ondje će, kaže, obaviti cijeli niz razgovora na temu korupcije - mislili smo da njome već vlada suvereno i da je odavno naučio sve što se naučiti može - a usput se pohvalio da je sve pokrila jedna zaklada i da 'Grad Split neće imati nikakve troškove'. 

Što je u samom startu zapravo potpuno pogrešno: premda je jasno da korupcije u ovom slučaju nema, sasvim načelno problematično je da gradonačelniku drugog grada u državi netko plaća avionske karte, smještaj i ručkove.

Ako se radi o poslu važnome za grad, upravo grad trebao bi ga i platiti. Ako njegove najnovije putešestvije sa Splitom nemaju nikakve veze - pa, moglo bi se reći da su nepotrebne.

Barem Ivici Puljku kao gradonačelniku, ako se preko oceana tako predstavlja.

Vaša reakcija na temu