Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
O lovi iz helikoptera, Bajagi i potencijalnoj splitskoj sramoti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

O lovi iz helikoptera, Bajagi i potencijalnoj splitskoj sramoti

..i zašto grad nikako ne uspijeva organizirati normalan gastro-festival

PONEDJELJAK Napad

Plenkovićev recept bacanja javnog novca iz helikoptera HDZ je iskoristio kako bi bocnuo Ivicu Puljkanjegovu administraciju, barem kako bi ga propisno iživcirao: predložili su cijeli niz novih gradskih mjera, od sufinanciranja podstanarstva ili kamata preko jednokratne pomoći umirovljenicima do subvencija malim poduzetnicima, i mora se priznati da su za promjenu svoje ideje sasvim pošteno i konkretno razradili. I procijenili na šest milijuna eura.

Značajan je to pomak za stranku koja je svoju kritiku gradske vlasti dosad uglavnom ograničavala na najjeftinije politikantstvo, a katkad - kao ovog tjedna - i na proglase o krajnje bizarnim temama, recimo o jednom jedinom pogrešno parkiranom automobilu.

To je bilo dosta tužno za čitati, no zato je HDZ-ova konferencija na temu socijale i poduzetništva bila fino pogođena, a prezentacija na tu temu jasno strukturirana i razumljiva.

Sasvim je drugo pitanje tko se krije iza vrata na koja oni kucaju.

Puljkova vlast, naime, čak ni nominalno ne diči se velikom socijalnom osjetljivošću, niti na nju stavlja naglasak: oni su prije svega liberali koji smatraju da će tržište odraditi svoje, a da politika javnim sredstvima treba upravljati racionalno i prije svega u razvojnom smjeru.

A to nije veliki problem, čak i da su ukinuli sve gradske socijalne mjere, davanja i subvencije. Problem je da je im u realizaciji proračuna u ogromnom broju važnih stavki - a ovdje ćemo kao vrlo simptomatičnu spomenuti 'izgradnju', još konkretnije recimo ceste - uglavnom stoje mršavi iznosi, ponegdje doslovno nula.

UTORAK Odgovor

Gradonačelnik Puljak zajedno sa svojim prvim suradnicima Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem - mašala, ukazao se - pohitao je odgovoriti splitskom HDZ-u, a to je izgledalo poprilično očekivano.

I, rekli bismo, zamarajuće: kazao im je da su lopovi.

Činjenicu da je ova stranka pravomoćno osuđena za korupciju, kao i to da je okupirala državu i sve njene institucije ponašajući se više kao interesna organizacija okupljena iz predatorskih motiva, danas poznaje i priznaje svatko tko želi - pa čak i njeni članovi. To je notorna stvar i zbilja nije potrebno da je u svom predizbornom zahuktavanju Puljak svaki put naglašava, gradeći na tome svoju kampanju.

Više bismo voljeli čuti konkretan odgovor zašto se tih šest milijuna eura zbilja ne bi moglo razdijeliti socijali, umirovljenicima i malim poduzetnicima jer izjava da 'nema namjeru potkupljivati građane novcem iz proračuna prije izbora' naprosto nije dovoljna. Valjda postoje neki transferi ove vrste koji ne moraju iza sebe imati političke motive?

Izjava da u Banovini 'na poduzetnike ne gledaju kao na socijalne slučajeve nego kao partnere', pa zato nisu skloni dijeljenju sitnih subvencija za pokretanje biznisa, još je neobičnija. Rekli bismo da je i drskija.

Gospoda su očito otkrila neku novu ekonomsku paradigmu, pa makar to značilo da se suprotstavljaju državnim, europskim i zdravorazumskim praksama.

SRIJEDA Parkovi

Iznenadna smjena troje članova Nadzornog odbora gradske tvrtke 'Parkovi i nasadi' znatno je razumljivija i očekivanija: naprosto je trebalo ukloniti ljude postavljene još prije onih 'drugih' izbora, dok su Puljak i ekipa bili u formalnoj koaliciji s danas uglavnom propalim grozdom stranaka i strančica na centru i lijevo od njega.

Potez je objašnjen naglom spoznajom da su na tim mjestima umjesto nekadašnjeg koalicijskog partnera, agronoma i pravnika potrebni novinarka, elektrotehničar i informatičar. 'Društveni i tehnički smjer', upakirat će to dogradonačelnik Kuzmanić.

Opet neka avangarda.

ČETVRTAK Most

Budući da most preko Kaštelanskog zaljeva još uvijek možda jest apstrakcija, ali korak po korak čini se sve izvjesnijim: održavaju se sastanci, pripremaju dokumenti, pregovara se o njegovoj visini a navodno uskoro kreće i natječaj za oblikovanje.

Podatak da on sasvim sigurno neće biti izgrađen u idućih pet godina nimalo ne eskulpira gradsku vlast, urbaniste pogotovo, da u međuvremenu ne rade apsolutno ništa kako bi došli barem do ideje kako preusmjeriti promet od Stinica do gradske luke.

'Ne postoji direktna povezanost projekta dionice državne ceste tunela Kozjak-Vučevica koja završava spojem na Kaštelansku magistralu s gradskim prometnicama područja od Kopilice do Trajektne luke. Grad Split ima hodogram aktivnosti realizacije Gradskog projekta Kopilica u sklopu kojeg će se planirati i prometna mreža promatranog područja', ponudit će objašnjenje glavni gradski urbanist Teo Vojković.

Drugim riječima, u idućim godinama možda ćemo dobiti ideju kako novi most fizički spojiti na gradsku mrežu - ali o samoj gradskoj prometnoj mreži, očito je, ništa dalje od toga se ni ne promišlja, a kamoli projektira.

Za koju godinu, dakle, slijedi nam zvučni poraz i nova splitska sramota. U rješavanju njegovih vlastitih problema preteći će ga čak i poslovično inertna, spora i nezainteresirana država, zajedno sa svojim Hrvatskim cestama.

PETAK Glavina

'Puljak je potjerao operu s Peristila i doveo Bajagu na groblje na Sustipan', izgovorit će u elitnom televizijskom terminu, u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno', državni tajnik za turizam Tonči Glavina. HDZ-ov potencijalni navodni kandidat za budućeg gradonačelnika tako nastavlja s neobičnom praksom antireklamiranja grada kojega bi želio voditi, s visoke funkcije, ovaj put s potpunim neistinama.

Opera je ovog ljeta bila na Peristilu, dakako, jednako kao što je prije nekoliko godina Bajagu 'na groblje' doveo upravo HDZ - no što je bolje za Glavininu kampanju, to je gore po činjenice.

SUBOTA Novak

Za dobru vijest ovog tjedna neočekivano se pobrinula Vlada koja je dala još jedan mandat Lukši Novaku - direktoru koji po svim informacijama vrlo uredno vodi splitski aerodrom kojega je doveo na razinu uspješne, pozitivne, samoodržive i po svim informacijama vrlo uzorne firme. Čestitamo.

Da barem nešto funkcionira baš kako treba.

NEDJELJA Fešte

U fotofinišu turističke sezone trebali smo biti počašćeni dvama zgodnim manifestacijama, malim dvodnevnim sajmovima posvećenima spizi (na Peškariji) i slatkome (na Voćnom trgu), no umjesto toga dobili smo uglavnom otužne kulise za vrzmanje ljudi koji nisu imali što za probati ili kupiti, niti bi znali što činiti sami sa sobom.

To kako je Split nesposoban organizirati ozbiljan, zanimljiv i poticajan gastronomski događaj po uzoru na svaki veći europski grad, koji ne bi sličio na besplatnu podjelu hrane ili vašar, zapravo je izvan dosega racionalnog razmišljanja.

Vaša reakcija na temu