Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Nova Butkovićeva blamaža, Škorićev krah i bizarna ptičja afera
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Nova Butkovićeva blamaža, Škorićev krah i bizarna ptičja afera

Ministar prometa toliko je nezainteresiran za prometne probleme Splita i okolice da o njima ne zna ni osnovne informacije

PONEDJELJAK Most

Andrej Plenković nije se ukazao na otvaranju mosta nad Cetinom, odnosno tih nekoliko kilometara koji su se gradili punih dvadeset godina i optimistično se nazivaju omiškom zaobilaznicom.

Čak i njemu je valjda bilo neugodno.

No zato se u Omišu nacrtao ministar prometa Oleg Butković, onaj koji zajedno s Plenkovićem skoro deset godina sustavno zavarava, obmanjuje i ismijava stotine tisuća stanovnika Splita i okolice, čini ih budalama tvrdnjama da uvjerljivo najzagušeniji prostor u državi predstavlja 'apsolutni nacionalni prioritet' - a da istovremeno ondje nije izgradio ni jednog jedinog metra nove državne ceste. O lažima oko prigradske željeznice da ne govorimo.

No zato je u predizborne svrhe upumpao stotine milijuna eura u riječki kraj, pa čak stigao graditi i skupu obilaznicu oko vlastitog sela Novi Vinodolski s jedva pet tisuća stanovnika.

Elem, Butković se čak i ovom prilikom uspio izblamirati kada je upitan za nikad dosanjanu splitsku obilaznicu, pa je počeo petljati o tome da će ona biti financirana europskim sredstvima i da će 'poziv za financiranje uskoro biti raspisan'.

Taj administrativni koračić je, naime, obavljen prije skoro pola godine.

A to što Butković o tome nije imao pojma samo još jednom dokazuje da ga naprosto nije briga.

UTORAK Škorić

Batrljak od obilaznice Omiša je otvoren, rekli smo, punih dvadeset godina nakon početka radova - ali i punih godinu dana nakon što su oni u stvarnosti bili dovršeni. Dio prometa sada će se preusmjeravati u zaleđe, prema Tugarama i Srinjinama, gdje lokalne ceste ne zadovoljavaju ni minimalne civilizacijske standarde - a kamoli da su u stanju primiti desetke tisuća vozila na najopterećenijem prometnom pravcu u državi.

Te ceste formalno su županijske, a njima upravlja još jedan HDZ-ov as Petar Škorić. Politički utjecaj on je izgubio, ali ravnateljsku fotelju ne.

I imao je punih desetak godina koliko se obilaznica gradila, a da je bio na funkciji ravnatelja Županijske uprave za ceste, da barem pripremi projekte obnove, otkupi zemljište i ostavi kakvu-takvu nadu da će se nešto na vrijeme moći napraviti.

Ako ništa, imao je punu godinu dana dok je omiški most stajao dovršen i neotvoren. Ali, avaj, valjda je bilo drugih prioriteta.

Recimo u Trogiru, kojega je upravo Škorićeva tvrtka na samom početku sezone ostavila potpuno raskopanog i blokiranog zato što joj projekt obnove glavnog ulaza u grad kasni skoro pola godine. 

I ne vidi mu se kraja.

U civiliziranoj državi to bi bilo dovoljno za ostavku ravnatelja, no problem neodgovornosti u Hrvatskoj zahvaća i puno više razine. Kad Oleg Butković ima obraza ostati ministar, zašto bi Petar Škorić glumio moralnu vertikalu?

SRIJEDA Red

Bio bi zbilja red da se ovih dana oglase Tomislav Šuta (HDZ) i Davor Matijević (SDP), koji su se prije nekog vremena drvljem i kamenjem nabacivali na gradsku vlast i upozoravali da će 'zbog njenih grešaka Split plaćati milijune', a sve kako bi na bilo koji način srušili donošenje Odluke o komunalnom redu i, zapravo, opstruirali čišćenje centra grada od nereda koji se ondje gomilao godinama i metastaza pohlepe dijela njegovih ugostitelja i poduzetnika.

Jesu li Šuta i Matijević to činili iz čisto politikantskih motiva ili su možda imali namjeru ići na ruke interesima sasvim određenih lobija, ovdje je manje bitno. Visoki upravni sud svojom je ovotjednom presudom odlučio da definitivno nisu bili u pravu.

Split je upravo zahvaljujući odluci koju je ovaj dvojac političara zajedno s Udruženjem ugostitelja pokušao osporiti ipak vidljivo uredniji, čišći i prohodniji. Akcija Puljka, ali ipak posebno Bojana Ivoševića, može se usporediti s davnim potezom HDZ-ova gradonačelnika Zvonimira Puljića u čijem su mandatu doslovno preko noći uklonjene tisuće neonskih reklama iz stare gradske jezgre.

Dok će Šuta i Matijević, barem zasad, ostati zapamćeni kao ljudi koji su se tomu protivili.

ČETVRTAK Glavina

U samom centru grada rad lokala ograničen je do ponoći, što je razuman ustupak Banovine katkad manjkavo razumnim glasnim stanovnicima iz jezgre, no osnovni problem koji generira nered i dalje ostaje: nekoliko noćnih klubova koji rade do zore i cijeli niz trafika koje u istom tom periodu bez ograničenja serviraju poprilično jeftini alkohol.

Radno vrijeme i jednih i drugih, kako se već vrlo dobro zna, regulira se iz Zagreba, a Splitu preostaje samo kukanje i zapomaganje.

I živo nas zanima hoće li reagirati friško izabrani ministar turizma Tonči Glavina, Klišanin koji se izdaje za Splićanina, koji je zadnjih godina bio vrlo glasan u protestima i prozivanjima jer se 'Split pretvorio u meku jeftinog alkohola i nereda u noćnim satima'.

Ne bi mu trebalo biti teško intervenirati, samo da je malo volje.

PETAK Ptice

Splitska afera tjedna ipak se tiče crnih čiopa, na latinskom poznatih kao Apus apus, a u narodu kao kosiri: cijeli tomovi Facebook statusa i tekstova u sasvim ozbiljnim medijima ispisani su o navodnom 'genocidu nad pticama', mašala, odnosno o zatvaranju rupa na mrežama opasanim istočnim zidinama Palače koje se upravo trebaju sanirati.

Danima se histeriziralo, zanimljivo, opet na osnovu jednog Facebook statusa jedne stanarke gradske jezgre, a bez da smo imali osnovne informacije, no krivnju snose za to svi - i često neartikulirani i pretjerano ostrašćeni aktivisti, i brzopleti mediji, i garnitura iz Banovine koja sporo ili nikako pojašnjava pravo stanje stvari.

Gnijezde li se, dakle, kosiri trenutno baš u zidinama Palače? Kako stvari stoje - još uvijek ne.

Začepljuju li se rupe u zidinama - kažu, zasad ne.

Jesu li zidine zbilja umotane u mreže, pa nesretne ptice ne mogu sviti svoje gnijezdo - pa, fotografije pokazuju da se mreže nalaze na beznačajno malom komadiću.

Koga onda ovdje treba spašavati, i od koga? Vrag će ga znati.

Ali jedno je sigurno: ako su nam kosiri glavni problem u gradu i ako je Ivoševićeva rečenica 'Smiri se i nauči osnove prije nego počneš štrapat' zbilja verbalni napad i nasilje, onda ovaj grad nikakvih problema zapravo nema.

SUBOTA Vješalica

Bizarnosti nam ipak ne nedostaje: jedan je vjeroučitelj učenicima trećih razreda srednje škole na satu vjeronauka držao predavanje o pobačaju, pa im između ostalog objašnjavao da se taj postupak obavlja - vješalicom.

Propustio im je spomenuti da su ove tvrdnje samo djelomično točne: da, vješalica katkad zna biti u upotrebi - ali isključivo u totalitarnim režimima i džamahirijama u kojima glavnu riječ u društvu imaju vjerski vođe raznih fela, pa je i pobačaj uglavnom zabranjen.

Vrijedi ipak zabilježiti pohvalnu reakciju Splitsko-makarske nadbiskupije na ovaj slučaj, koja se kratko ali barem kristalno jasno - ispričala.

NEDJELJA Palmina

Imamo i lijepu vijest: vrtiću na Marjanu uskoro bi valjda napokon trebalo biti vraćeno ime 'Palmina', po mladoj junakinji otprije osamdesetak godina i u znak zahvale njenoj obitelji koja je ovo zemljište darovala svome gradu i 'dici Varoša'.

Mada, imamo dojam da se o tome razgovara i piše dugo, predugo, a da nitko zapravo nema pojma da se čeka jedna jedina formalna odluka upravnog vijeća današnjeg vrtića.

Kako je konsenzus još odavno postignut, jedini zaključak je da se s time oteže samo kako bi se imalo čime hvaliti i nešto obećavati, iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu.

Vaša reakcija na temu