Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kako HDZ-ovac studira HDZ i zašto će nam život proći u čekanju
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kako HDZ-ovac studira HDZ i zašto će nam život proći u čekanju

Punih pet godina znaju da se sud vraća u centar grada i da nam slijedi kaos. I prstom mrdnuli nisu

PONEDJELJAK Studiranje

Slijepljenost HDZ-ovaca s javnim resursima notorna je stvar, ali neki od njih katkad nas svejedno iznenade - kao Ante Bekavac, bivši kandidat za potpredsjednika splitskog ogranka i današnji predsjednik kotara Meje koji se još prije pet godina zaposlio u Hrvatskom hidrografskom institutu.

U staroj, uglednoj i važnoj instituciji Bekavac se obreo tek nekoliko mjeseci prije velikog Martina Pauka, koji se, znamo, zapravo žrtvovao prihvativši posao koji nitko drugi navodno nije želio.

Elem, siguran posao i solidna plaća očito nisu zadovoljavali Bekavčeve ambicije pa je samo godinu dana kasnije ondje unaprijeđen, da bismo ovih dana doznali kako to nije bilo sve: Institut je prema njemu bio široke ruke i platio mu 25 tisuća kuna vrijedan poslijediplomski studij u Puli. Mašala.

Njegov završni rad nosio naziv 'Prihvaćenost koncepta internog marketinga u političkim strankama u Republici Hrvatskoj' i dakako nema nikakve veze ni s hidrografijom, ni plovidbom, pa općenito ni s bilo kojom tekućom tvari.

Nego s HDZ-om, čije je članove za potrebe rada on anketirao.

'Temu završnog rada odabrao sam iz praktičnih razloga, jer mi je u stranci bilo jednostavnije doći do podataka', krajnje jednostavno i iskreno objasnio je Ante Bekavac. 

I kad malo bolje promislimo, čovjek je u pravu: zaposlenicima državnih i javnih institucija zaista je praktičnije, a bogme i korisnije, umjesto posla kojim se bave dobro prostudirati stranku koja ih je ondje montirala.

UTORAK Sajam

Sajam GAST digao je sidro iz Splita i otplovio prema Zagrebu, nakon skoro pa trideset godina u ovom gradu, a to je nesumnjivo loša, zabrinjavajuća vijest.

Još više zabrinjava šutnja Banovine koja - osim što nema kreativnih rješenja za probleme poput zatvorene Spaladium Arene - očito nema ni previše senzibiliteta za privatne inicijative i barem naizgled se ni ne uzbuđuje oko gašenja važnih događanja i izostanka prometa, poslova i gostiju u gradu.

Ni glasa nismo čuli od njih, pa makar da su samo izrazili kurtoazno žaljenje i iznijeli plan kako preokrenuti neveselu situaciju.

Ali zato se oglasio splitski HDZ, odnosno njegov potpredsjednik Jakša Balov, pa nam se čak i inertna Banovina u tom trenutku doimala kao glas razuma.

'Puljak je i sajam uspio potjerati iz grada. Splite, izdrži', poručio je Balov u svojoj uobičajenoj poslanici na Facebooku, plitko i površno, taman za svoju ciljanu publiku.

Tvrdnja je činjenično potpuno netočna, dakako, osim ako se od gradonačelnika očekivalo da - nakon pustih desetaka milijuna eura za koje su banke zajedno s domaćim izdajnicima pokušale opelješiti ovaj grad - svjesno otjera još dvadesetak milijuna kuna u zastaru, odnosno da ih se u naše ime odrekne.

A ako ćemo ići još dublje - pa, cijeli lanac svinjarija oko Spaladiuma je i započeo onim tajnim aneksima ugovora koje je potpisao bivši gradonačelnik Ivan Kuret, još uvijek vrlo rado viđen gost u Balovljevoj partiji.

SRIJEDA Sud

I oko sudbine splitskog Općinskog suda, koji je bizarnim manevrima i sumnjivim zamjenama nekretnina u doba HDZ-ove vlade potjeran u pripizdinu na Dračevcu, da bi se ovog tjedna zahvaljujući dobročinstvu norveške vlade napokon vratio u civilizaciju, itekako bismo imali što napisati.

Ali dosta s tim HDZ-om.

Gradonačelnik Ivica Puljak i njegovi suradnici, a bogme i njihovi prethodnici, punih pet godina svjesni su činjenice da se u centar grada vraća pogon od nekoliko stotina zaposlenika zajedno s još više stotina stranaka dnevno, te da za njih nije osigurano ni jedno jedino mjesto za parkiranje. 

Odnosno, da nam slijedi punokrvni prometni kaos. Svi su sve znali, a nitko prstom mrdnuo nije.

U posljednjih pet godina, odnosno u skoro tri godine mandata ove garniture na vlasti, bilo je sasvim dovoljno vremena za barem privremenu sanaciju problema. Ako već neobjašnjivo odbijaju ponudu privatnika da u obližnjoj Svačićevoj ulici izgradi javnu garažu i usput probije Manđerovu ulicu, mogli su barem organizirati kakav privremeni parking na Turskoj kuli ili, recimo, na Trg Hrvatske bratske zajednice postaviti montažne konstrukcije koje nisu ni skupe ni komplicirane, a bogme sasvim uredno sišu automobile i u bogatijim sredinama od Splita.

Niti bi, uostalom, narušile vizuru grada: od one ledine pokraj suda teško da nešto može biti neuglednije.

Objašnjenja koja iz godine u godinu dobivamo iz Banovine definitivno više nisu dovoljna. Jer dok prođe vrijeme da se 'cjelovito sagleda situacija i iznađe optimalno rješenje', bogme nam prolazi i život.

ČETVRTAK Čistke

Kad govorimo o trenutnoj gradskoj vlasti, ona se zbilja pokazala u jednome: čišćenju.

Od prvih dana kad su inzistirali na dokidanju kaosa u Hrvojevoj ili na Istočnoj obali, preko niza sitnih, ali simboličnih intervencija, pa sve do aktualnog pražnjenja Podruma od umjetnika - ali bogme i đinđa koje su prodavali, a koje s umjetnošću veze nemaju.

I tu su namjeru proveli koristeći sva sredstva koja su im bila na raspolaganju, pa sve do mangupskih poteza poput skidanja vrata na ulazu u Podrume ili gašenja javne rasvjete kako bi uhvatili kradljivce struje.

Kojih po svemu sudeći nije ni bilo, ali nema veze, cilj je ostvaren kao i u gotovo svim akcijama čišćenja dosad.

S konstrukcijom je priča nešto drugačija: na puno neuralgičnih lokacija, pa tako i u Podrumima, i dalje tek čekamo drugu fazu - odnosno za početak viziju, a kasnije i realizaciju. Zbilja jest blesavo isprazniti grad ako ne znaš što bi s njime činio.

PETAK Vice

Za to vrijeme nesuđeni gradonačelnik Vice Mihanović svoje projekte ostvaruje, doduše također nakon više godina priprema. 

Njegova Lučka uprava sredila je svoj dio Istočne obale, a do idućeg svibnja - prigodno, baš nekako uoči idućih lokalnih izbora - izgradit će i novi putnički terminal na lukobranu.

Radi se o važnom i vrijednom projektu koji je, nažalost, vođen poprilično drljavo - sasvim sigurno zasluživao je ozbiljan natječaj kako bismo u centru grada dobili nešto ambiciozniju arhitekturu - no dobro, s druge strane barem se nešto događa.

'Vice graditelj' neće zvučati loše u kampanji, čak i ako znamo da je većinu toga ostvario uz pomoć i lovu njegove, HDZ-ove vlade.

SUBOTA Izbori

Za ove iduće izbore koji nam slijede za nekoliko mjeseci, na kojima će se birati novi sastav Sabora i Vlade, Splićanima je dovoljno znati jedan jedini podatak: u dva mandata na vlasti HDZ ih nije podario ni jednim jedinim ozbiljnim projektom, jednom jedinom poštenom cestom u prometno najzagušenijem i najopterećenijem gradu u državi.

Ni brzom cestom, ni obilaznicom, ni poštenim pristupom gradskoj luci, ni prugom do aerodroma, pa čak ni ispravljanjem one jadne i nesretne krivine na izlazu s autoceste.

Nakon puno blještavih planova na semaforu je ostala čista nula, za razliku od sredina u kojima vladaju 'njihovi' ili gradova na koje pucaju - recimo Rijeke koju je Oleg Butković lansirao na europski nivo i u kojoj gotovo na mjesečnoj bazi pušta u promet goleme državne investicije. 

'Ovo je pasivni oblik nasilja koji onemogućuje naš napredak', pitko se izrazila predsjednica kotara Šine Marina Kovačević i zapravo u devet riječi sažela odnos državne vlasti prema njenom drugom najvećem gradu.

Nadamo se da će im se barem jednom to obiti o glavu.

NEDJELJA Zanat

Kultni 'Zanat' u Getu trajno je zatvorio svoja vrata jer se netko u Banovini - nećemo griješiti dušu i reći da se radi o Maji Đerek, makar indicije ukazuju na to - odlučio da se najam rupe bez prozora povisi s petstotinjak na 12 tisuća eura mjesečno.

Čestitamo. Ako postoji definicija za prenormiranost, krutost u definiranju kriterija i slijepo inzistiranje na njima, makar to značilo urušavanje svijeta kakvog poznajemo, 'Zanat' joj je ime.

Vaša reakcija na temu