Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kad će USKOK navratiti u Županiju?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kad će USKOK navratiti u Županiju?

Ovog tjedna pod nosom im se dogodila klasična trgovina utjecajem

PONEDJELJAK Trgovina

'Fake news'.

Tim riječima poslužio se beskrajno utjecajni šef županijskog HDZ-a Ante Sanader kada je u javnost, crno na bijelo, isplivao koalicijski sporazum HDZ-a i Domovinskog pokreta kojim je u zamjenu za osiguravanje većine žetončićima obećano mjesto županijskog pročelnika za kulturu. Između ostalog.

Već u tom trenutku bilo je savršeno jasno da se radi o čistoj i nepatvorenoj istini, koja je nepažnjom neke gospođe na kopirnom aparatu iscurila vani, pa je pitanje bilo samo kada će se dogovor operacionalizirati. 

I to se dogodilo kada je ponestalo manevarskog prostora, ovog tjedna.

Samo sat vremena uoči usvajanja županijskog proračuna za koji su im nedostajale ruke, HDZ se udobrovoljio i pod bizarnim objašnjenjem da se radi 'o budućnosti i ekonomskim razlozima' osnovan je poseban odjel za kulturu namijenjen baš članu Domovinskog pokreta Željku Primorcu.

Sanaderov 'fake news' postao je stvarnost.

I ništa od toga zapravo nije sporno osim činjenice da na ovako bezočan primjer trgovine utjecajem  policija, Državno odvjetništvo i USKOK do današnjeg dana nisu reagirali.

Hapsili su i za puno manje.

UTORAK Igrokaz

'Vrijeme je da kažemo dosta i izborimo se za budućnost naše domovine, naše djece i naših sela', poručili su iz  Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije samo dva dana kasnije, kao da se nije dogodilo pod milim bogom ništa.

Taman nakon što je koalicijski partner iz HDZ-a udovoljio njihovim apetitima i izmislio cijeli jedan resor kako bi uhljebili novog pročelnika, oni javno pozivaju narod na prosvjed protiv HDZ-ove vlade. Mašala.

Situacija bi bila šizofrena da se ne radi o kopiji predizborne kampanje otprije dvije godine, kada su iz DP-a prozivali HDZ kao 'žalosni sinonim za korupciju' da bi mu potom, khm, ponudili lupešku.

Igrokaz se sada samo preslikava na nacionalnu razinu.

SRIJEDA Natječaj

Što se tiče uhljebljivanja, u Banovini ipak nastoje držati neki nivo i pokazati se barem za mrvicu pristojniji od kolega iz Županija, mada i oni - i to sve češće - pokazuju da su krvavi ispod kože.

Taman kad su uspjeli stvoriti dojam da se kako-tako nose s HDZ-ovim kadrovima koje su zatekli, pa su neke od njih čak i promovirali ili dali im novi mandat, ovog tjedna pali su na natječaju za jedno obično vježbeničko mjesto u Banovini. Poništili su ga samo zato što je najbolja na njemu bila predsjednica kotara Brda i HDZ-ovka Ivana Runjić, a to znamo zato što se nisu udostojili odgovoriti na novinarsko pitanje o ovoj temi. Kvragu, nisu se ohrabrili napisati čak ni kakav Facebook status.

Stranačka pripadnost nije im važna, osim onda kad im je očito ipak važna.

ČETVRTAK Sapun i parfem

Gradska vlast u međuvremenu je predstavila plan proširenja i uređenja pješačke zone u centru grada - od Hrvojeve ulice preko nedovršene Rive sve do Šperuna i 'varoškog trokuta' - i moramo priznati da ideja nije sasvim luda, dapače.

A ne bi bilo loše da nastave tradiciju po kojoj se u mandatu svake garniture u Banovini uredi barem djeličak gradskog javnog prostora.

Ovisno o ambicijama i sposobnostima.

Jedini problem na kojega u svojoj prezentaciji Puljak i Ivošević nisu dali odgovor jest - parkiranje: tvrdnja da će ukinuta mjesta i na Rivi i u Varošu biti nadoknađena novim garažama zvučala bi smisleno da iste te garaže imaju barem okvirni termin realizacije, odnosno da još godinama i godinama neće biti u magli.

Posao bi se trebao raditi nešto drugačijim redoslijedom - 'prvo sapun, pa onda parfem', rekao bi Milanović - no dobro, nije da nismo navikli na improvizacije.

Jedino što ovdje nije bilo improvizirano jest samo predstavljanje projekta: cijeli jedan dio grada potpuno je ispražnjen samo kako bi gradonačelnik i njegov zamjenik održali konferenciju za medije i prošetali prostorom kojega će (valjda) urediti.

Dosta tuđmanovski je to izgledalo, rekli bismo.

PETAK Vodovod

Konac tjedna bio je rezerviran za obračun Ivice Puljka i Tomislava Šute, i to na temi u kojoj ovaj prvi u rukama drži sve karte - a čini se, i sve ozbiljne argumente.

U Banovini su sazvali dramatičnu konferenciju za novinare kako bi upozorili da je 'Vodovod', kojim je šef gradskog HDZ-a upravljao punih šest godina, na rubu bankrota zbog cijele serije katastrofalnih manevara njega i njegovih HDZ-ovaca.

Em su u toj gradskoj firmi prošle godine na silu i mimo znanja gradske vlasti plaće povećane za 18 umjesto za planiranih šest posto, što se pokušalo opravdati planiranim poskupljenjem vode, em su HDZ-ovci iz okolnih gradova i općina skoro godinu dana blokirali kadrovske promjene u 'Vodovodu', em su sada - kada je teškom mukom to postignuto - blokirali i samo poskupljenje vode.

Drugim riječima, združenim pothvatom HDZ-a ovoj gradskoj tvrtki nabili su se troškovi i uskratili prihodi.

Postoje i druge dimenzije ovog slučaja: činjenica jest da je za Puljkovu vlast Šuta bio sposoban sve do trenutka kada je izabran za predsjednika HDZ-a, ne treba zaboraviti da se ondje još odavno nalazi nadzorni odbor kojega je imenovao sam gradonačelnik koji je možda i ranije trebao reagirati, a tu je svakako spekulacija da su financijski problemi u 'Vodovodu' ipak mrvicu prenapuhani.

Ali svejedno, frontalni napad na Tomislava Šutu u ovom slučaju bio je teški zicer, samo budala ne bi iskoristila tako sjajnu priliku.

SUBOTA Patriciji

Dožupan Stipe Čogelja - koji je nakon zvjezdanih trenutaka prije dvije ili tri godine i spekulacija da se radi o novoj HDZ-ovoj zvijezdi predodređenoj za borbu za vlast u Splitu nekako nestao u medijskoj, a moguće i stranačkoj zavjetrini - ohrabrio se oglasiti o debelo zakašnjeloj smjeni šefa HEP-a Frane Barbarića, umočenog u evidentne svinjarije oko jeftine prodaje plina i još evidentnije bespravne gradnje na Hvaru.

Kada je Plenković Barbarića napokon javno pokopao, javio se Čogelja koji će mu se popišati po grobu.

Najprije je javnosti održao lekciju iz povijesti pa podsjetio ako su nakon svrgavanja posljednjeg rimskog kralja patriciji 'prisvojili za sebe svu vlast u državi i postali jedini vladajući sloj koji je mogao biti biran na državne položaje', dok su plebejci bili 'niži, podređeni društveni sloj'.

'Patriciji su svoju vlast zloupotrebljavali, koristili su prezaduženost plebejaca da ih prodaju u ropstvo (dužničko ropstvo nazivalo se nexum), u sudskim parnicama bili su po definiciji naklonjeniji patricijima, manipulirali su odlukama centurijatskih skupština itd.', važno nabraja Čogelja i potom primjećuje da se 'lagano smanjuje moć patricija i kod nas'.

'Pozdravlja vas HDZ-ova raja!', uskliknut će Čogelja slobodarski.

Nesretnik očito nije ni svjestan - ili barem živi u solidnoj deluziji - da Barbarić nije bio 'patricij' zato što je Barbarić, nego isključivo zato što je HDZ-ovac. 

I da plebejce u ovoj državi predstavljaju ostale budale bez prave stranačke iskaznice.

NEDJELJA Plebejci

I rimski patriciji katkad bi se prepali naroda, ili bi ga barem pokušali potkupiti i odobrovoljiti kao što ovih dana pokušava vladajuća stranka, nekoliko mjeseci uoči izbora.

Čak su, eto, s punih deset godina zakašnjenja uspjeli pronaći rješenje za par stotina nesretnika davno upokojenog 'Dalmacijavina' pa će im se isplatiti zaostale crkavice i otpremnine.

Treba i to znati: najprije državnoj tvrtki oduzmeš supervrijednu nekretninu - onu s kojom do danas nitko nije dokučio što napraviti - a onda je pošalješ u stečaj i istjeraš radnike na ulicu, pustiš ih da cijelo desetljeće obolijevaju i umiru u siromaštvu, samo kako bi se uoči nekih izbora isprsio s desetak milijuna eura i prikazao kao spasitelj.

Lijepo je da je jedan davni problem riješen, a tužno da plebejci novog doba i dalje nisu svjesni tko ga je stvorio.

Vaša reakcija na temu