Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Doktori
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Doktori

Jedan parazitira na bolnici, drugi lebdi svemirom, treći je zaostao u vremenu

PONEDJELJAK Dosada

Predizborna kampanja još uvijek kao da je u leru: niti smo dosad čuli ijednu zanimljivu ideju - svi kandidati mantraju isto i svi svejedno optužuju druge za plagiranje - a bogme nismo vidjeli ni kakav zanimljiv fajt. 

Do zla boga dosadno, ali eto, zabilježit ćemo nekoliko crtica čisto da se ne baci.

UTORAK Doktor 1

HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš je, recimo, svoju kampanju odrađivao konferencijom za medije na ogradi bolnice, što je poprilično neobično - ako ne i neetično. No dobro, ovakvi pothvati lakše prolaze kad imaš potporu velikog dijela bolničke vrhuške.

Potom je prisustvovao nekakvom zatvorenom partijskom skupu za koji je lansiran podatak da je okupio pet stotina duša, premda ih sama dvorana prima jedva upola toliko. Unutra je očito bilo intimno kako to samo u HDZ-u može biti.

Samo ne znamo radi li se o masovnom 'spoju naslijepo' s Đogašem, da čovjeka malo bolje upoznaju, ili o skupu partijsko-sindikalnog karaktera na kojemu su čuli što svakoga od njih pripada nakon izbora.

Ako se potrude.

SRIJEDA Doktor 2

Drugi doktor, Ivica Puljak, nakon prošlotjedne blamaže sa skupom na otužno praznom Markovom trgu u Zagrebu, četiri stotine kilometara od 'centra svita', drsko je otišao još jedan korak dalje.

U svemir.

'Ovo je prva slika supermasivne crne rupe u centru naše galaksije. Ime joj je Strijelac A*. Ima masu oko 4 milijuna puta veću od Sunca, a udaljena je od nas 27.000 svjetlosnih godina ili oko 255 milijardi milijardi kilometara', objavio je na fejsu. Mašala.

Čak i to bilo je atraktivnije od najave početka radova na uređenju Žnjana, od čega smo u zadnjih deset mjeseci vidjelu uglavnom ništa.

ČETVRTAK Doktor 3

Treći doktor u ponudi jest samozvani stručnjak za grad Željko Kerum, čija je duhovitost i inovativnost tijekom godina vidljivo izblijedjela i ofucala se. Ovog tjedna lansirao je nemaštovitu montažu sebe u bijeloj liječničkoj kuti - spekulacije o grani medicine ostavit ćemo za sebe - kako lebdi nad Zapadnom obalom.

A onda se još prošetao do Tuđmanovog spomenika i objavio patetičan status o tome.

Zapadna obala i jedan spomenik, ovaj čovjek kao da je potpuno zapeo deset godina u prošlosti.

PETAK Tuga

Iz ostatka ponude izdvajamo stanovitog Arisa Zlodru, ekonomista i poduzetnika koji će braniti boje mahom uzaludnog Domovinskog pokreta. On kaže da 'zna raditi i kako zaraditi'.

I potom sasvim konkretno obećava da bi kao gradonačelnik 'napravio novu trajektnu luku i marinu s vezovima' - jer valjda su marine bez vezova zlatni standard - što 'grad Split ne bi koštalo ni kune jer bi to dao u koncesiju na dvadeset godina'.

Tužna i nesretna je to priča kada imaš ambiciju voditi cijeli jedan veliki grad, a pojma nemaš kakve bi ti bile ovlasti i kako taj posao uopće izgleda.

SUBOTA Pazar

Od ozbiljnijih tema zabilježit ćemo da je Državni inspektorat, dakle institucija kojoj je na čelu viđeni HDZ-ovac, nakon punih pola stoljeća zavirila na splitski Pazar i zaključila da on - baš u trenucima kada se čisti i dovodi u donekle pristojno stanje - nema minimalne uvjete za rad.

Odnosno da će mu zabraniti rad ako u roku od pet dana ne dobije ono što nikada u povijesti nije imao, a pogotovo ne kada su ga privatni koncesionari održavali na razini zapuštenog ćumeza.

No dobro, tješi nas podatak da se barem na skrivenoj, višoj razini, predizborna kampanja očito zahuktava.

NEDJELJA Šušur

Turisti su nam se vratili, grad pulsira, miris love je u zraku. 

A bogme ima i zabave: sedmodnevni gastro-festival u Đardinu ponovno se pokazao kao pun pogodak i još jednom nam dao do znanja da je ovo, grintavcima usprkos, baš savršena lokacija za događaje ovog tipa.

Na kojoj su se čak i uz bezobrazno visoke cijene zabavljali prije svega domaći ljudi.

A imali smo i Regatu svetog Duje uz popratni šušur na sve strane.

Split nam od ovog tjedna izgleda svjetski. I što je još važnije, splitski.

Vaša reakcija na temu