Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Dimna zavjesa mladog Pauka
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Dimna zavjesa mladog Pauka

Kad se otkrilo da je napravio još jedan korak u zavidnoj uhljebničkoj karijeri, proglasio je borbu protiv - pedofilije

PONEDJELJAK Nogomet

Tjedan je počeo bolnim otrježnjenjem blaženo neupućenih u prilike koje vladaju u hrvatskom nogometu, a deklariraju se kao pasionirani navijači Hajduka: naš klub već desetljeća djeluje u mafijaškom i za njega krajnje neprijateljskom sustavu zvanom nogometna liga, s Hrvatskim nogometnim savezom kao krovnom organizacijom kojom upravljaju društvo iz mračnog kutka i nogometnim sucima kao uličnim batinašima, egzekutorima.

Nakon još jedne vikend-pljačke na hrvatskim stadionima otrijeznio se - ili, ako ćemo biti pošteni, napokon je guknuo - gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević (HDZ), koji je javno i sarkastično pozvao HNS i suce da titulu prvaka unaprijed dodijele Dinamu.

Proplamsaj hrabrosti je hvalevrijedan, ali isključivo iz Ninčevićeve partijske perspektive: nesretnik će sada vjerojatno biti podvrgnut discipliniranju jer je narušio sklad male nogometne 'obitelji' koja djeluje pod pokroviteljstvom veće, HDZ-ove Famiglije.

A to je jedina instanca na kojoj se sav taj nogometni jad i smrad može rasturiti i raskužiti.

E, kad ne bi bilo interesa koji su puno veći od jednog Solina…

UTORAK Bolnica

Tuga i jad barem zasad ostali su od dvaju ambicioznih natječaja naše bolnice za dva velika projekta vrijedna spektakularnih tristotinjak milijuna eura, koja se u tišini i ustrajno pripremaju već nekoliko godina. Taman negdje blizu ciljne linije, kada je trebalo započeti projektiranje novog krila i nove bolničke zgrade za koje se planira povući ozbiljnu europsku lovu, u priču se umiješao Visoki upravni sud iz Zagreba.

U naoko zamršenom, ali zapravo krajnje jednostavnom sporu, on je prolio svo mlijeko koje je bolnica godinama brižno skupljala.

Priča, kažemo, nije previše složena: (tek) nakon što je dovršen arhitektonski natječaj za dvije zgrade stigla je prijava da je jedan od nagrađenih arhitekata - ni manje ni više nego Ante Kuzmanić - bio u sukobu interesa jer je prethodno bio angažiran na izradi tajne studije upravo za investicije u krugu bolnice.

Pa je diskvalificiran, a malo i cipelaren od strane kolega. Pa se žalio i izgubio sve sporove. Pa je na koncu podnio i sudsku tužbu koja je, eto, na koncu usvojena i s tim jednim jedinim dokumentom sve - a zbog tijesnih rokova prije svega europski novac - prijeti pasti u vodu.

Tek treba vidjeti hoće li se neka dobra duša unutar državne administracije smilovati i čarobnim štapićem otkočiti dva velika projekta, no jednu tužnu posljedicu ovog slučaja već smo dobili.

Pokazalo se da raspisivanje javnih natječaja teoretski možda jest pohvalno, poželjno i korisno, ali u praksi često može biti kontraproduktivno, pa i štetno.

I da je bolnici možda bilo pametnije angažirati kakvog kućnog arhitekta pa uštedjeti vrijeme, novac i živce.

Nažalost.

SRIJEDA Magla

Kako izgleda operacija puštanja magle u javni prostor, ovog tjedna demonstrirao nam je gradski vijećnik Domovinskog pokreta Martin Mladen Pauk.

On je, naime, bez natječaja prekomandiran s jednog radnog mjesta u javnom sektoru (onog u Hidrografskom institutu, gdje je zaposlen dok je njegova opcija bila na vlasti u Gradu) na drugo mjesto, pod kapom Županije u kojoj vrlo prigodno baš ruke njegove stranke ovih godina održavaju vladajuću većinu.

Inženjer geodezije koji je diplomirao na temu 'Upotreba bespilotnih letjelica i ronilica u hidrografskoj izmjeri' od prvog dana ovog mjeseca zaposlenik je friško formiranog 'Upravnog odjela za upravljanje nepokretnom imovinom, izgradnju i održavanje, u Odsjeku za izgradnju i procjenu vrijednosti nekretnina Splitsko-dalmatinske županije'. Mašala.

Taman kad je spektakularni transfer mladog uhljeba Pauka dospio do javnosti, ovaj je uzvratio izlizanim manevrom: objavio je borbu protiv 'seksualizacije djece, pedofilskih sadržaja i nakaradne propagande' u školskim udžbenicima. To je dakako najava isključivo namijenjena Facebooku, dok je u stvarnosti predložena tek nježna 'preporuka' Ministarstvu obrazovanja da pripazi što se nalazi u školskim knjigama. No dobro, poslužit će mu za puštanje magle.

Hura, nek' se ori, za svoj džep se Pauk bori.

ČETVRTAK Vijeće

Na Gradskom vijeću Puljak i Ivošević bez problema su se izborili za novu Odluku o komunalnom redu - onu koju im je Visoki upravni sud uz asistenciju dijela ugostitelja zbog procedure ukinuo - i tako smo valjda napokon dobili dokument koji je nesporan i nedvosmislen. Bogme je i velikom dijelu Banovine izglasana povišica, vlast i oporba nadmetali su se tko će više dati.

I to je sve što vrijedi izdvojiti s ovotjedne sjednice jer je ostatak vremena uglavnom potrošen na plitke doskočice, vrijeđanja i svađe na granici fizičkog sukoba. 'Smeće', 'kriminalci' i 'papci' tek je dio bogatog arsenala izgovorenog pred mikrofonima u raspravi koja i bez toga nije bila na zavidnoj razini.

Sve to djeluje dosta infantilno čak i za vrlo skromne splitske standarde.

PETAK Oleg

Ministar prometa Oleg Butković ukazao se u splitskoj okolici - prigodno, baš tamo gdje je njegova partija na vlasti - da bi nam, još prigodnije, par mjeseci uoči izbora obznanio početak rješavanja splitskih prometnih čepova.

Punih pet godina prošlo je otkako su na sjednici Vlade u Banovini popisani i proglašeni 'strateški projekti od državnog značaja', a evo smo napokon dočekali prvu lopatu.

Koja je još uvijek simbolična: dok Butković govori o 'splitskoj obilaznici kao dijelu brze ceste Trogir-Omiš', radovi su zapravo otvoreni tek na nekoliko milijuna eura vrijednom rotoru u Mravincima. Pune dvije godine otkako je izvođač službeno 'uveden u posao'.

Kad će ostatak ceste prema TTTS-u, nebesa će znati. Ako ga išta može požuriti, to su izbori.

SUBOTA Požar

Na Karepovcu je izbio požar - istina, nemjerljivo manje dramatičan od onoga koji je gotovo pa spalio cijeli grad i izazvao čak i javne prosvjede poslovično inertnih Splićana - što je oporba efektno iskoristila kako bi bocnula Ivicu Puljka koji o tome nije progovorio ni riječi.

Bio je zauzet stranačkim aktivnostima na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Eh, gdje su ona romantična vremena kada se zbog sitnog potresa okretao nasred autoceste i hitno vraćao da bi 'bio na raspolaganju gradu i građanima'.

Tada je otkazao sastanak s ministrom prometa, danas od silnih zagrebačkih obveza ni status na Facebooku nije stigao napisati.

NEDJELJA Sergej

Cijela ta splitska epizoda Sergeja Trifunovića, mora se priznati, izuzetno je zabavna. Srpski glumac u dva je dana uspio napraviti zavidan niz prekršaja, sukobiti se s policijom i isposvađati se s gotovo kompletnim gradskim i državnim aparatom, da bi na koncu bio protjeran i iz Hrvatske, i iz Europske unije.

Nismo veliki fanovi policije, dapače, ali moramo primijetiti da blagotvorno djeluje spoznaja da je ona kadra barem u jednom konkretnom slučaju pristojno i istovremeno vrlo odlučno utjerati red. 

A zbilja nije nekorisno ni da se sve češće stvara dojam o Splitu kao gradu u kojemu se pravila civiliziranog ponašanja baš strogo poštuju i provode.

Eh, još samo da mi sami nismo krvavi ispod kože, navikli da ih zaobilazimo i ismijavamo…

Vaša reakcija na temu