Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Čekanje
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Čekanje

…da Kerum napokon ode u najavljenu mirovinu, da gradske službe krenu raditi, da počnemo piti bistru vodu i da političari otkriju samopoštovanje

PONEDJELJAK Šlepanje

Priznajemo, bili bi to šepavi izbori da se na njima ne pojavi Željko Kerum. Čovjek koji u političkom smislu zapravo i živi samo za vrijeme izbora.

Kad na njima nešto i osvoji, kasnije ga uglavnom nema na poslu - bilo da je gradonačelnik, gradski vijećnik ili saborski zastupnik. Naprosto se ne pojavljuje.

I potom najavljuje da se više nikada neće kandidirati - iz prve smo se prisjetili takvih Kerumovih najava iz 2011., 2012., 2017. i 2020. godine, a bogme i nakon zadnjih lokalnih izbora najavljivao je da diže ruke od politike. Jednom prilikom je umoran, drugi put mu se sve gadi, trećom zgodom je prestar.

I svaki put se iznova njegovo ime ipak pojavi na listiću.

'HGS će na sljedećim parlamentarnim izborima izaći sam sa svojom listom kandidata. Ne gajim iluziju da bismo mogli ući u Sabor, jer u Sabor nije lako ući, tamo mogu samo najjače stranke i oni koji se šlepaju, koji ne mogu drukčije ući u Sabor, već se nekome uguraju i koaliraju s njime, kako bi ušli u hrvatski parlament i tamo ostvarili neke svoje sitne interese. Moja stranka nije takva, mi se ne šlepamo i mi ćemo na nadolazeće izbore izići samostalno', podario nas je ovog tjedna u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

On, čovjek koji je zajedno sa sestrom taj jedan jedini put ušao u Sabor upravo tako što se ušlepao HDZ-u.

Željko Kerum, naravno, na svakim izborima ima svoju računicu: na lokalnima se eksponira i odradi taj cirkus od nekoliko tjedana kako bi sačuvao svoje investicije u politiku i brak s HDZ-om, no što će na parlamentarnim, na kojima je unaprijed osuđen na fijasko?

Pa, moguće je da želi čoknuti koji glas ljutoj desnici. Komu to ide na mlin, nije teško za pretpostaviti.

UTORAK Inat

Gradonačelnik Ivica Puljak definitivno ni na koji način ne želi ići na ruku Andreju Plenkoviću i njegovoj vladi.

Pa čak ni kada time čini štetu samom gradu. Direktnu ili indirektnu, sasvim je svejedno.

Iz čistog inata Puljak se Plenkoviću nije htio službeno obratiti kada je Splitu trebala garancija za organiziranje Europskih igara - dobro, sreća u nesreći jest da je taj projekt propao - a stvar je još očitija kada se radi o Vladinoj pomoći za izgradnju novog stadiona na Brodarici i Hajdukovog kampa kod Poljuda. 

Što, barem ako se želi ostvariti, zahtijeva baš Vladinu podršku kod otkupa zemljišta - jednaku onoj kada su u Zagrebu potrošili 20 milijuna eura i otkupili zemljište za Dinamov stadion i Dinamov kamp.

Puljak je toga vrlo svjestan, no ispod časti mu je to službeno zatražiti od Plenkovića nego oteže, odugovlači i komplicira, premda su iz Zagreba poslali jasan signal da će svoj potpis na odluku staviti odmah.

Uostalom, izbori su na vidiku: evo je Vlada baš ovog tjedna ekspresno, samo dan nakon što su problemi isplivali u javnost, iskrcala 700 tisuća eura i spasila MedILS Miroslava Radmana.

Šuškalo se o Puljkovom kapricu već neko vrijeme, ali stvari su postale jasne kada je njegov zamjenik Antonio Kuzmanić javno potvrdio da će se obratiti 'budućoj vladi' - i to samo za zemljište za kamp, ne i ono na Brodarici. 'To je samo naš projekt', samouvjereno će Kuzmanić, dok se neslužbeno plasira priča da se ljude koji na Brodarici ionako neće izbacivati iz njihovih kuća.

I to je možda u redu, ali onda nije jasno čemu urbanizam uopće služi i zašto se, zaboga, ama baš svi veliki gradski projekti 'razmatraju', 'programiraju' i 'preispituju u cijelosti' već godinama.

I laik bi mogao proizvesti skicu koja zaobilazi izgrađeno i obuhvaća neizgrađeno zemljište. U par dana.

SRIJEDA Prostori

Kad smo kod drljavosti, primijetit ćemo da stotinjak gradskih prostora stoji prazno već godinama - a evo, uskoro će se navršiti godinu dana otkako u Banovini nema Maje Đerek, pa svejedno pomaka nema.

'Natječaj će ići uskoro, odvojit ćemo dio za udruge, zatim će ići za poslovne prostore i na koncu za one koji se već koriste', najava je koju smo iz Banovine čuli i prije dvije godine, i lani, i ovog tjedna.

Podsjećaju nas na Hrvatske ceste i ministra Olega Butkovića kada govori o velikim državnim projektima u Splitu i okolici: imamo dojam da nam cijeli život prolazi u čekanju.

ČETVRTAK Filter

Čekamo, recimo, taj famozni pročistač vode na Jadru za koji su prve najave krenule prije dobrih sedam godina, financiranje je dogovoreno 2020. godine, a prije tri godine riješeni su imovinsko-pravni odnosi i izdana lokacijska dozvola.

Čekamo, a u međuvremenu nakon svake veće kiše pijemo mutnu vodu, dok je cijeli projekt u međuvremenu, naravno, poskupio.

Za duplo, mašala.

Dočekat ćemo taj famozni pročistač, kažu sad, tamo negdje 2027. godine. I na tome zbilja treba čestitati: malo je država na ovom planetu u kojima bi se brže izgradila nuklearna elektrana nego jedan obični filter za vodu.

PETAK Fotelja

Šef splitskog HDZ-a Tomislav Šuta, koji je kao direktor 'Vodovoda' godinama bio zadužen upravo za to da nam osigura čistu i pitku vodu, trenutno ima druge prioritete: nakon što se teškom mukom odlijepio od direktorske fotelje i potražio nove izazove u privatnom sektoru - barem to je pohvalno, ajde - srčano se bacio u predizbornu kampanju.

Jedan tjedan s Plenkovićem krstari europama, drugi tjedan mu plješće na partijskim skupovima, a u međuvremenu je aktivan na društvenim mrežama - pa je na Facebooku objavio zabavan status o Zoranu Milanoviću i njegovoj kandidaturi za premijera.

Od svih mogućih prigovora - a ima ih - Šuta se zakačio baš za to da se Milanović ne želi odlijepiti od fotelje. Bravo, Šuta.

Moguće da se u ovom slučaju radi o autoironiji, jer zaista ne vidimo kako bi jedan ozbiljan političar na ovakav način sam sebe prokazao kao blesavog.

SUBOTA Mall

Dok se rupa preko puta Općine iz mjeseca u mjesec povećava a da istovremeno ama baš nitko, pa ni investitor, još uvijek ne zna što će se ondje zapravo graditi, stiglo je i famozno, na inzistiranje oporbe skupo plaćeno vanjsko mišljenje pravnih stručnjaka koji su potvrdili ono što se zapravo znalo: da je Grad kojim slučajem raskinuo davno sklopljene ugovore oko 'Small Malla', našao bi se u zajebanom i potencijalno vrlo opasnom ćorsokaku. 

Vrlo sličnom onome u kojem se našao sa Spaladium Arenom, ali s jednom bitnom razlikom - ovdje bi doveo sam sebe u takvu situaciju.

Između kakvog-takvog objekta koji bi sa sobom donio veliku javnu garažu, pa makar i s potaracanom pelegrinkom, te dva desetljeća hibernacije i nereda u samom centru grada uz višemilijunske sudske sporove uvijek biramo ovo prvo. Čisto zbog dosadašnjeg iskustva.

NEDJELJA Ambicija

Kako smo već detektirali, gradonačelnik Ivica Puljak i supruga mu Marijana postojano brode prema Saboru, a bogme moguće i prema vladi, a na tom putu ovog tjedna dobili su Zorana Milanovića kao vlakovođu. Ukrcali se bez problema, među prvima.

Ivica, a bogme i Marica koju je Milanović svojedobno javno proglasio 'samodopadnom i neozbiljnom narikačom'. 

Šta ti je želudac, a bogme i ambicija.

Vaša reakcija na temu