Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PODUZETNE BODULICE Nakon dvodnevnog druženja na Zlarinu žene sa šibenskih otoka osnovat će udrugu

PODUZETNE BODULICE Nakon dvodnevnog druženja na Zlarinu žene sa šibenskih otoka osnovat će udrugu

Pogledajte kako je bilo na edukativno-gastronomskom druženju

Povezivanje poduzetnih žena s otoka Kaprije, Žirja. Prvić, Zlarin i Krapanj kroz projekt 'Poduzetna Bodulica', koji je proteklog vikenda na Zlarinu organizirala udruga Centar za intelektualni kapital, pokazalo se opravdanim i korisnim već time što se odazvalo tridesetak žena s tih otoka od kojih su se mnoge tada prvi put upoznale i doznale jedna za drugu i ono čime se bave. To je prvi put da ih se netko sjetio i predložio njihovo umrežavanje. Riječ je o ženama različite dobi koje imaju svoje obiteljske OPG -ove ili se bave turizmom, organiziranjem kulturnih događanja, promocijom baštine, ugostiteljstvom i poljoprivrednom, a svima im je zajedničko to što im je iznimno važna. 

A da to što rade ima budućnost potvrdilo je i to što su među sudionicama bile i majke i njihove kćeri koje im pomažu u poslu koje rade i sklone su reinterpretirati tradiciju na suvremen i atraktivan način, dodajući vrijednost i atraktivnost svemu postojećem - apartmanima, tradicijskim vještinama i kulturnim znamenitostima.

Karmen Jelčić održala je predavanje pod nazivom 'Intelektualni kapital - to sam ja'.

'Za postizanje prepoznatljivosti u promociji otoka Šibensko-kninske županije kao poželjne, autentične destinacije, nužno je nastaviti kreirati i promovirati originalnu autohtonu turističku ponudu koja se osim prirodnim ljepotama i naslijeđenim kulturno-povijesnim spomenicima i građevinama mora odlikovati znanjem, inovativnošću i kreativnošću otočana u korištenju i prezentaciji njihovog materijalnog kapitala. Međunarodno iskustvo je pokazalo da je kod svih dionika uključenih u turizam destinacije iznimno korisno osvijestiti jednu od karakteristika suvremene ekonomije, a to je pomak od materijalnog k nematerijalnim. U slučaju turizma to znači pomak od kulturnih spomenika, apartmana, OPG-ova ili restorana k znanju, pričama, idejama, doživljajima i emocijama, dakle nematerijalnim čimbenicima, koji onom materijalnom i vidljivom dodaju vrijednost. Što veći broj dionika osvijesti taj gospodarski kontekst a u kojem rade i zarađuju na individualnoj kao i kolektivnoj razini, to će se lakše i uspješnije uskladiti u kreiranju jedinstvene i atraktivne turističke ponude a što je svima u interesu', kazala je Karmen Jelčić uz brojne primjere i slučajeve dobre prakse u kojima je to primijenjeno. 

U tom kontekstu predstavila se Duška Duki Zaninović koja u svojim apartmanima Lavanda Divona u Podlukovniku živi ono o čemu se govorilo. Ona, uglavnom nesvjesno, upravo tako postupa pri ugošćavanju svojih turista u apartmanima u kojem svaki dio namještaj ima njezin tač i po svemu su originalni. Goste dočekuje uvijek uz dalmatinsku pjesmu, likere koje sama pravi i na kojima piše 'Od Duške s dušom' i predstavljajući im autohtona jela. Polaznice su se složile da je za produžetak turističke sezone na otocima ključan njihov nematerijalni kapital - znanje, vještine, inovativnost, kreativnost, srčanost i kvaliteta suradnje, kako na individualnoj tako i razini otoka.

Sudionice tog edukativno i gastronomskog druženja imale su priliku doznati nešto više o tome koliko je u poslu i životu općenito pa tako i u odnosu s njihovim gostima, kupcima i klijentima važno savladavanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina, a inspirativna je bila i prezentacija projekta 'Ajmo lokalno' koji je za Šibensko-kninsku županiju osmislila dr.sc. Irena Ateljević.

Predstavljajući ga kao nužni dio regenerativnog turizma i povezivanja proizvođača lokalne hrane i njenih korisnika, od ugostitelja do individualnih potrošača, upozorila je na to kako današnje svjetsko gospodarstvo i dalje iscrpljuje majku Zemlju, a zbog želje za postizanje eksponencijalnog razvoja hrana koja se u svijetu proizvod je opasna za zdravlje. Hrvatska i dalje uvozi 80 posto hrane koja je upravo takva. Drukčiji put je okretanje lokalnoj proizvodnji, zdravim namirnicama i omogućavanje što kraćih lanaca opskrbe između proizvođača i potrošača, kroz to i turističko brendiranje Županije što je cilj projekta 'Ajmo lokalno!'.

Osnivačica i čelnica udruge Žene za otok, Krčanka Jovana Čutul koja je lani proglašena osobom godine otoka Krka uključila se u taj susret video vezom i poduzetnim bodulicama sa šibenskih otoka prenijela iskustva povezivanja žena na Krku i te udruge koja iza sebe ima odrađenih 16 različitih projekata.

Budući da se kroz korištenje nematerijalnog kapitala ide za tim da se turistima i potrošačima ponude posebni doživljaji u kojima uživaju svim čulima i kojih će se još dugo sjećati, pričati o njima i preporučivati diljem svijeta, organizirana je i mala kulinarska radionica koju je vodila Duška Duki Zaninović. Pokazala je kao se jednostavne domaće namirnice mogu iskoristi za originalna i maštovita mala jela, poput pečenih šibenskih Luganiga, za koju su neki prvi put čule, uz divlje zelje ili raštiku. Većini turista takva autohtona jela, proizašla iz marendaške tradicije, predstavljaju vrhunski gurmanski doživljaj kao što je potvrdio jedan stranac koji se slučajno našao na mjestu događanja. Taj mali cooking show održan je u inspirativnom i dojmljivom domaćinstvu bračnog para Jadranke i Branka Celića na Zlarinu koji su s posebnom pažnjom i vještinom uredili kompleks studio apartmana. U susjedstvu se nalazi skulptura žene kiparice Marije Ujević Galetović koja je zadivila sve prisutne i potvrdilo teoriju da umjetnost i dizajn dodaju jedinstvenu vrijednost mjestima i otocima.

Poduzetne bodulice bile su oduševljene sadržajem tog dvodnevnog druženja i edukacijama kroz koje su prošle.

'Zaista smo dobile jednu novu dimenziju pogleda na poslove kojima se bavimo i informacije koje će nam biti itekako korisne za njegovo unaprjeđivanje', istaknula je Liposava Kuštović, vlasnica obrta Lipa s Prvića koja se već desetljećima bavi izradom tradicionalne nošnje i očuvanjem starih zanata, a sa svojim je radovima prisutna i u nekim europskim središtima. S njom je bila i njezina kći Lidija, psihijatrica koja živi i radi u Švicarskoj i odličnim je ocijenila povezivanje poduzetnih žena s otoka. Jednako su to druženje doživjele i Oliva Mučić i njezina kći Ana Malada sa Žirijem koje nisu krile svoje emocije pa su u nekim trenutcima pustile i suze radosnice, a u tome su im se pridružile i njihove prijateljice i suradnice Sanja Shihabi i njezina majka. Najmlađa sudionica Šinka Stupin s Prvića prije nekoliko mjeseci je završila Agronomski fakultet i želi u skoroj budućnost otvoriti neki posao na svom otoku, s posebnom pažnjom je od prve do zadnje minute aktivno prisustvovala na tom susretu kao i sve ostale poduzetnice.

Jedan od zaključaka je da će takvo druženje uz izmjenu znanja i iskustva, međusobno ohrabrivanje i osnaživanje kao i interesno povezivanje postati redovna praksa. Jedan od prvih koraka bit će osnivanje udruge Poduzetne Bodulice - Žene za otoke šibenskog arhipelaga po uzoru na Krk u koje će biti uključene i poduzetnice s otoka Murtera i Kornata.

Ovu jedinstvenu inicijativu za povezivanje, edukaciju i motivaciju Bodulica prepoznali su i podržali Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija, TZ ŠKŽ, TZ grada Šibenika te Iskra brodogradilište Šibenik, a domaćini su bili Hrvatski centar koralja i TZ Zlarina.

Vaša reakcija na temu