PARIZ PARALIZIRAN: Više od pola milijuna Francuza prosvjedovalo protiv mirovinske reforme

PARIZ PARALIZIRAN: Više od pola milijuna Francuza prosvjedovalo protiv mirovinske reforme

Štrajk se masovno provodi u svim sektorima, prijevozu, obrazovanju, policiji, kulturi

Više od pola milijuna ljudi prosvjedovalo je danas diljem Francuske u sklopu masovnog štrajka protiv mirovinske reforme, ključnog obećanja petogodišnjeg mandata Emmanuela Macrona.

Štrajk se masovno provodi u svim sektorima, prijevozu, obrazovanju, policiji, kulturi i više od 510.000 osoba, prema privremenim podacima agencije France presse, izašlo je na ulice oko 70 gradova kako bi upozorili na tu reformu koju je obećao francuski predsjednik, piše Index. Među tih 510.000 nisu ubrojeni sudionici pariške manifestacije na kojoj je sudjelovalo oko 250.000 osoba, prema podacima sindikata CGT.

To je goruće pitanje u Francuskoj koja je 1995. bila oko mjesec dana paralizirana zbog mirovinske reforme. Cilj najavljene reforme je eliminiranje posebnih programa i osnivanje univerzalnog mirovinskog sustava, a zbiva se u jako napetom socijalnom kontekstu u nekoliko sektora (bolnice, studenti) u zemlji koju godinu dana potresaju prosvjedi 'Žutih prsluka'.

'Bez mirovine, bez planeta, što nam ostaje?', 'Mirovina po bodovima, jako daleka mirovina, mirovina bez ičega', pisalo je na transparentima prosvjednika.

Jedan pariški prosvjednik je rekao da ga masovno sudjelovanje u prosvjedu podsjeća na prosvjede 1968. 

U Parizu je povorku pratilo oko 6000 policajaca.
Nedaleko Trga Republike izbili su sukobi između nasilnih prosvjednika i policajaca. Prevrnuta je i zapaljena građevinska prikolica i nekoliko izloga je razbijeno dok su policajci suzavcem odgovarali na bacanje projektila.
Krajem poslijepodneva, policija je privela 87 osoba.
Otkazano 30 posto letova, sutra zatvoreno 10 od 14 metro linija
Premijer Edouard Philippe je ipak pohvalio sindikate i primijetio da su u 'velikom broju gradova prosvjedi dobro protekli jer su bili dobro organizirani'.

Radikalni ljevičar Jean-Luc Mélenchon je ocijenio da će ovaj 5. prosinca biti zapamćen u socijalnoj povijesti zemlje i dodao da odmjeravanje snaga tek počinje.

Pokret se produžuje u pariškom javnom prijevozu u kojem će 10 linija metroa od ukupno 14 u petak ponovno biti zatvoreno i u željezničkom prometu gdje je tvrtka SNCF najavila da se ukida 90 posto linija brzog vlaka i 70 posto prometa regionalnih vlakova. Međunarodni će promet (Eurostar, Thalys) također pretrpjeti poremećaje.
U zračnom prometu, Air France je otkazao 30 posto unutrašnjih letova, a uprava civilnog zrakoplovstva je pozvala zrakoplovne kompanije da za 20 posto smanje programe letova u petak.
Pokret zahvaća i nastavnike, umirovljenike, studente, odvjetnike, sektor energetike i policajce.

Štrajk je pokrenut protiv budućeg 'univerzalnog bodovnog mirovinskog sustava' koji bi trebao zamijeniti postojeća 42 režima mirovina (za dužnosnike, djelatnike privatnog sektora, djelatnike posebnih režima itd.)
Vlada obećava da će uvesti sustav koji će biti 'čitkiji' i 'pravedniji', no protivnici reforme ne misle tako i očekuju da će sustav voditi 'prekarnosti' umirovljenika.

Suočen s pokretom, francuski predsjednik Emmanuel Macron je 'miran i odlučan uz osluškivanja i savjetovanja provesti tu reformu', navela je Elizejska palača i precizirala da će premijer sredinom sljedećeg tjedna predstaviti opću arhitekturu reforme.
Nekoliko nedavnih anketa pokazuje da Francuzi uglavnom podržavaju pokret.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55275, "");
Pregledaj komentare