Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović LUKSUZ OD 96 KVADRATA Šef Plenkovićevog ureda priznao da se lažno prijavio na Dugom otoku i tako dobio državni stan

LUKSUZ OD 96 KVADRATA Šef Plenkovićevog ureda priznao da se lažno prijavio na Dugom otoku i tako dobio državni stan

'Nisam odlučivao o lokaciji ni o veličini stana'

Telegram je danas prvi objavio kako šef premijerova ureda, Zvonimir Frka Petešić, evidentno ne živi, niti je ikada živio, u maloj općini Sali na Dugom Otoku, gdje je prijavio prebivalište. Ta informacija iznimno je važna u kontekstu državnog stana od 96 kvadrata u kojem godinama stanuje na trošak građana.

Naime, da Frka Petešić nema prijavljeno prebivalište izvan Zagreba, ne bi imao pravo ni na stambeno zbrinjavanje. Nego bi, kao bilo koji drugi građanin koji nema vlastitu nekretninu, morao sam plaćati najam.

Pritom, Zakon prebivalište definira kako 'mjesto i adresu u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese'. U Zakonu također stoji kako građanin koji pri prijavi prebivališta da lažnu izjavu, podliježe prekršajnoj odgovornosti i prekršajnoj sankciji.

Nekoliko sati nakon objave spomenutog teksta konačno stigao je odgovor na upit poslan danas oko podneva. Gospodin Frka Petešić priznao nam je da nikada nije živio u općini Sali niti se imao namjeru tamo trajno nastaniti.

Još nezgodnije, Frka Petešić priznao je kako je prebivalište na Dugom otoku prijavio baš u rujnu 2017., kada je imenovan na funkciju šefa Ureda predsjednika Vlade. Da se tada ponovno prijavio u Zagrebu, ne bi mogao dobiti državni stan.

'Prebivalište sam, prije odlaska na četverogodišnji veleposlanički mandat u Maroku i kratko vrijeme nakon povratka s mandata imao u Zagrebu, na adresi stana prijatelja koji sam koristio', kazao je za Telegram i dodao kako je prebivalište u općini Sali prijavio 27. rujna 2017., na obiteljsku kuću svog oca.

Napomenuo je i kako od 27. listopada 2017. ima prijavljeno boravište na toj adresi, temeljem čega plaća porez na dohodak i stopu prireza od 18 posto koja vrijedi u Zagrebu.

Kao razlog zašto je za mjesto prebivališta prijavio Sali, odgovorio je: 'U Salima moji roditelji imaju obiteljsku kuću gdje provodim svako ljeto i većinu praznika. Prijavljen sam na obiteljsku kuću svog oca'.

Telegram je zamolio i odgovor na pitanje kako mu je dodijeljen stan od 96 četvorna metra, iako kao dužnosnik druge kategorije nema pravo na tako veliku nekretninu. 'Nisam odlučivao o lokaciji ni o veličini stana koji je dodijeljen meni i mojoj obitelji, supruzi i dvoje djece, već je to odredilo i o tome me obavijestilo nadležno ministarstvo. Stoga Vas molim da pitanje uputite Ministarstvu graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine', odgovorio je.

Vaša reakcija na temu