Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KOLUMNA ZDESLAVA BENZONA Rogovi u vreći
Politička fantastika Piše: Zdeslav Benzon

KOLUMNA ZDESLAVA BENZONA Rogovi u vreći

Međusobni odnosi neformalnih koalicijskih partnera utjecat će na Puljkovu sudbinu

Posljednjih tjedan dana formiralo se splitsko Gradsko vijeće iz drugog pokušaja, a Županijska će skupština imati treću sreću. Nije sve išlo lako ni u Gradu. Malo je zapinjalo s Mostom (jedini su odbili imati rotirajućeg predsjednika Gradskog vijeća, tražili zasebne razgovore, podbadali gradonačelnika oko nekih njegovih poteza), ali to je bilo očekivano.

Nakon što su svi odbili biti u formalnoj koaliciji i pristali samo na neformalno podržavanje vlasti po projektima, ipak su preuzeli dio odgovornosti za biranje članova upravnih vijeća i nadzornih odbora.

Logičan je strah od koalicije svih gradonačelnikovih partnera u vijeću. Ako vlast bude uspješna, sve će se zasluge pripisati njemu i najbližim suradnicima. A ako nešto pođe po krivu, krivica će se ravnopravno dijeliti i birači će ih kazniti na sljedećim izborima.  A ukoliko izazovu nove izbore blizu početka mandata, na ponovljenima bi Puljak s Centrom trijumfirao, uz njega bi još profitirao HDZ, a svi ostali bi izgubili. Stoga ćemo u sljedećih godinu dana vrlo vjerojatno gledati balansiranje na žici Puljkovih takozvanih podupiratelja, od kojih će Most vrlo vjerojatno čas glumiti oporbu, a čas vlast. 

Sad ću malo pokušati raščlaniti međusobne odnose neformalnih koalicijskih partnera. Pametno za Split i Dalmaciju čine dojučerašnji najbliži suradnici Marijane i Ivice Puljka koji su odbili prijeći u novu stranku Centar čiji je idejni tvorac Ivica Relković (o njegovom liku i djelu neću ovdje puno pisati), nekoć i guru iz sjene koji je stvarao Most. Oni, od svih partnera, ponajbolje poznaju gradonačelnika i bilo im je poprilično teško ući u razgovore nepunih sedam, osam mjeseci otkako su ga napustili i ostavili sa samo šačicom najvjernijih (ali ne i najsposobnijih) sljedbenika koji su tvorili Centar u Splitu, od kojih dobar dio sad sjedi u Gradskom vijeću. No, baš zbog toga što poznaju gradonačelnika i ljude koji ga okružuju, mislim da će njima, jer imaju poprilično slične ciljeve, na kraju biti i najlakše pratiti Puljkove poteze i biti mu pravi korektor. Tamara Visković, kao jedina predstavnica Možemo, uklopit će se s pametnima.

SDP i u gradu i na nivou države ima velike unutarnje probleme. Frakcije vode ratove, stranka puca, izbacuju se poznati i nekoć jako važni članovi i dok se oni bave sami sobom teško je očekivati da budu koncentrirani na vođenje grada. Mislim da će oni praviti najmanje problema i biti poprilično konstruktivni ako im se gradska organizacija ne raspadne i na vlast dođu ljudi iz druge frakcije.

Branka Ramljak i Ante Vuković, koji je zamijenio Tomislava Mamića, također će biti konstruktivni, a s obzirom na njihovo poznavanje funkcioniranja grada, može se očekivati i poneki dobar savjet.

I onda dolazimo do Mosta. Most se od osnutka iz udruge nezavisnih lista iz malih mjesta u kojoj je znalo biti i različitih političkih ideologija  pretvorio u pravu konzervativnu stranku iz koje su izašli praktički svi centristi i poneki zalutali ljevičar. Danas oni govore o komunalnoj ideologiji, u Splitu imaju poštene i vrijedne vijećnike, no sporazum  koji imaju s gradonačelnikom (a u njemu piše da će o ideološkim pitanjima glasati po vlastitom uvjerenju) i činjenica da je Most strogo centraliziran i da lokalne organizacije nemaju veliku autonomiju (ništa me ne može uvjeriti u suprotno), obećava da će se oko ideoloških pitanja (nagrade Grada, imena ulica, potpore raznim udrugama i projektima kulturnog sadržaja pa i oko imenovanja novih članova upravnih vijeća i nadzornih odbora) poprilično lomiti koplja. No, mislim da će se oko najvažnijih projekata ipak uspjeti dogovoriti.  Premda će sve skupa ići poprilično sporije od planiranog jer ni Puljak nema svoje iskusne ekipe koja bi to vodila, a ni dio pročelnika mu vjerojatno neće baš zdušno pomagati. 

Sjetimo se prvih koraka prošle gradske vlasti. I njima je bilo primarno uvođenje komunalnog reda, ali se zbog zlosretne koalicije s Kerumom, ali i nekih subjektivnih razloga, to vrlo brzo razvodnilo nakon Žnjana. I sada je krenulo oštro, čišćenjem Splita što je više bio dobar PR potez, ali i najavom sređivanja stanja oko kioska na Istočnoj obali i štekata, tu je najaktivniji dogradonačelnik Ivošević). Očekujem ipak da nova vlast neće pokleknuti tako brzo kao prošla jer ovdje nema interesnog koalicijskog partnera koji bi htio zadržati komunalni nered. 

I raspisivanje javnih poziva za nadzorne odbore gradskih firmi i za školske odbore očekivan je potez iako sve članove imenuje gradonačelnik po važećem zakonu. Prvi je razlog što gradonačelnik nema svojih ljudi, a partneri ionako ne žele sudjelovati u upravljanju gradskim poduzećima i ostalim gradskim ustanovama, a drugi je što je tako i obećao u kampanji (premda je tada govorio o natječajima koji se zakonski ne mogu provesti). Nadam se da je odaziv bio dobar i da će se u te odbore imenovati stvarno najbolji kandidati (u odabiru će sudjelovati i partneri te tako neće moći puno prigovarati, osim ako ne bude inaćenja tipa 'ja neću toga kojeg vi hoćete nikako', pa dobijemo teške kompromise umjesto stvarno najkvalitetnijih ljudi).

A što se tiče oporbe, mislim da je ovo zadnje što smo od Keruma vidjeli. Naravno da on neće sjediti u Gradskom vijeću, ali bio bi stvarno teški mazohizam da ga građani podrže na nekim sljedećim izborima. HDZ je za sada prilično nemušt u svojim kritikama, ali ljeto je, a i nije bilo nekih kapitalnih poteza gradskih vlasti na kojima bi mogli tući punte (jedino možda na jednom obećanju koje nije ispunjeno - da će se na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća naći garaže i izmjene GUP-a).

Mislim da će i Jakov Prkić kao prvi u nizu rotirajućih predsjednika GV-a svoj posao obavljati bolje nego bilo tko do sada i sa svoje pozicije pritiskati i gradonačelnika i gradsku upravu da kvalitetnije i brže pripremaju sjednice nego je to bilo u zadnjih nekoliko mandata.

Priličan broj mojih poznanika i prijatelja ne proriče ovoj gradskoj vlasti uspjeh pa ni dugovječnost. Osobno se ne bih htio s njima složiti, ponajprije zbog dobrobiti grada i građana. Ali da će sve ići sporije i teže od zamišljenog i obećanog, očito je već sada. Ivica Puljak za sada se dobro predstavlja javnosti, pokazao je da je spreman i za kompromise, a sve u svrhu dogovora. Neće mu biti lako, ali grad zaslužuje krenuti naprijed. Ova ekipa koja je u neformalnoj koaliciji mislim da zna i može, ali svi će morati puhati u isti rog, a manje biti rogovi u vreći, ako želimo vidjeti napredak. Ipak, uvjeren sam da će ga biti. I unatoč tome što je Plenković zaobišao Puljka prilikom prvog postizbornog posjeta Splitu i unatoč onima koji zlurado žele da vlasti 'crkne krava'. 

A o Županiji neću sada dugo. Osim da će se vlast formirati s HDZ-om, Kerumom i Domovinskim pokretom kojem je to vjerojatno jedina prilika da negdje bude u vlasti. 

Vaša reakcija na temu