Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GUMENI, VRATI SE Zanimalo nas je čisti li itko crne fleke od žvaka na splitskim pločnicima? Odgovor je poražavajuć

GUMENI, VRATI SE Zanimalo nas je čisti li itko crne fleke od žvaka na splitskim pločnicima? Odgovor je poražavajuć

A kupljen je stroj samo za tu namjenu...

Kombinacija neosviještenih građana i gradske tvrtke Čistoće koja se očigledno nije u stanju nositi s poslom za koji su zaduženi, dovodi do generalnog dojma da je grad šporak.

Ova gradska vlast je više puta nastojala demantirati takve navode s iznošenjem brojki čišćenja i pranja ulica, ali sve što se radi je nedovoljno. Centar grada nije čist, a u svakom kvartu možete pronaći barem jednu wc školjku pokraj spremnika za smeće, razbijeno staklo i keramiku, komade namještaja, prekrcane kontejnere i nesnosan smrad. A sezona nije ni počela...

Prije više od 15 dana poslali smo upit Čistoći na koji nismo dobili odgovor. Nakon razgovora s Davorom Polićem, direktorom Operativno tehničke službe, bilo nam je jasno zašto smo uskraćeni za tražene informacije.

Pitali smo ih što je sa strojem za skidanje žvakaćih guma s javnih gradskih površina i koristi li se uopće, jer ulice izgledaju kao da nikada nismo posjedovali taj stroj, niti da su se radnici bilo kakvom drugom tehnikom potrudili skinuti crne fleke s ulica. Dojam nas nije prevario.

- Stroj je pokvaren. Postojao je jedan koji je van upotrebe - rekao je Polić, ali o popravku nije bilo niti riječi.

Objasnio je da su se žvake davnih godina skidale sa željeznom strugalicom, ali se očito više ni to ne radi, jer nakon više naših pitanja, nije jasno odgovorio postoje li radnici koji su zaduženi za taj dio posla. Na kraju smo ipak nekako došli do podatka da se, prema njegovoj računici, posljednjih pet godina ne uklanjaju ispljunute i zalijepljene žvakaće gume sa splitskih ulica?! Pet godina.

Čudi li vas onda ovakvo stanje pločnika pokraj autobusnog stajališta Sukoišan, u Ulici Domovinskog rata? Sada je jasno zašto Riva izgleda kao krzno prljavog dalmatinera.

Operativni direktor nije niti spomenuo radi li se na otklanjanju kvara s jedinog stroja koji je kupljen kako ne bismo gledali ovakve prizore, već je poručio da se povećao broj koševa za smeće gdje se mogu bacati žvake, a brojni ih bacaju na pod. Krivi su građani, ali ne i komunalna tvrtka koja se zove - Čistoća.

Pitali smo ga je li problem manjak radnika koji će strugalicom ukloniti crne fleke na ulicama, a iz odgovora se dalo naslutiti da nije problem radna snaga, već oni očito više ne skidaju žvake. 

Na kraju je operativni direktor tražio od nas da mu pošaljemo konkretnu lokaciju zbog koje smo poslali upit kako bi na tom mjestu sanirali problem, ali će i to biti nedovoljno, jer se dalo zaključiti kako nemaju namjeru ponovo uvesti detaljnije i nužno održavanje čistoće pločnika i šetnica.

Najveći problem u ovoj priči je što Čistoća s godinama ne podiže standard svoje usluge, već ga srozava i u tome uopće ne vide problem. Doduše, zašto bi oni reagirali ako nekad kritična ekipa iz aktualne gradske vlasti u tome također ne vidi problem. 

U razgovoru s radnicima komunalne tvrtke, otkrili smo da je jedan djelatnik bio zadužen za čišćenje žvaka s ulica. Zvali su ga - gumeni. No, otišao je u mirovinu i sad to više nitko ne radi. A građani bi se trebali pomiriti s time?

Vaša reakcija na temu