Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Glavina u posjeti splitskoj Turističko ugostiteljskoj školi: 'Dobili smo bazu gdje ćemo mlade obrazovati za najbolje stručnjake'

Glavina u posjeti splitskoj Turističko ugostiteljskoj školi: 'Dobili smo bazu gdje ćemo mlade obrazovati za najbolje stručnjake'

Ministar turizma na okruglom stolu

Ministar turizma Tonči Glavina posjetio je splitsku Turističko ugostiteljsku školu, nedavno otvoreni regionalni centar kompetentnosti za sektore turizma i ugostiteljstva, te tom prigodom sudjelovao u okruglom stolu na temu 'Inovacije i značaj obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo, Regionalni centar kompetentnosti u funkciji razvoja turizma'.

U raspravi na okruglom stolu su sudjelovali i drugi stručnjaci te predstavnici institucija uključenih u realizaciju ovog strateškog projekta na području obrazovanja Splitsko dalmatinske županije, hotelijeri, restaurateri, poduzetnici te uspješni učenici polaznici splitske Turističko ugostiteljske škole; hotelijer Domagoj Tomasović, hotelijer Neno Nizić, chef Stjepan Vukadin, pročelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić, zamjenik župana Stipe Čogelja, restaurater Jurica Farac, hotelijer Toni Miloš, hotelijer Ivan Kuret, ravnatelj RCK Turističko ugostiteljske škole Ivo Bilić, te učenici polaznici škole Oriana Pijuk i Ivan Dujmović.

Ministar Glavina je tijekom razgovora naglasio kako je 'sukus ovog velikog projekta bio da se stvore uvjeti za izvrsno obrazovanje za tržište rada', te nastavio; 'Dobili smo bazu gdje ćemo mlade obrazovati za najbolje stručnjake. Jako sam sretan i ponosan na sve koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, a najviše na ravnatelja Ivu Bilića i župana Blaženka Bobana jer su uspjeli. Odavde će izlaziti samo najbolji od najboljih kadrova na turističko tržište, spremni za sve izazove koji su pred nama. Pred Turističko ugostiteljskom školom su veliki izazovi jer ova oprema nije tu da bi krasno izgledala nego da bi obrazovala izvrsne kadrove i da bi se surađivalo s najboljim poduzetnicima grada i regije.'

Poznati splitski poduzetnik i hotelijer Neno Nizić je naglasio kako je oduvijek u turizmu 'čovjek ključ uspjeha' te nastavio; 'Kad sam ja krenuo s ovim poslom u ova zanimanja su se upisivali najlošiji kadrovi. Ja sam predsjednik jedne strukovne udruge i kao njihov predstavnik želim reći da je ovakav centar garancija bolje budućnosti i prave kompetencije u našem turizmu'.

Stipe Vukadin, chef i promotor gastronomije je rekao kako izuzetno voli raditi i surađivati s mladim ljudima; 'Nešto što primijetim kod mladih ljudi je nedostatak prakse i praktičnih znanja. To je moje pitanje prema odgovornima u turističkom sektoru, možete li učenicima osigurati što više prakse tijekom obrazovanja jer je to jedini pravi put kako bi napravili što bolju domaću autohtonu gastronomiju i kuhinju koja će predstavljati hrvatski turizam.'

Pročelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić je govorio o značaju regionalnog centra kompetentnosti i složenosti projekta realizacije tijekom posljednjih nekoliko godina, ali i naglasio da je potpora ideji i projektu postojala od samoga početka. 'Sadašnjim i budućim učenicima želim puno uspjeha i novih znanja koja će stjecati u novom centru kompetentnosti i novoj školi. Otvaranjem ove škole Splitsko dalmatinska županija je jasno potvrdila svoju odlučnu usmjerenost na razvoj obrazovanja u području nastavnih programa i stvaranjem boljih uvjeta za stjecanje tih novih znanja. Ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost i briga za gospodarski sektor od kojega značajan dio građana ostvaruje svoje prihode kao poduzetnici ili zaposlenici.'

Restaurater Jurica Farac je govorio o problemu nedostatka obrazovanih i kompetentnih mladih ljudi u ugostiteljstvu te je za novootvorenu školu rekao da je 'nešto najbolje što se u dugom periodu napravilo u Splitu, a pogotovo vezano za turizam'. 'Svi moramo postaviti visoke standarde kako bi sad s ovim uvjetima zaista postali među najboljima u Europi.', rekao je Farac.

Zamjenik splitsko dalmatinskog župana Stipe Čogelja je posebno pohvalio nastavni i menadžerski tim koji radi u centru i školi; 'Ovdje radi sjajan tim i radi jako dobar posao. Mislim da će ovaj centar stvarati samo najbolje kadrove. Lako je napraviti zgradu, ali treba stvoriti i sadržaj te tako imati sve uvjete za stvaranje najboljih novih mladih kadrova. Na nama je da osiguramo financijska sredstva i za ovaj i druge ovakve projekte.'

Hotelijer Domagoj Tomasović izrazio je zadovoljstvo realizacijom centra kompetentnosti i nove škole te istaknuo kako i sam trenutačno stipendira nekoliko desetaka učenika od kojih su neki i polaznici splitsko Turističko ugostiteljske škole.

Hotelijer Toni Miloš je naglasio kako centar kompetentnosti ne kaska za najboljim od najboljih centara u svijetu te se može ne samo usporediti s njima nego i kvalitetno konkurirati im.

Hotelijer Ivan Kuret je izrazio zadovoljstvo što je Split dobio takav obrazovni srednjoškolski centar te pohvalio suradnju koju su imali sa školom tijekom posljednjih godina.

Domaćin i ravnatelj škole Ivo Bilić je zahvalio svim sudionicima okruglog stola te posebno pročelniku za prosvjetu Tomislavu Đonliću, županu Blaženku Bobanu i ministru Tonču Glavini na potpori i suradnji tijekom realizacije tako složenog i zahtjevnog projekta.

Nakon okruglog stola ravnatelj centra i škole Ivo Bilić je uručio 'zahvalnice' za doprinos i suradnju nekima od sudionika projekta odnosno predstavnicima institucija i partnera projekta koji su sudjelovali u oblikovanju i izgradnji 'od ideje do realizacije'.

Vaša reakcija na temu