Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić FOTOGALERIJA Festival održivosti okupio učenike, studente, stručnjake. Jedan od okruglih stolova posvećen (bio)otpadu
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

FOTOGALERIJA Festival održivosti okupio učenike, studente, stručnjake. Jedan od okruglih stolova posvećen (bio)otpadu

Nastavlja se pregršt događanja na splitskom kampusu

Prvi dan Festivala održivosti - jedinstvenog projekta suradnje unutar akademske zajednice, znanstvenog i edukacijskog skupa u organizaciji Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - okupio je brojne učenike, studente, stručnjake i znanstvenike u Zgradi triju fakulteta na splitskom kampusu. Dio bogatog programa bio je i okrugli stol na temu '(Bio)otpad - problem ili sirovina?'.

Adela Tolić, dipl. ing. kem. teh., stručnjakinja za zaštitu okoliša i zaštitu na radu u tvrtki Eko-Imotski govorila je pritom o gospodarenju otpada u građevinskoj industriji. Marko Parat, mag. chem., zamjenik ravnatelja Studentskog centra Split izlagao je o obradi i smanjenju biorazgradivog otpada u kuhinjama. Doc. dr. sc. Zvjezdana Popović Perković sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu referirala se na mikroplastiku u školjkaša. Taj je okrugli stol obilježilo i izlaganje izv. prof. dr. sc. Sanje Perinović Jozić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, naziva 'Odgovorno poslovanje čisti svijet - reciklaža sapuna iz hotela uz zapošljavanje osoba s invaliditetom.' Prezentaciju 'Stvarajmo budućnost zajedno', nadalje, održao je Branimir Dević, univ. bacc. ing. mech., tehnički direktor tvrtke Mold. 

Naredna dva dana - 2. i 3. listopada - planiran je još pregršt događanja u okviru ove manifestacije koja stavlja naglasak 

Još će se pregršt događanja održati u okviru ove manifestacije naredna dva dana - 2. i 3. listopada - s naglaskom na zeleni (poljoprivreda, ekologija, otpad, zdravi uzgoj, prerada i konzumacija prehrambenih namirnica), plavi (morski resursi, ribarstvo) i žuti (energija, turizam) aspekt održivosti.

'Središnji je dio festivala znanstveni kongres o održivosti mediteranskih ekosustava na kojemu će sudjelovati velik broj međunarodno uglednih znanstvenika iz toga područja. 'Program uključuje različite okrugle stolove, predstavljanje studijskih programa koji obrazuju stručnjake u navedenim područjima, sajam s prehrambenim proizvodima OPG-ova kao i proizvodima dvaju sveučilišta, radionice za djecu kojima se popularizira znanost i podiže razina svijesti o održivom razvoju, pripremanje tradicijskih jela iz Dalmacije i Slavonije. 

Cijeli program obogatit će i slikarska izložba, koncerti studenata umjetničkih akademija u Osijeku i Splitu te izvedba predstave 'Judita' u produkciji nastavnika i studenata Umjetničke akademije u Splitu', najavio je ranije prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za nastavu, studente i poslovanje.

Vaša reakcija na temu