Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO: 'OLIVER' PRŠTI OD EMOCIJA Prvo komercijalno putovanje puno pozitivnih dojmova

FOTO/VIDEO: 'OLIVER' PRŠTI OD EMOCIJA Prvo komercijalno putovanje puno pozitivnih dojmova

Posjetili smo najiščekivaniji brod ove godine

Sumnjamo da će dolazak novog trajekta Jadrolinije ponovo stvoriti ogroman interes i podršku javnosti kao što je to bilo s Oliverom.
Svaka novost, pa čak oslikavanje imena glazbenog velikana na pramcu broda, bila je popraćena s velikim zanimanjem medija i javnosti. Zbog svakog detalja o uređenju i prilagodbi broda koje smo mjesecima pratili, nismo očekivali da će nam posjet novom trajektu izazvati puno emocije. Prevarili smo se. Za svakog ljubitelja lika i djela Olivera Dragojevića bit će to posebno putovanje, bilo da je riječ o putnicima ili posadi. 

- Kad sam dobio poziv da odem na brod Oliver, odmah je nastalo ushićenje jer znam što samo ime Oliver predstavlja. Nadam se da će ljudi biti zadovoljni. Nakon prvog komercijalnog putovanja imamo pozitivne doživljaje i vrlo smo zadovoljni s time - kazao je Lovre Smoljan, kapetan broda. I on ima posebnu vezu s glazbenom legendom, zbog čega ga raduje što će dio svoje pomorske karijere provesti na brodu pod imenom Oliver.

- Taj glazbenik se svima nama uvukao pod kožu. Oliver je čak bio izbor za prvi bračni ples na mom vjenčanju, svirala nam je pjesma 'Galeb i ja' - otkrio je Smoljan.

Sve u trajektu je u znaku omiljenog pjevača - zidove i stolove krase njegovi stihovi i fotografije, a s razglasa se puštaju njegove pjesme.  Doduše, Jadrolinija je ispod većine stihova potpisala Olivera koji nije autor tekstova, već je na specifičan način otpjevao pjesme koje su s njegovim glasom postale bezvremenske. No, ipak su na tom mjestu trebala biti otisnuta imena autora stihova, poput Momčila Popadića ili Marijana Bana

Novom trajektu u floti Jadrolinije prigovara se zbog punih 27 godina plovidbe prije nego je stigao na Jadran.

- Kao i kod ljudi, godine su samo broj. Za brod od 27 godina to ništa ne predstavlja, jer je brod stabilan, čvrst, pokazao se kao dobar mornar što se tiče maritivnih sposobnosti i nadam se da će tako u budućnosti i ostati - odgovara zapovjednik broda.

Izgrađen je u Japanu 1997. godine, dužine je 108 metara, a širine 18,5. Jadrolinija ga je kupila 2023. godine. Nakon pet mjeseci radova na prilagodbi zahtjeva Hrvatskog registra brodova, u subotu je isplovio iz riječkog brodogradilišta Viktor Lenac na probnu vožnju prema Veloj Luci, a u ponedjeljak odradio prvu komercijalnu plovidbu. 

Tijekom dva sata i 45 minuta, koliko traje plovidba, možete na brodu poslušati više albuma Olivera. Kapetan Smoljan priznaje da i oni na mostu slušaju svima poznate pjesme, ali je zato strojarnica mjesto gdje neće dopirati Oliverov glas.

- U strojarnici se ne čuje glazba Olivera, jer je velika buka zbog jačine strojeva - smije se Toni Dumanić,upravitelj stroja na trajektu. 

Njemu je najvažnije da brod ispunjava sve karakeristike koje su potrebne za plovidbu do Vela Luke.

- Mogu vam reći da sam dosta zadovoljan sa stanjem i karakteristikama broda. Brod pogone dva stroja po 3792 kilovata, što mu daje jaku snagu i dobre maritimne sposobnosti prilikom manevri i u samoj vožnji. Po svojoj konstrukciji morao bi biti dobar za more i mislim da će udovoljavati svi uvjetima plovidbe na liniji kojoj je namjenjen - koncizan je Dumanić. 

Priznao je da se jedino još malo bori s japanskim i grčkim jezikom na brodu, ali se snalaze s prijevodima i raduju novom znanju. Pokazao nam je uspomene nekadašnjih kapetana koji su posljednjih 27 godina kormiralili tim trajektom, kao i vjerska obilježja koja su lijepili na mostu. Otkrio nam je da se to ne uklanja, jer je tradicija da ostane trag svih koji su upravljali današnjim Oliverom. Uostalom, kad je jako jugo, neće na odmet bit pomoć više božanstava, ako treba.

Vaša reakcija na temu