Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / YouTube FOTO SESSION ZAVRŠIO NA SUDU Adrianu Petričeviću i curi po pet tisuća kuna kazne za fotografije s oružjem

FOTO SESSION ZAVRŠIO NA SUDU Adrianu Petričeviću i curi po pet tisuća kuna kazne za fotografije s oružjem

'Bio je karneval'

Adrian Petričević, mladi Splićanin poznat po ludim vožnjama koje objavljuje po društvenim mrežama, kažnjen je s pet tisuća kuna kazne za 'naslikavanje' s oružjem na foto sessionu ispred BMW-a sina Željka Keruma. Istu kaznu dobila je i njegova djevojka Ela Jerković koja je s njim pozirala u toj prigodi.

Zbilo se to 9. veljače prošle godine na otvorenom prostoru u blizini objekta West Gate Tower. Par je na javnom mjestu nosio oružje tipa Airsoft gun koje izbacuje plastične kuglice i spada u kategoriju oružja D. Adrian je u rukama držao pištolj i pušku, a Ela samo pušku. Osuđeni su za prekršaj Zakona o nabavi i posjedovanju oružja. 

Petričević je već osuđen na kaznu od 300 DEM, odnosno, 1134 kune jer je na Instagram profilu postavio i bez ograničenja učinio dostupnim sporne fotografije, čime je počinio prekršaj članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

Tada su mu bili krivi mediji koji su prenijeli fotografije u svrhu stvaranja senzacionalizma. Tražio je oslobađajuću presudu, no sud je zaključio drugačije. 

Nakon što su mediji objavili fotografije, policija je neuobičajeno ekspeditivno postupala te su uhitili Adriana i Elu, i to usred noći. Obavili su to službenici postaje granične policije Trilj na Graničnom prijelazu Kamensko kada se mladi par vraćao iz BiH. 

Pušteni su tek idući dan popodne nakon privođenja na Prekršajni sud. Taj dan uhićenja smanjio im je kaznu za 600 kuna pa im je preostao iznos od 4400 kuna. Ako plate u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude, bit će dovoljno da podmire dvije trećine tog iznosa, odnosno 2933 kuna.

Petričević je u obrani naveo kako je bilo vrijeme maškara, odnosno, karnevala te da se s djevojkom dogovorio da posude BMW i fotografiraju. Odabrali su otvoreno parkiralište kraj West Gatea gdje se inače parkiraju kamioni, a prije su znali i dolaziti ljubitelji BMW-a. Prijatelj Joško Kerum došao je s autom, nije bilo drugih auta, niti ljudi, osim profesionalnog fotografa koji ih je fotografirao. 

Petričević navodi da je oružje donio Kerum i predložio da se s njim fotografiraju. Kaže da je oružje u vlasništvu Kerumovog prijatelja koji njemu nije poznat. Fotografije je kasnije objavio na Instagramu. Bilo je među njima i onih bez oružja. 

Tvrdi da ni njemu, ni djevojci nije bila namjera bilo koga uznemiriti. Na Instagramu objavljuje razne fotografije radi umjetničkog dojma. Kao mali je znao biti odjeven kao James Bond, a imao je i plastični pištolj. Fotografija je umjetnički dorađena tako da je dodan avion u preletu, a uklonjena dizalica uz neboder, pojasnio je Petričević. 

Na Instagram stavlja zanimljive slike, a za ovu s oružjem drži da je umjetničkog karaktera jer ju je izradio profesionalni fotograf. Ni njemu, ni Eli nije bila namjera da nekoga prepadnu, niti misli da je objava na Instagramu kod ikoga izazvala takav učinak. Nije znao da je to uopće kažnjivo. Da je znao, zasigurno to ne bi uradio. 

Jerković je, pak, kazala da se na Instagramu objavljuju mnogo gore i nasilnije stvari, a za to nitko ne odgovara. Smatra da se na ovaj slučaj potrošilo previše vremena i energije. 

Sud je, pak, zaključio da ih neznanje ne može opravdati ili isključiti njihovu odgovornost, a nije prihvaćen ni argument o umjetničkoj naravi spornih fotografija, odnosno, 'fotošopiranju'. 

Kao olakotne okolnosti cijenile su se priznanje činjenica odlučnih za postojanje djela, isprika i žaljenje, neznanje o protupravnosti inkriminirane radnje, prekršajna nekažnjavanost zbog prekršaja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Otegotnih nije bilo. 

Sud smatra da nije bilo potrebe izreći kaznu zatvora kao što je to tražila policija.

Vaša reakcija na temu