Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: OBŽ Đordana Barbarić dobitnica je mirovne nagrade 'Krunoslav Sukić'

Đordana Barbarić dobitnica je mirovne nagrade 'Krunoslav Sukić'

Među nagrađenima je i Mirela Čavajda, ali i nadbiskup Mate Uzinić

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek ove godine 14. put dodjeljuje mirovnu Nagradu 'Krunoslav Sukić' s ciljem jačanja društvene valorizacije, motivacije i inspiracije za mirovno djelovanje.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Đordana Barbarić, Mate Uzinić, Mirela Čavajda, Vanja Jurić, Semih Huseyin Adigűzel, Ivo Goldstein, Goran Gatalica, učenici i učitelji Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje, učenici i učitelji Prve riječke hrvatske gimnazije te inicijativa na pravo svakog djeteta na školski obrok.

U ime mons. Uzinića, nagradu je primio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Mario Tomljanović, koji je pročitao govor nadbiskupa Uzinića, a kojega prenosimo u cijelosti:

'Poštovani domaćini iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, poštovani dobitnici godišnjih priznanja, poštovani uzvanici, u duhu enciklike papa Franje o sveopćem bratstvu 'Fratelli tutti' koja je za mene osobno nadahnuće i zadaća, a nadam se da može biti i za vas, vjerujem da vam svima mogu također reći drage sestre i braćo!

Dok izražavam žaljenje što vam se nisam mogao pridružiti zbog ranije preuzetih obveza, želim vam reći da sam sa zahvalnošću primio vijest da ste me uopće nominirali za ovu nagradu. To što ste mi je nakon toga i dodijelili, za mene je iznimna počast. Ne znam jesam li zaslužio tu počast, ali znam da iz toga proizlazi moja obveza da u budućnosti još više nastojim djelovati u duhu misli kojima ste obrazložili nagradu koju mi dodjeljujete. Hvala vam od srca!

Izuzetno mi je drago da ovu nagradu dijelim s gospođom Đordanom Barbarić koja je nagradu zaslužila puno više od mene. Naime, ja sam možda nešto govorio, ali ona je činila. To je puno, puno važnije i više. Od srca joj čestitam! I želim plodonosan i blagoslovljen nastavak. Čestitam i vama na dobrom izboru! Čestitam i svim drugim dobitnicima nagrada!

Koristim ovu prigodu da bih, kad već imam priliku, s vama podijelio samo jednu misao koja se odnosi na temu mira. Riječ je o nekoliko rečenica koje sam uklopio i u svoju prošlonedjeljnu propovijed, a za koje mi se čine da mogu biti doprinos našem zajedničkom trudu oko mira i pomirenja, koji je težak jer zahtjeva ponajprije rad na sebi – rad koji mi kršćani zovemo obraćenje - a tek onda postaje i ono što možemo ponuditi svima drugima:

'U nama počinju i završavaju svi ratovi. U nama počinju i završavaju sva primirja. Unesemo li mir u sebe, obratimo li se, promijenimo li mi način razmišljanja, budemo li mi ponizni, a ne oholi, pomirimo li se mi s Bogom, bližnjima, stvorenom stvarnošću, a i sa samima sobom, dat ćemo priliku miru i na drugim razinama. Ako ne krenemo od sebe, ne možemo to očekivati niti od drugih. Dapače, svaki pokušaj da se mir počne stvarati krećući od drugih, a ne od sebe, uzrokuje još veći nemir. Tad to nije pružena ruka mira, nego samo još jedna kritika drugoga'.

U nadi da doista svi želimo na putu mira krenuti od sebe, a onda to što imamo darovati i drugima, sve još jednom srdačno pozdravljam i na sve zazivam Božji blagoslov!'.

Vaša reakcija na temu