Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Posve nevjerojatna saga o novoj dvorani koja propada zbog par decibela
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Posve nevjerojatna saga o novoj dvorani koja propada zbog par decibela

…i o hrvatskoj birokraciji koja je propise o buci zakomplicirala do neprovedivosti

Nešto manje od milijun eura javnog novca uloženo je u koncertnu dvoranu na Trgu Hrvatske bratske zajednice, koja je potpuno uređena i bila je spremna za otvaranje još prije gotovo četiri godine - no do današnjeg dana stoji zaključana i vrlo ozbiljno prijeti joj propadanje. Nesretna dvorana zapela je u nevjerojatnom, zapravo krajnje bizarnom proceduralnom labirintu iz kojega izlaz kao da ne postoji.

Sve zbog nekoliko decibela.

O ovom slučaju u serijalu 'Di je zapelo' pisali smo još u srpnju prošle godine, kada je sve izgledalo beznadno, no već nekoliko tjedana kasnije stvari su izgledale sasvim drugačije . Od rješenja nas je navodno dijelilo nekoliko mjeseci.

A prošla je, evo, cijela godina.

Radi se o prostoru od 435 kvadrata kojega je Grad Split još prije četvrt stoljeća kupio od investitora obližnjih stambenih zgrada, koji je bio u 'roh-bau' stanju sve do 2020. godine, odnosno mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. U veljači te godine započinju radovi vrijedni 5,6 milijuna kuna - većinom plaćeni iz gradske blagajne, tek je Ministarstvo kulture dodalo nekih 500 tisuća kuna. Za manje od jedanaest mjeseci sve je bilo gotovo:

'U tijeku su završne pripreme za tehnički pregled nove višenamjenske dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, za koju se izdavanje uporabne dozvole očekuje krajem veljače', obavijestili su iz tadašnje gradske uprave u siječnju 2021. godine. Ono što nije bilo poznato javnosti jest da su se nakon završetka radova, a prije tehničkog pregleda, okolni stanari pobunili zbog buke pa su s njihovog krova uklonjeni agregat i vanjske jedinice klima uređaja.

Potom u veljači iste godine slijedi tehnički pregled, ali on propada jer je gradska službenica iz Banovine uhapšena, pa stoga i suspendirana. Slijedi novi pokušaj tehničkog pregleda u rujnu iste godine, kada sanitarni inspektori odbijaju dati svoju suglasnost jer klima uređaji doista proizvode veću buku od dozvoljene. Mjesec dana kasnije Grad Split naručuje projekt zaštite od buke, koji mu biva dostavljen u ožujku 2022. godine. Mjesec po mjesec, godinu po godinu, situacija biva sve nevjerojatnija.

U srpnju prošle godine spasonosno rješenje pronađeno je u bukobranima posebno dizajniranima za ovu lokaciju i tada smo naivno povjerovali da je priča gotova. No, nikada ne treba podcijeniti potencijale hrvatske birokracije i njenih beskrajno blesavih propisa…

Postavljanje bukobrana, naime, dovršeno je u prosincu prošle godine, kada je i ispitana buka u okolišu koja je napokon bila u granicama dozvoljenih vrijednosti. To je dostavljeno Sanitarnoj inspekciji koja ipak nalaže i mjerenje razine buke po novom, friško usvojenom pravilniku, premda on propisuje da za ranije započete postupke vrijedi stara verzija tog dokumenta. Uostalom, upravo oni su još 2019. godine izdali potvrdu da je glavni projekt uređenja koncertne dvorane bez ikakvih nedostataka.

Svejedno, i prema novom pravilniku buka klima uređaja u razini je dozvoljene, svugdje osim na jednoj točci. Naime, u susjedstvu dvorane nalazi se jedan poslovni prostor koji je cijelo vrijeme služio kao skladište, pa se na njega nije ni obraćalo pažnju, no baš na 1. siječnja 2024. godine u njemu je otvorena privatna pedijatrijska ordinacija. 

I mjerenje je pokazalo da buka u ordinaciji prelazi granicu za nekoliko decibela, ali samo uz otvorene prozore. Kad su oni zatvoreni, problema nema.

'Od tog trenutka istražujemo sve tehničke i zakonske mogućnosti za rješenje problema. Područje buke izuzetno je problematično i rješenja su iznimno ograničena, što, uz naknadne promjene propisa i pravilnika, koči realizaciju projekata od javnog interesa poput ovog, koji su napravljeni prema svim važećim zakonima I propisima. Grad Split ulaže maksimalne napore kako bi se ovaj problem, koji nailazi na gotovo nevjerojatne prepreke, riješio, a dvorana što je prije moguće privela svrsi i stavila u funkciju za javna kulturna događanja', objasnili su nam u Banovini.

Ondje sada naručuju izračune i rade proračune, projektiraju bukobrane  za već postavljene bukobrane i izolaciju za izolaciju, pa oprezno procjenjuju da će za otprilike dva mjeseca imati novo rješenje koje će biti i zakonski moguće, i tehnički ostvarivo.


Uređaj za klimatizaciju prostora (grijanje / hlađenje) i rezervno napajanje električnom energijom | Nakon ugradnje bukobrana (primjena zaštite od buke)


Sama višenamjenska dvorana, rekli smo, potpuno je uređena još u prošlom olimpijskom (i gradonačelničkom) ciklusu. Ima 155 sjedalica, mjesta i lift za osobe s invaliditetom, potom pozornicu od 90 kvadrata, mali kafić, garderobe, sanitarne čvorove i uglavnom sve što je potrebno za mali i slatki prostor za koncerte i predstave, novu splitsku kulturnu scenu.

Čak je bilo odlučeno da će se zvati po velikom Ivi Tijardoviću, no planovi su promijenjeni pa je slavnom skladatelju posvećena dvorana u Hrvatskom domu.

Dok se ova na Trgu HBZ-a otvori - ako u međuvremenu zbilja ne propadne - možda je i bolje da ostane bezimena.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 31. prosinca ove godine, do kada bismo mogli doznati kako će se riješiti problem tih nekoliko decibela koji smetaju obližnjoj ordinaciji, s otvorenim prozorima


Audio verzija članka može se poslušati ovdje: 

***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu