Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Nevjerojatno velika saga oko malog projekta na Mertojaku
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Nevjerojatno velika saga oko malog projekta na Mertojaku

…koja uključuje tri natječaja, neobične aktivnosti u pozadini i, po svemu sudeći, 200 tisuća eura koje na sreću nismo bacili u vjetar

Iz tek trećeg pokušaja, odnosno na trećem natječaju, odabrana je tvrtka koja će izgraditi 'pumptrack' poligon na Mertojaku, u zapuštenoj rekreacijskoj zoni na istočnom dijelu Ostravske ulice. Bit će to 'Alto krvavica d.o.o.' iz Baške Vode, koja je na posljednjem natječaju ponudila cijenu od točno 251 tisuća eura bez PDV-a i bila za gotovo 200 tisuća eura jeftinija od konkurenta, tvrtke 'Građevno Zec'.

Od uvođenja u posao, dakle nakon što isteknu rokovi za žalbe i nakon što se potpiše ugovor, poligon bi trebao biti izgrađen u roku od četiri mjeseca.

Ovo je kratki sažetak trenutnog stanja onoga što se prije više od tri godine činilo kao simpatičan kotarski projekt, da bi se u međuvremenu zakompliciralo do gotovo nevjerojatnih razmjera. U serijalu 'Di je zapelo' više puta smo se posvetili baš ovoj temi: prvi put u rujnu prošle godine, kada je izgledalo da sve teče glatko, potom dva mjeseca kasnije kada smo detektirali razloge kašnjenja, a onda i samim krajem prošle godine kada je izgledalo da se cijela saga napokon primakla kraju.

Ali samo izgledalo.

U međuvremenu su, naime, provedena čak tri javna natječaja - sve jedan neobičniji od drugoga. I to ne samo po ishodu nego i, kako se čini, zakulisnim igricama koje su ih pratile.

Na prvome, na kojemu je vrijednost radova bila procijenjena na dvjestotinjak tisuća eura, nije se prijavio nitko. Pa su troškovnici korigirani i raspisan je drugi natječaj s procijenjenom vrijednosti od 270 tisuća eura.

A na njega pristiže samo jedna ponuda tvrtke Građevno Zec, i to na spektakularno visok iznos od ukupno 608 tisuća eura! Očito je bilo procijenjeno da se radi o bezobrazluku, pa je natječaj poništen.

'Problem je zapravo bio u činjenici da u cijeloj regiji postoji samo jedna tvrtka s licencom za izradu završnog sloja asfalta na ovakvim poligonima, koja se nalazi u Sloveniji, a ona je na tom natječaju očito odlučila surađivati samo s jednim potencijalnim izvođačem', objasnio je jedan upućeni sugovornik za Dalmatinski portal što se doista događalo u pozadini.

'Sam natječaj je poništen jer je ponuda bila drastično veća od procijenjene vrijednosti i tu nema ništa sporno, ali time je očito i poslana poruka da se ne može raditi što se hoće', dodaje isti sugovornik.

Potom se raspisuje treći natječaj s istom procijenjenom vrijednosti od 270 tisuća eura, a na njemu se napokon pojavljuju dvije ponude - pri čemu tvrtka iz Baške Vode biva gotovo 200 tisuća eura povoljnija od konkurencije. Zasad nije poznato je li za završni sloj asfalta ona angažirala spomenutu ovlaštenu tvrtku iz Slovenije ili, primjerice, njenu konkurenciju iz Italije.

Kako bilo, 'pumptrack' na Mertojaku sada je zaista, ali zaista blizu realizacije. Kako smo već pisali, radi se o asfaltnom poligonu koji je zapravo sportsko igralište za bicikle, romobile, skateboardove, koturaljke i slično, za djecu od dvije godine starosti pa sve do onih koji se mladima još uvijek naivno osjećaju. Mlađe generacije uče se voziti i vježbaju na svježem zraku, a stariji treniraju. To uključuje i profesionalne sportaše - Hrvatska, primjerice, ima olimpijca i svjetskog prvaka u BMX-u Marina Ranteša koji je bio primoran trenirati u SAD-u zbog neadekvatnih uvjeta u svojoj zemlji.

Splitski poligon bit će prvi u Dalmaciji i tek peti u Hrvatskoj.

'Ukupna površina zahvata iznosi otprilike 1340 četvornih metara, a osim samog poligona, okolna površina će se popločati te će biti postavljenja urbana oprema i javna rasvjeta', objasnili su nam u Banovini.

Inicijativa za njegovu izgradnju potekla je još u siječnju 2021. godine od tadašnjeg agilnog predsjednik kotara Mertojak Josipa Perića i biciklističkog aktivista iz istog kvarta Nenada Prizmića, potom je razrađena ideja i izrađena prezentacija, a na koncu su podršku dali Društvo arhitekata Splita, sportske udruge za biciklizam (Coast riders i Krš), Skate kluba Kolo i Biciklistički savez.

Početna procjena vrijednosti ulaganja od 50 do 60 tisuća eura je, kako vidimo, bila izrazito optimistična. Ali, čini se, dobro smo prošli zato što nije udeseterostručena.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:

- ako ne bude žalbi, ugovor s izvođačima radova mogao bi se potpisati do konca kolovoza

- …a to znači da bi poligon napokon morao biti izgrađen do 31. prosinca ove godine


Audio verzija članka može se poslušati ovdje: 


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu