Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Đerek: Puljak i Boban su nezakonito postavili pročelnike i ne žele postupiti po inspekcijskom nalazu

Đerek: Puljak i Boban su nezakonito postavili pročelnike i ne žele postupiti po inspekcijskom nalazu

'Umjesto stvarnih promjena, Puljak pretvara Split u 'drama grad' u kojem su inscenirane PR svađe s HDZ-om postale same sebi svrhom'

Bivša splitska pročelnica za gradsku imovinu, Maja Đerek, upozorava kako gradonačelnik Ivica Puljak, a ni župan Blaženko Boban nisu ispoštovali rok do kojeg su, po nalogu upravne inspekcije, trebali raspisati natječaje za pročelnike. Trebali su to učiniti do 1. prosinca, ali nisu, a Đerek kaže kako su tako stvorili sustav podobnih pročelnika kojima su omogućili nezakonitu korist u vidu nezakonito isplaćenih plaća.

'Ovakva praksa je već ustaljeni HDZ-ov modus operandi, ali postavlja se pitanje zašto Ivica Puljak, koji se predstavlja kao sušta suprotnost takvom HDZ-u, uporno odbija odabrati gradske pročelnike na zakoniti način. Inspekcija je samo potvrdila ono na što sam Puljka upozoravala od samog početka mojeg pročelničkog rada i to kao diplomirana pravnica. Dakle, ne može reći da nije znao, ali niti da nije imao vremena budući da je gradonačelnik već dvije i pol godine. Na kraju je Puljak ovakva moja postupanja prozvao 'udarom na instituciju gradonačelnika' upravo s ciljem da zaštiti podobni rukovodeći kadar, a koji godinama nanosi financijsku štetu vlastitome gradu i o čemu sam ga također obavještavala', navodi Đerek. 

Izračunala je kako je na plaće šest spornih pročelnika, za koje kaže da su karijerno vezani uz Keruma i HDZ, u dvije i pol godine potrošeno najmanje pola milijuna eura, dok se na plaće 14 nezakonito imenovanih pročelnika u Županiji u godinu dana potroši 450.000 eura. Ona smatra i da je upitna zakonitost odluka koje su donosili, jesu li se vodili stručnošću ili poslušnošću te jesu li uopće imali propisane uvjete za pročelnička mjesta. 

'Sasvim je jasno da se Ivica Puljak ugledao na Blaženka Bobana te odbija stvarne promjene i zakoniti odabir rukovodećeg kadra u Banovini jer ga užasava pomisao da neće moći političkim ucjenama kontrolirati takve pročelnike.  Umjesto stvarnih promjena, gradonačelnik Puljak pretvara Split u 'drama grad' u kojem su inscenirane PR svađe s HDZ-om postale same sebi svrhom. Pri tome više ni ne mari što naočigled zloupotrebljava svoj položaj, krši zakonsku obvezu i radi financijsku štetu', zaključuje Đerek.



Vaša reakcija na temu