Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK DANSKI PODUZETNICI U ŽUPANIJSKOJ KOMORI SPLIT 'Postoje mogućnosti za našu jaču suradnju'

DANSKI PODUZETNICI U ŽUPANIJSKOJ KOMORI SPLIT 'Postoje mogućnosti za našu jaču suradnju'

Iskazan je veliki interes poslovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U posjetu HGK - Županijskoj komori Split boravila je danas delegacija danskih poduzetnika, predvođena počasnim konzulom Kraljevine Danske u Splitu Žarkom Deškovićem. Primio ih je predsjednik ŽK Split Joze Tomaš sa suradnicima, koji je naglasio važnost ovakvih susreta za razvoj gospodarskih odnosa.

- Izuzetno nam je drago ugostiti poduzetnike iz Danske, tim više što Danska nije među glavnim vanjskotrgovinskim partnerima naše županije te stoga ima i prostora i potrebe za unapređenje suradnje i poboljšanje gospodarskih pokazatelja. S obzirom na to da su i Hrvatska i Danska članice EU te obje države s malim unutarnjim tržištem, vjerujem da postoje pretpostavke i mogućnosti za našu jaču suradnju - rekao je Joze Tomaš.

Nadu da će današnji susret za neke od sudionika predstavljati prvi korak buduće poslovne suradnje izrazio je i počasni konzul Dešković, navodeći da upravo i Konzulat i Komora služe ovakvom povezivanju te su, svaki iz svoje domene, na raspolaganju za daljnje korake.

Dansko izaslanstvo, u kojem je bilo 20-ak poduzetnika iz Charlottenlunda, u Komori se upoznalo s karakteristikama i potencijalima gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom na investicijske mogućnosti.

Da prostora za napredak suradnje ima pokazuju podaci o robnoj razmjeni, jer premda je robni izvoz iz Splitsko-dalmatinske županije u Dansku u zadnjih pet godina povećan deset puta, Danska nam je prošle godine bila tek na 46. mjestu zemalja partnera po vrijednosti robnog izvoza i na 16. mjestu po vrijednosti robnog uvoza.

Kada je riječ o turizmu, iako turisti iz Danske nisu među prvih deset po broju dolazaka i noćenja u županiji, veseli da je, nakon očekivanog značajnog pada broja njihovih dolazaka prošle godine, u prvih osam mjeseci ove godine taj broj više nego udvostručen.

Danski su poduzetnici iskazali veliki interes za situaciju i poslovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, o čemu su svjedočili brojni upiti domaćinima o mogućnostima poslovnih investiranja, porezima, uvjetima kupovine nekretnina i dr.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare