Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot N1 DAMIR PETRANOVIĆ: Ovo je presedan. Policija je pucala u hrvatske građane. Ne u zrak, nego u njih

DAMIR PETRANOVIĆ: Ovo je presedan. Policija je pucala u hrvatske građane. Ne u zrak, nego u njih

'Član Uprave Dinama Krešimir Antolić čini sve da navijači ne dođu na stadion, on je bivši policajac, produžena ruka Zdravka Mamića'

Kolumnist Dalmatinskog portala, novinar Damir Petranović je za N1 komentirao sukob navijača i policije.

'Po svim dostupnim informacijama apsolutna krivnja za jučerašnje nerede prije svega stoji na policiji, odnosno PU zagrebačkoj. U njihovom postupanju cijeli je niz tragičnih grešaka. Pitanje je samo je li to bilo slučajno ili namjerno', rekao je Petranović.

Sve je počelo, kaže, još prije početka utakmice.

'Dinamo je dvije tisuće navijača bez obrazloženja zabranio unos uobičajenih transparenata. Navijači iz solidarnosti odlučili ne ući na tribinu. To je prva greška policije koja je trebala procijeniti stanje i reći klubu da ih pusti. To je osnova taktike policicijskog postupanja prema masama. Policija je više puta objašnjavala tu taktiku, zašto ne izdvaja nekoga tko viče ZDS', rekao je Petranović.

'Član Uprave Dinama Krešimir Antolić čini sve da navijači ne dođu na stadion, on je bivši policajac, produžena ruka Zdravka Mamića, bio je Mamiću kurir u aferi SMS, nosio je stotine tisuća eura na sve strane. On je poluga Zdravka Mamića za utjecaj u Dinamu i HNS-u. Bilo kakva kritika s ulice njemu ne odgovara. Navijači su tu na udaru', dodao je Petranović.

Ističe da za Split u praćenoj kolini nisu bili samo pripadnici Torcide.

'Bilo je tu puno običnih ljudi, koje su držali u kombijima, automobilima, autobusima više od šest sati, nije im se dozvolilo ni da stanu, popiju vode na benzinskoj i logično da u takvoj masi ima velike frustracije i da se može dogoditi incident. To je druga velika greška PU zagrebačke. Ključna stvar je što ovo nije više navijačko nasilje, ovo je jedan od rijetkih incidenata, ovo je presedan, imali smo situaciju da policija poteže oružje na hrvatska građane i puca u njih. Ne u zrak, nego u njih. U ovoj situaciji zaista treba preispitati rad PU zagrebačke i ispitati kako sve što ta policija radi u drugim situacijama, recimo s migrantima. To ne izgleda nimalo optimistično. Policija je evidentno grubo prekoračila sve svoje ovlasti', rekao je Petranović.

Petranović je ironično istaknuo i kako se Zakon o sprječavanju sukoba na sportskim natjecanjima izvanredno provodi, bez obzira na to što postoje naznake da je protuustavan.

'Jedina odredba koja se ne provodi je da je organizator dužan osigurati ulaz gledateljima na natjecanja. Tu odredbu policija ne provjerava provodi li se, nego sluša neke naloge', rekao je Petranović.

Za primjer je naveo i Premiership gdje čak suci odgađaju početak utakmice ako navijači kasne zbog nekog zastoja.

'Puno toga policija će morati objasniti. Prema svjedočenjima i snimkama koje kruže, govorila im je da izađu na pljusak svi koji su bili u koloni, jer neka kisnu 'kad moramo i mi'. Priča se i da je suzavac ubačen u jedno vozilo', zaključio je Petranović.

Cijeli razgovor pogledajte ovdje.

Vaša reakcija na temu