Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Jurica Galić Juka ima novu putopisnu reportažu iz Bejruta

VIDEO Jurica Galić Juka ima novu putopisnu reportažu iz Bejruta

Otkriva priču o neobičnom muzeju

Splitski fotograf i putopisac Jurica Galić Juka objavio je novu putopisnu reportažu.

Južni Levant se od muslimanskih osvajanja u 7. st. pa sve do Prvog svjetskog rata nazivao 'Velikom ili Islamskom Sirijom'. Ona se protezala od planine Taurus na sjeveru do Sinaja na jugu, te između Sredozemlja na zapadu i pustinje na istoku. Godine 1920. Saveznici iz Prvog svjetskog rata podijelili su Veliku Siriju na današnju Siriju, Libanon, Palestinu i Jordan. I zato sam ovo putovanje nazvao 'Velika Sirija'.

'U ovom putovanju sam posjetio sve spomenute države (osim Palestine), snimio čak 119 lokaliteta i zanimljivosti, prevalivši pritom točno 5.879 terenskih kilometara, od čega 124 pješke.

U dvadeset i prvoj epizodi obilazim dolazim u Bejrut, glavni grad Libanona. Nakon kraće posjete džamiji Mohammad Al-Amin i Golubljim Raouche (Golubljim) stijenama, kraćem u obilazak tri atrakcije u okolici grada. 

Prva je izvanredni privatni Moussa muzej koje je spomenuti gospodin gradio punih 60 godina (sam bez ičije pomoći), a druga palača Beit ed-Dine i za kraj reportaže drevni umajadski grad Andžar', kaže Galić.

Vaša reakcija na temu