Iako predsezona službeno još nije počela, u Hrvatskoj se već odmara gotovo 40 tisuća turista. Uskrs je ove godine čak mjesec dana kasnije nego lani, pa se očekuje i veći broj gostiju, javlja HRT.
Postelja više podjednako je tražena za uskrsne blagdane i na kvarnerskim otocima i u priobalju.
I ove godine Uskrs će na sjevernom Jadranu tradicionalno provesti turisti iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, a nije zanemariv ni broj rezervacija domaćih gostiju.
- Za Uskrs očekujemo odlične turističke rezultate i popunjenost smještajnih kapaciteta. Očekujemo oko 5000 gostiju koji će ostvariti oko 15 000 noćenja u 29 otvorenih opatijskih hotela - govori Alida Domijan, TZ grada Opatije.
Za goste koji će, pokazuju rezervacije, u kvarnerskoj dami boraviti tri dana, pripremljeni su brojni sadržaji - od nordijskih šetnji, preko nastupa klapa i bendova, do animacija za najmlađe.
Bogata ponuda i na miomirisnom otoku koji ove godine slavi 140 godina turizma.
- Ono što uspijevamo zadnjih nekoliko godina je to da to više nije samo glavna sezona 7. i 8. mjesec. I sada smo svjesni da se i sada na Lošinju traži krevet više u hotelima krajem 3. mjeseca, tako da nam je intencija da produžimo sezonu na predsezonu i posezonu i tu imamo jako dobrih proizvoda - od outdoora do zdravstvenog turizma - kazao je Dalibor Cvitković, direktor TZ Malog Lošinja.
Trenutačno na Lošinju boravi oko 3000 gostiju, a za Uskrs očekuju čak šest.
Svi se za blagdane nadaju lijepom vremenu, sve je ostalo - spremno.
- Najveći smješteni kapaciteti otoka Cresa otvaraju se početkom travnja. Spremni smo za proljeće na Cresu, za uskrsne blagdane i pripremamo i za 5. mjesec gdje se stavlja fokus na domaće namirnice. U niskom startu čekamo početak još jedne, nadamo se, uspješne sezone - ističe Željka Stašić, direktorica TZ Grada Cresa.
I u kampovima na Kvarneru booking je zasad na razini prošlogodišnjeg, u lošinjskom Čikatu već boravi petstotinjak gostiju.
Prema podacima e-visitora, na Kvarneru je trenutačno 11 tisuća gostiju, a za blagdane se očekuje višestruko veći broj.
I stranih i domaćih gostiju kojih je za sada čak 11 posto više nego lani.