Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SVE VIŠE STRANACA RADI U HRVATSKOJ 'Došla sam s Filipina zbog plaće'

SVE VIŠE STRANACA RADI U HRVATSKOJ 'Došla sam s Filipina zbog plaće'

Ovdje zarađuju četiri puta više nego u rodnoj zemlji

Od početka godine Hrvatsku je posjetilo više od 15 milijuna turista. Poput predsezone i glavnog dijela, i posezona nam je odlična, što će sasvim sigurno rezultirati rekordnim prihodom od turizma. No jedan je problem sve izraženiji, onaj radne snage. Domaćih je radnika sve manje jer, privučeni znatno većim plaćama, sve više njih - napušta zemlju.

Radi posla strani državljani prešli su više od 12.000 kilometara. Filipine su zamijenili Hrvatskom.

'Došao sam ponajprije zbog posla kako bih financijski pomogao svojoj obitelji', rekao je za HRT Meanart, radnik u turizmu s Filipina. 

U odnosu na rodnu zemlju plaće su im ovdje četiri puta više.

'Tu sam kako bih stekla iskustvo rada u europskim zemljama, ali, naravno, motiv dolaska je i plaća', navela je Maria Isabel, radnica u turizmu s Filipina.

Oboje je stiglo početkom ljeta i velika je vjerojatnost da će tu dočekati i iduću sezonu. U ovom hotelu u Novom Vinodolskom trećina radnika dolazi upravo s Dalekog istoka.

'Rezultati su odlični jer su se pokazali izuzetno kvalitetni i nastojat ću se dogovoriti s njima da ostanu tu i za sljedeću sezonu', rekla je Zvonimira Orešar, menadžerica hotela.

Unatoč zapošljavanjima tijekom sezone ipak je nedostajalo oko 15.000 radnika. Pa tako i u najvećem opatijskom lancu hotela, od ukupnog broja zaposlenih, oko 15% su stranci.

'Već sam tu šest mjeseci, a s obzirom da hoteli rade tijekom cijele godine, postoji mogućnost da tu i ostanem', istaknuo je Martin, radnik u turizmu iz Makedonije.

Strani radnici postaju slamka spasa, budućnost domaćih radnika ozbiljno je ugrožena, upozoravaju sindikalisti.

'Jednostavno ljudi idu trbuhom za kruhom, vani su plaće duplo više i taj problem povećavat će se ako se ne pronađe način da riješimo povećanje plaća radnika', smatra Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Upozoravaju na to i hotelijeri.

'Problem je sustavan i ne može ga riješiti samo jedan sektor, može se riješiti sinergijom od državnih institucija pa onda do privatnog sektora', izjavio je Ivan Sarajlić, glasnogovornik Liburnia Riviera Hotela.

Do tada poslodavci su već krenuli u potragu za radnicima, no u potragu su krenule i susjedne nam zemlje. Pa tko ponudi bolje uvjete.

U nedostatku domaće, poslodavci se sve više okreću stranoj radnoj snazi. Tako je i u Jezerima na otoku Murteru, gdje su u jednom restoranu od 14 zaposlenih četiri stranca. Tamo rade i svoje iz Sjeverne Makedonije, majka i sin Sanja i Aleksandar Stevikj

Tvrde da su zadovoljni uvjetima rada i života u Hrvatskoj te da su se lijepo snašli, a imaju i prijatelje. Dodali su kako se ovdje zarađuje i do četiri puta više nego u Sjevernoj Makedoniji, gdje se preživljava.

Vaša reakcija na temu