Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Splitsko-dalmatinska županija nova europska gastro-regija: 'Vrijeme je da Dalmacija ponudi ono najbolje - autentično i naše'

Splitsko-dalmatinska županija nova europska gastro-regija: 'Vrijeme je da Dalmacija ponudi ono najbolje - autentično i naše'

Rezultati sezone potvrđuju kako je na dobrom putu

Splitsko-dalmatinska županija zaključila je ovu turističku godinu s titulom europske gastro-regije, porastom dolazaka i noćenja te najavom da će kvaliteta ponude biti još više u fokusu u godinama koje dolaze.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Turističke zajednice SDŽ, direktorica TZ Ivana Vladović istaknula je da rezultati sezone potvrđuju kako je regija na dobrom putu.

– Sezona je bila više nego dobra. Ne volim rezultate prikazivati u brojkama, ali one ipak nešto pokazuju. Imamo 2 posto više dolazaka i 1,5 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Najveći porast bilježimo s tržišta SAD-a i Velike Britanije, a posebno nas veseli rast domaćih gostiju – kazala je Vladović.

Održana u Splitu, sjednica je okupila predstavnike svih turističkih zajednica u županiji. Osim analize rezultata, raspravljalo se i o smjeru razvoja koji, prema Vladović, ostaje jasno određen.

– Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, zajedno sa cijelom županijom, zauzela je smjer održivosti, autentičnosti, našeg načina života, gastronomije, kulture i, naravno, nautike i prekrasnog mora – kazala je.

Posebna pažnja na sjednici posvećena je činjenici da je Splitsko-dalmatinska županija proglašena gastro-regijom Europe.

– Jedna velika obaveza i veliko priznanje koje je rezultat velikog rada, a tek nas veliki rad očekuje – rekla je Vladović.

– Ono što želimo jest postaviti dalmatinsku gastronomiju na prijestolje koje zaslužuje. Smatramo da su svi oni okusi koji su se u ovom malom dijelu Mediterana rezultirali fantastičnom gastronomijom koja je nepravedno zapostavljena – istaknula je.

Dodala je da se, zajedno s ugostiteljima, žele odmaknuti od tzv. lake i brze hrane:

– Da stavimo po strani onu laku hranu, brzu hranu, da ponudimo autentično, po domaćim recepturama, s domaćim poljoprivrednim proizvodima – poručila je.

No, dobivanje priznanja zahtijevalo je više od dojma, naglasila je.

– Izuzetno je teško opravdati tu titulu jer se gleda niz detalja. Ako je poljoprivreda, gleda se da je regenerativna. Ako je gastronomija u ponudi, gleda se da je zero-waste, da su jela od stađuna, da se koriste friške namirnice, autentične, da se koristi domaće ulje, da se sve to servira uz domaće vino. Naravno, svemu tome doprinosi i prezentacija. Potrebna je suradnja i s Centrom za kompetentnost, školama, sveučilištem, s ugostiteljima, ali i s nizom dionika širom županije – istaknula je direktorica županijske Turističke zajednice.

Na sjednici su predstavljene i ankete među turistima koji su boravili u županiji. Današnjim gostima, kako je rečeno, najviše smeta ako primijete otpad uz cestu te manjak ekološke osviještenosti, što im 'bode oči'.

Unatoč tomu, ukupna razina zadovoljstva gostiju je visoka, posebice kada je riječ o usluzi, hrani, smještaju i ukupnom doživljaju destinacije.

Na sjednici je sudjelovala i Ana Glaurdić Mekinić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet SDŽ.

– Imamo jako dobru suradnju s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i zajedno provodimo razne projekte. Veselimo se daljnjoj suradnji, s obzirom da su rezultati, kao što je kolegica već rekla, izvrsni. Nadamo se da ćemo biti dobri partneri i da će naša zajednička suradnja donijeti dobre rezultate te da ćemo dovršiti projekte koje smo zajedno pokrenuli – zaključila je.

Skupština TZ SDŽ, kao najviše tijelo upravljanja turizmom u županiji, okuplja predstavnike svih lokalnih turističkih zajednica. Donosi godišnji program rada, analizira turističku sezonu, planira razvoj i donosi zaključke temeljene na načelima destinacijskog menadžmenta.

Vaša reakcija na temu