PRVI DANI CIKLOTURIZMA Četiri zajednice iz Doline Neretve udružile se kako bi pokrenule razvoj svoje regije u cikloturističku destinaciju

PRVI DANI CIKLOTURIZMA Četiri zajednice iz Doline Neretve udružile se kako bi pokrenule razvoj svoje regije u cikloturističku destinaciju

Specijalizirani skup održava se od 15. do 17. svibnja

U Metkoviću će se od 15. do 17. svibnja održati 'Dani cikloturizma', prvi specijalizirani skup svih subjekata i dionika zainteresiranih i uključenih u razvoj ove brzo rastuće grane turizma, koja destinacijama nosi veliku dodatnu vrijednost.

- Na trodnevnoj konferenciji u Metkoviću okupit će se predstavnici širokog spektra dionika u cikloturizmu, od Ministarstva turizma i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, nacionalnih tijela i udruga, sustava turističke zajednice, lokalnih samouprava, agencija i ponuđača raznih usluga, a njihovim povezivanjem stvorit će se sinergija nužno potreba za daljnji i strukturirani razvoj ove grane turizma. Program konferencije bit će sastavljen od niza prezentacija, radionica i B2B susreta koji će obuhvatiti široki spektar informacija, iskustava uspješnih inozemnih destinacija te primjere dobre prakse iz Hrvatske i okruženja - najavljuju iz Turističke zajednice Metković.

Napominju kako je cikloturizam specifičan i po tome jer se radi o aktivnosti koja se događa na širim, regionalnim područjima pa suradnja između destinacija, kako u komplementarnosti proizvoda koji se nude, tako i u promotivnim aktivnostima, može samo povećati udio Hrvatske na europskom tržištu. Cikloturisti su, uz to, gosti čija je potrošnja značajno veća od prosječne, a najaktivniji su u predsezoni i posezoni što značajno diversificira turističku ponudu. Prema podacima Europske biciklističke federacije (ECF) vrijednost cikloturističke industrije u Europi iznosi oko 44 milijarde eura što premašuje segmente poput cruising industrije, a pritom ne ostavlja nikakav negativni utjecaj niti na okoliš niti zajednicu. 

- Baš naprotiv, cikloturizam pomaže ruralnim krajevima da očuvaju i svoj prostor i svoju kulturu te potiče gospodarski i društveni razvoj. Stoga se, s obzirom na ogroman potencijal razvoja ne samo cikloturizma već i općenito pustolovnog i sportskog turizma u Hrvatskoj, pojavila potreba za okupljanjem svih zainteresiranih dionika radi razmjene iskustava i povezivanja destinacija. Četiri lokalne zajednice iz Doline Neretve: Grad Metković te Općine Kula Norinska, Slivno i Zažablje su se tijekom 2018. udružile kako bi pokrenule razvoj cijele neretvanske regije u cikloturističku destinaciju - poručuju iz TZ Metković.

Dio aktivnosti na promociji regije kao cikloturističke destinacije je, zaključuju, i organizacija ove tematske konferencije koja tako predstavlja i prvi značajniji javni iskorak Doline Neretve kao nove destinacije pred strunu, ali i široku javnost.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare