Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Joze Tomaš otvorio radionicu međunarodnog projekta 'European Tourism Going Green 2030', usmjerenu na promicanje održivosti u turizmu

Joze Tomaš otvorio radionicu međunarodnog projekta 'European Tourism Going Green 2030', usmjerenu na promicanje održivosti u turizmu

Sudjelovalo je 11 malih i srednjih turističkih tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije

Danas je održana druga radionica u sklopu međunarodnog projekta 'European Tourism Going Green 2030', u Hotelu Rotondo u Segetu Donjem. Projekt ETGG je usmjeren na promicanje i poticanje održivosti u turizmu, a zahvaljujući partnerstvu HGK - Županijske komore Split u njemu, uz tvrtke iz još pet europskih zemalja, sudjeluje i 11 malih i srednjih turističkih tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije. Radionicu je otvorio predsjednik HGK - Županijske komore Split - Joze Tomaš, koji je istaknuo kako radionica za cilj ima potaknuti raspravu i razmjenu iskustava kako unikatna ponuda s fokusom na održivost i odgovornost može generirati veću potražnju na tržištu.

- Certificirali smo 11 turističkih tvrtki iz naše županije za razvoj svog održivog turizma. Važno je to jer će se oni moći bolje pozicionirati na zahtjevnom svjetskom i europskim tržištu, a koje sve više ističe važnost održivog poslovanja. Nije tu poanta samo okačiti certifikat na zid, važnost je u tome što svi koraci njihovog poslovanja vode ka održivom, a oni su time pobjednici za budućnost turizma. Uvjeren sam da će oni biti kao neke lučonoše koji će svojim primjerom pokazati pravi put i smjer svim turističkim djelatnicima. Svjedoci smo da je zeleno i održivo jedini ispravan put u budućnosti - poručio je Tomaš koji je tom prigodom čestitao dobitnicima certifikata.

- Ako se prosječna temperatura na Mediteranu digne za dva stupnja - to je doista katastrofalno. Mislimo o posljedicama koje nas mogu zadesiti. Zaista sam ponosan na tvrtke koje su ispunile uvjete za ostvarivanje ovog prestižnog certifikata, oni su svjesni koliko njihovi gosti cijene održivost. Tako pokazuju da su odgovorni prema svojim gostima, prema zajednici i okolini u kojoj posluju. Međutim, nije dovoljno da samo tvrtke posluju održivo, nego sve što slijedi iza njih. Cijeli sustav treba funkcionirati na održivosti i zelenom pristupu, ali netko treba krenuti prvi tim putem - zaključio je. 

Projekt je vrijedan 1,3 milijuna eura, a sufinanciran je iz europskog COSME programa. Uz to su se prezentirale arheogastromske delicije, održiva arhitekturna rješenja kao i načini kako održivo poslovanje uspješno komunicirati te ciljano promovirati prema ekološki-osviještenim gostima. Lino Ursić, iz UO za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, održao je predavanje na temu ‘Grčka hrana u Starogradskom polju - arheogastromske delicije’. 

- Partneri smo na ovom projektu jer Splitsko-dalmatinska županija razvojem turističkih proizvoda i programa potiče politiku održivog razvoja turizma. Danas smo imali priliku prezentirati jedinstven turistički proizvod koji se veže za arheološko-povijesni turizam, a promičemo kulturu prehrane kroz održivost koji su nam Grci prenijeli kada su u 4. stoljeću pr. Kr. došli na ove prostore - objasnio je Ursić. 

Vinko Tarbušković, ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, istaknuo je kako su se i oni kroz svoje projekte okrenuli ka zelenom i održivom poslovanju.

- Što se poljoprivrede tiče, uredili smo puteve u polju, obnovili smo suhozide, a kroz edukativne programe sa srednjoškolcima i osnovnoškolcima izrađujemo eko suvenire i tradicionalne proizvode Starogradskog polja. Jedna od dodatnih pogodnosti je i rekreativni turizam koji se bazira na turističkim stazama i tematskim turama - naglasio je Tarbušković. 

U projektu te procesu certificiranja i dobivanju certifikata sudjelovalo je 11 tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije: Bibendum in actione d.o.o., Vis, Hotel San Giorgio, Excelsus d.o.o., Stobreč, Kamp Stobreč Split, Hotel Villa Dvor, Omiš, Manas d.o.o., Split, Cornaro Hotel, Mep Ing d.o.o., Stari Grad na Hvaru, Hotel Antica, Shuttle d.o.o., Split, putnička agencija, Sunčani život d.o.o., Split, putnička agencija, Tip-extreme, Makarska, putnička agencija, Tour travel d.o.o., Kaštel Stari, putnička agencija, Tournesol j.d.o.o., Split, putnička agencija, Zagora promet – Rotondo d.o.o., Trogir, Hotel Rotondo.

Vaša reakcija na temu