Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Inkluzivni turizam: Što možemo učiniti da turizam bude uistinu dostupan osobama s invaliditetom?

Inkluzivni turizam: Što možemo učiniti da turizam bude uistinu dostupan osobama s invaliditetom?

Održan međunarodni okrugli stol

Udruga za osobe s invaliditetom, Centar za razvoj vrijednosti je u sklopu promotivnih aktivnosti za promicanje važnosti inkluzivnog turizma održala međunarodni online okrugli stol na temu: 'Inclusive tourism: What can we do to make tourism truly accessible to people with disabilities?'.

U organizaciji Centra za razvoj vrijednosti, okrugli stol je održan u sklopu projekta udruge 'Inkluzivan turizam = ljepote turizma za sve' koji sufinancira Ministarstvo turizma a podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Projekt je usmjeren na osnaživanje djelatnika u turizmu za kvalitetniji pristup osobama s invaliditetom kroz razvoj njihovih kompetencija za pružanja podrške i bolju komunikaciju s gostima s invaliditetom uz provođenje aktivnosti za poboljšanje dostupnosti turističkih usluga za osobe s invaliditetom.

Cijenjeni gosti okruglog stola bili su: 

- Primož Jeralič, Mojca Vaupotič, Slovenija – predstavnici Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) - nevladine organizacije koja dobrovoljno okuplja reprezentativne i druge organizacije osoba s invaliditetom koje djeluju na državnoj razini u Republici Sloveniji. 

- Premiki, Slovenija – predstavnici  iz Zavoda za savjetovanje, promicanje i razvoj pristupačnog turizma

- Laura Cali, Italija -  predstavnica CEIPES-a, organizacije koja radi na unapređenju metodologija i tehnologija u području obrazovanja, razvoju inovativnih strategija u radu s mladima i odraslima kroz lokalnu i međunarodnu suradnju

- Marin Seleš, Hrvatska – predstavnik Pučkog otvorenog učilišta u Osijeku koje je  pokrenulo svoj projekt iz područja inkluzivnog turizma 'Inklutour' za povećanje zapošljivosti osoba s invaliditetom u sektoru ugostiteljstva i turizma 

'Teme okruglog stola bile su mnogobrojne, osvrnuli smo se na problematiku s kojom se susreću osobe s invaliditetom kroz neprilagođenost smještaja te turističkih atrakcija te smo predstavili naš projekt koji želi pridonijeti pozitivnim promjenama. Primjerice, našim projektom želimo potaknuti djelatnike u ovom sektoru na kvalitetan pristup gostima s različitim poteškoćama kroz aktivnosti kao što su edukacije/treninzi senzibiliziranosti s različitim turističkim djelatnicima kako bi usvojili potrebna znanja koja su korisna u interakciji s gostima s invaliditetom te izrada turističkog vodiča pristupačnog smještaja i turističkih atrakcija. Važno je napomenuti i da postoji interes turističkih organizacija za pozitivne promjene no kako bi ih potakli na iste važno je usredotočiti se i na istraživanje financijske isplativosti istih promjena kako bi što bolje mogli utjecati na poslovni sektor u području turističkih djelatnosti i time ukazati na ekonomsku isplativost potrebnih prilagodbi i dodatne edukacije zaposlenika.

Kroz aktivnu diskusiju tijekom Okruglog stola osvrnuli smo se na pozitivne primjere inkuzivnog turizma te važnost njegove promocije te smo podijelili iskustva rada na projektima koji se bave tematikom osoba s invaliditetom kao dio turističkog sektora ali i općenitim problemima s kojima se osobe s invaliditetom u pojedinim zemljama i susreću', priopćili su organizatori.

Vaša reakcija na temu