Splitsko-dalmatinska županija napravila je velik korak prema osvajanju prestižne titule Europske regije gastronomije 2027. godine, koju dodjeljuje Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT). Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje regijama koje pokazuju izvrsnost u povezivanju gastronomije s lokalnom kulturom, održivim razvojem i turizmom.
Kandidatura dalmatinske regije dolazi u trenutku kada se europski i svjetski turizam sve snažnije okreće održivim, regenerativnim i autentičnim iskustvima. Na terenu to ne znači samo 'dobra hrana', već sustavno ulaganje u obrazovanje, lokalnu proizvodnju, očuvanje okoliša i kulturne narative koji hranu čine više od obroka.
Ovoga tjedna međunarodna evaluacijska komisija IGCAT-a boravila je na terenu - od unutrašnjosti do otoka, od restorana do studentskih menzi - susrećući se s lokalnim proizvođačima, školama, poduzetnicima i institucijama. Nije se gledala samo kuhinja na tanjuru, već i sve ono što se događa iza nje: od regenerativne poljoprivrede do obrazovanja kuhara, do uključivanja lokalne zajednice u kreiranje turističke ponude.
Cijeli proces predvodila je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, uz podršku same Županije, Hrvatske gospodarske komore, Ekonomskog fakulteta u Splitu i Udruge ŠKMER.
Direktorica Turističke zajednice, Ivana Vladović, istaknula je kako je regija pokazala sve svoje slojeve - ne samo razgledničke ljepote, već i dubinske vrijednosti.
- Iza nas je izuzetno zahtjevan tjedan u kojem smo do najsitnijeg detalja prošli kroz priču o našem turizmu i ugostiteljstvu. No, nismo se zadržali samo na tome - duboko smo ušli u teme poljoprivrede, odnosa s institucijama, edukacije, marketinga, očuvanja tradicije, zanata, receptura i autentičnog načina života - opisala je Vladović i dodala:
- Vjerujem da su nam naši sugovornici u tome i te kako pomogli, jer gdje god smo se obratili i gdje god smo došli, naišli smo na ono što već znamo - vrhunske ljude i stručnjake. Dali smo priliku onima koji ulažu trud više, koji ne traže brze rezultate i laku zaradu, već ulažu u budućnost - bilo kroz regenerativnu poljoprivredu ili kroz tradicijske recepte koji zahtijevaju znanje, vrijeme i puno ljubavi. Ako se budemo držali zadanih smjernica - a držat ćemo ih se sigurno - 2027. godine bit ćemo gastrodestinacija Europe. To znači da ćemo se kroz najvažnije svjetske kanale približiti publici koja traži autentičnost. Gosti će dolaziti zbog nas, zbog naše tradicije i kvalitete, spremni ostati duže i platiti više za istinsko iskustvo - najavila je direktorica županijske Turističke zajednice.
Jedna od ključnih osoba u procesu, Diane Dodd, predsjednica IGCAT-a, međunarodno priznata stručnjakinja za kulturne politike i održivi turizam, naglasila je:
- Vidjela sam iznimnu razinu predanosti u očuvanju gastronomskog identiteta. Ne govorimo samo o dobroj hrani - ovdje su prisutni vrhunski kuhari, proizvođači, vodiči, povjesničari - svi sudjeluju u pričanju jedne bogate, lokalno utemeljene, ali globalno relevantne priče. Imate sve sastojke potrebne za uspjeh 2027. godine - kazala je Dodd i obrazložila kako regije koje dobiju ovu titulu ulaze u fokus globalne javnosti - no s tim dolazi i odgovornost: da ispune očekivanja, ponude kvalitetu, očuvaju zajednicu i promoviraju održive modele turizma i prehrane.
- Posjetitelji koji dođu u Splitsko-dalmatinsku županiju mogu očekivati nevjerojatnu kuhinju, bogata gastronomska iskustva, istinsku predanost održivosti i regenerativnim praksama. I uvjerena sam da će upravo to i pronaći - kazala je.
Jedan od domaćina komisiji bio je Daniell Nikolla, vlasnik poznatog splitskog restorana Corto Maltese. Njegova izjava otkrila je ključnu razliku između formalne prezentacije i stvarnog dijaloga:
- Poslužili smo gostima tek nekoliko zalogajčića, jer je vremena bilo malo, ali kroz njihova pitanja pokazali su duboko zanimanje za ono što radimo. Zahvaljujući pravim pitanjima, mogli smo dati prave odgovore - ne naučene unaprijed, nego iskrene, izravne. Kroz taj dijalog prirodno smo ispričali našu priču. Pitanja su se ticala održavanja poslovanja, očuvanja Jadrana, svjetskih trendova i našeg odnosa prema njima. I mislim da smo na sve to dali adekvatan odgovor. Na kraju, vidimo prema njihovoj objavi i pohvalama koje smo dobili da smo ostavili snažan dojam. Iznimno mi je drago zbog toga - kazao je i poručio:
- Ovakva kandidatura nije samo međunarodni projekt, nego i prilika za unutar-regionalno povezivanje, nova ulaganja, motivaciju mladih kuhara i proizvođača te redefiniranje odnosa prema hrani - kako u turizmu, tako i u svakodnevnom životu - rekao je Nikolla.
Kandidatura Splitsko-dalmatinske županije za Europsku regiju gastronomije ne znači samo težnju za međunarodnim priznanjem, već i jasnu namjeru da se gastronomija koristi kao poluga za održivi regionalni razvoj.
U trenutku kada se regije diljem Europe natječu za pažnju zahtjevnih putnika, Dalmatinska regija pokazuje da može ponuditi iskustvo koje ima korijen, karakter i svrhu.
Ako proces rezultira dodjelom titule, 2027. godina mogla bi označiti novo poglavlje hrvatske gastronomije, u kojem Split i njegova okolica više neće biti samo pozornica, već istinski akteri u oblikovanju budućnosti održivog i smislenog turizma.