Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press / EPP Usvojen novi Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan, vrijedan šest milijardi eura

Usvojen novi Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan, vrijedan šest milijardi eura

'Europska unija je ispunila svoja obećanja'

Europski parlament usvojio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usuglašen tekst nakon međuinstitucionalnih pregovora o uspostavljanju novog Instrumenta za reforme i rast za Zapadni Balkan. Ovaj novi Instrument vrijedan šest milijardi eura trebao bi potaknuti gospodarski rast i ubrzati potrebnu društveno-ekonomsku konvergenciju u zemljama Zapadnog Balkana te donijeti neke od koristi članstva i dodatno podržati proces reformi zemalja na njihovom europskom putu.

Željana Zovko je kao izvjestiteljica za ovaj novi instrument ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u ime Odbora za vanjske poslove pozdravila usvajanje ovog instrumenta koji će nadopuniti postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć, IPA III, kao i Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF). ž

'Čestitam svim kolegama u Europskom parlamentu na usvajanju instrumenta u rekordno kratkom vremenu prije kraja trenutačnog mandata, što će omogućiti da se prijeko potrebna sredstva isporuče zemljama na zapadnom Balkanu. Usvajanjem potvrđujemo našu kontinuiranu predanost potpori partnerima zapadnog Balkana na njihovom europskom putu. S nedavnom odlukom o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Europska unija je ispunila svoja obećanja i isporučila europsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana što je ključno u današnjem nestabilnom geopolitičkom kontekstu', istaknula je Zovko.

Dodala je da je tijekom pregovora na parlamentarnoj razini, kao i za vrijeme međuinstitucionalnih pregovora, uspješno uvrstila sve prioritete u konačan tekst izvješća.

'U konačni tekst uključila sam značaj građenja kapaciteta i investicije u lokalnu administraciju u zemljama korisnicama koji ostaju ključni za uspješno izvršavanje novog plana te važnost geografske ravnoteže pri dodjeljivanju sredstava kao i nepristranog pristupa pri mogućoj redistribuciji sredstava', istaknula je Zovko.

Podsjetila je da je isto tako tijekom pregovora iz teksta uspješno uklonila pojedinačno spominjanje zemalja korisnica, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, te uključila spomen svih manjina i zajednica u konačnom tekstu. 

'Izuzetno sam ponosna što sam u ovaj instrument uspjela uključiti značaj uključenosti svih manjina u proces provedbe tako da nijedan Hrvat, gdje god živio na zapadnom Balkanu, ne bude zaobiđen u iskorištavanju fondova na raspolaganju. To pitanje sam stavila na najvišu političku razinu tijekom pregovora i uspjela uvrstiti u konačan tekst jer je za naše mlade ljude ključno da se sredstva što prije aktiviraju i pridonesu ekonomskom rastu i njihovom opstanku na zapadnom Balkanu gdje mogu iskoristiti svoj puni potencijal', zaključila je Zovko koja se za ovaj cilj zalagala i kao suizvjestiteljica za IPA III.

Zovko kao suizvjestiteljica za pretpristupni financijski instrument IPA III  - vrijedan preko 14 milijardi eura, aktivno sudjeluje u ime Europskog parlamenta u nadzoru provedbe IPA III putem redovnih Geopolitičkih dijaloga s Komisijom, kao i u radu Strateškog odbora Investicijskog okvira za zapadni Balkana što je omogućeno njezinim zalaganjem tijekom pregovora o instrumentu IPA III da se po prvi put osigura aktivna uloga Europskog parlamenta.

Vaša reakcija na temu