Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube PROGOVORILE ŽRTVE: Isusovac Marko zlostavljao je nas 20 časnih sestara, seksom u troje imitirao je sveto trojstvo

PROGOVORILE ŽRTVE: Isusovac Marko zlostavljao je nas 20 časnih sestara, seksom u troje imitirao je sveto trojstvo

Bio je osobni prijatelj Pape Ivana Pavla II. i mnogih kardinala

Upoznale smo se u zajednici, sve smo bile mlade djevojke, pune ideala, ali su ti ideali, zajedno s našom obukom poslušnosti, iskorištavani za razne vrste zlostavljanja; svijesti, moći, duhovne, psihičke, fizičke i mnogo puta čak i seksualne, rekla je u prvom javnom obraćanju Mirjam Kovač, jedna od mnogih časni koje tvrde da ih je godinama zlostavljao bivši isusovac Marko Rupnik, javljaju 24 sata.

Optužbe su prije nekoliko mjeseci iznijele anonimno, no sad su odlučile progovoriti javno, imenom i prezimenom, na petu godišnjicu summita o zlostavljanju djece koji je sazvao sam papa Franjo, jer nisu zadovoljne načinom na koji Vatikan rješava 'slučaj Rupnik'. 

- Dugo nisam shvaćala što se događa oko mene. Tek nakon što je Gloria napustila zajednicu Loyola u Ljubljani, u Sloveniji, počela sam shvaćati. Tri godine kasnije izašla sam i ja. Mnogo je sestara koje su pobjegle i mnoge od njih doživljavaju posljedice proživljenog, oboljele su ili imaju druge neugodnosti - rekla je Mirjam. 

Družba Isusova objavila je, inače, još 15. lipnja 2023. priopćenje u kojem navodi kako je umjetnik Marko Ivan Rupnik smijenjen dekretom 'zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zavjeta poslušnosti'. Do javnih optužbi za zlostavljanje Rupnik je uredio više od dvjesto liturgijskih prostora diljem svijeta, uključujući dijelove svetišta u Lourdesu i Fatimi te Vatikanu, ali i novu solinsku baziliku u Hrvatskoj te je osmislio i križni put u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku. Tamošnji biskup Vlado Košić dao ga je isklesati prema Rupnikovim nacrtima.

Nakon što se doznalo da će Rupnik biti premješten u slovensku koparsku biskupiju, papa Franjo je u listopadu najavio novu istragu. Nekoliko je žena tad anonimno optužilo svećenika i umjetnika da je iskoristio svoj autoritet i seksualno ih zlostavljao. Optužen je da je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks u troje uspoređujući ga sa Svetim Trojstvom. Jedna ga časna optužuje da joj je slomio prst i pritom rekao da je to učinio iz ljubavi, dodavši: 'Sada imate vječni pečat Družbe Isusove'.

Šokantne ispovijesti časnih sestara

Mirjam Kovač i Gloria Branciani, prva Slovenka, a druga Talijanka, bivše su članice Zajednice Ignazio di Loyola i ispričale su danas u Rimu svoju priču.

Svećenik i poznati vatikanski umjetnik mozaika optužen za seksualno zlostavljanje

Kao mlada studentica medicine u Rimu, Gloria je, kaže, upoznala Rupnika koji je već tada smatran duhovnim ocem.

- U početku sam se osjećala dezorijentirano, zbunjeno jer je Rupnik ušao u moj duhovni svijet, iskrivivši i moj odnos s Gospodinom, ušao je s autoritetom duhovnika, ispovjednika i kao jamac karizme svete zajednica koja se rađa - počela je priču Gloria, kako prenose talijanski mediji, pa nastavila:

- Imala sam 21 godinu i bila sam vrlo naivna (...) Rupnik je u stanju manipulirati mnogim ljudima oko sebe stvarajući vrlo veliku mrežu. Zajednicu Ignazio di Loyola napustila sam 1993. Pobjegla sam zbog dubokog osjećaja tjeskobe koji sam osjećala. Nisam više željela osjećati bol i osjećaj gubitka identiteta. Zlostavljane smo fizički, psihički i seksualno. To su tri aspekta zlouporabe savjesti, intimnog prostora u kojem nastaje naš svijet. Zlostavljanje u ovom prostoru je porazno. Rupnik je ušao u moj duhovni svijet i izobličio moj odnos s Gospodinom. Tražim istinu i pravdu, bez osobne osvete. Oprostila sam sebi i oprostila sam Rupniku. Ali inzistiram na transparentnosti i javnom priznanju svega zla koje smo pretrpjeli u zajednici Ignacija Lojolskog, čiji smo bile dio. 

- Želja nam je da se prizna istina, nepravda koju smo pretrpjeli. Nas je mnogo, ali od nas traže šutnju , da nestanemo na neki način, diskreditiraju nas i to više nije prihvatljivo. U Zajednici je godinama zlostavljano dvadesetak redovnica od ukupno 40 članica - rekla je Gloria Branciani i nastavila: 

- Ovdje sam jer ne želim nikome prepustiti mogućnost da ponovno napiše moju priču, ne želim tu moć dati drugima. Ove su mi riječi skinule i posljednji veo povjerljivosti u ovoj teškoj priči. Pobjegla sam iz zajednice 1993. jer sam željela umrijeti i ne osjećati više bol. Pretrpjela sam potpuni gubitak identiteta, nisam mogla smisliti ništa pozitivno za svoj život. Otišla sam da Rupnik dođe k sebi i oslobodi sve ostale sestre s kojima je, osim sa mnom, bio u vezi...

Devedesetih, kad se događalo zlostavljanje, Rupnik je već radio u Apostolskoj palači na velikom mozaiku naručenom za pontifikata Ivana Pavla II., čiji je bio prijatelj. Baš kao što je dobar prijatelj mnogih kardinala, kao i pape Franje.

- Za nasilje nad časnim sestrama nema cenzusa. Časne sestre nerado govore, toliko se boje posljedica. U Crkvi ima puno nasilja. Dovoljno je reći da se prije nekog vremena u mom uredu pojavila časna sestra koju je jedan religiozan čovjek više puta silovao i čak prisilio na pobačaj - objasnila je Laura Sgrò, odvjetnica Glorije Branciani:

- Žrtve ne smiju izgubiti vjeru u pravdu, ne smiju izgubiti nadu da će pronaći istinu i ne smiju se ograničiti na to da odu moliti biskupa ili poglavara za pomoć. Moraju otići i to prijaviti državnim tijelima . Idite na policiju! IIdite kod odvjetnika, idite u tužiteljstvo jer tko god učini ono što su napravili Gloriji, mora ići u zatvor. Mora otići tamo. Dakle, morate imati hrabrosti prijaviti. Ovaj veo mora apsolutno biti razderan..., prenose 24 sata.

Vaša reakcija na temu