Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NAJGORA EPIDEMIJA IKADA Ptičja gripa prešla na dupine, lisice i grizlije

NAJGORA EPIDEMIJA IKADA Ptičja gripa prešla na dupine, lisice i grizlije

Što to znači za ljude?

Svijet prolazi kroz najgoru epidemiju ptičje gripe ikada, jer osim što pogađa ptice, prelazi i na druge životinje.

Visoko zarazni soj H5N1 odgovoran je za smrt milijune ptica. Obično se razbuktava u jesen, a nastao je među patkama u Europi i Aziji te se dalje proširio na druge ptice u vrlo brzom roku.

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH) zabilježila je gotovo 42 milijuna pojedinačnih slučajeva kod domaćih i divljih ptica od početka epidemije u listopadu 2021.

Gotovo 15 milijuna domaćih ptica, uključujući perad, uginulo je od bolesti, a više od 193 milijuna više od njih je uništeno, što je dovelo i do nestašice jaja u trgovinama, piše BBC, prenosi Danas.

Kina cijepi svoja domaća jata peradi, međutim, druge zemlje to izbjegavaju jer je teško procijeniti koje su ptice imune, a koje nisu .

Umjesto toga, vlade zemalja EU-a i Sjeverne Amerike općenito su rekle uzgajivačima da unište svu perad u svakom jatu u kojem je izbila ptičja gripa.

Kako ptičja gripa prelazi na sisavce?

Svjetska zdravstvena organizacij je izbrojao 119 slučaja virusa među sisavcima. Pogođene vrste uključuju dupine i tuljane, lisice i vidre u Ujedinjenom Kraljevstvu, grizlije u SAD-u i kune u Španjolskoj.

Vjeruje se da su se zaraženi sisavci hranili mrtvim ili bolesnim divljim pticama koje su imale virus, no znanstvenici još nisu utvrdili može li se ptičja gripa prenositi sa sisavca na sisavca.

Opasnost za ljude?

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je 870 ljudi bilo zaraženo ptičjom gripom u posljednjih 20 godina, a 457 ih je umrlo.

Ovi slučajevi su se dogodili prilikom bliskog susreta sa zaraženim pticama.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da će se daljnje širenje virusa H5N1 morati pomno pratiti kako bi se vidjelo mutira li u oblik koji se može širiti među ljudima.

Vaša reakcija na temu