Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Steve Bidmead from Pixabay Kanađani na lokaciji u Srbiji pronašli ležišta bakra i zlata

Kanađani na lokaciji u Srbiji pronašli ležišta bakra i zlata

Rudnik bi se trebao započeti graditi iduće godine

Kanadska kompanija Dundee Precious Metal (DPM) objavila je da je otkrila ležišta zlata i bakra na novim lokacijama, u blizini svog projekta Čoka Rakita koji se nalazi u središnjoj Srbiji.

Lokaliteti na kilometar udaljeni od projekta, pokazali su 63 metra sa sadržajem bakra od 1,74 posto, 2,18 grama zlata po toni i 9,04 grama srebra po toni, piše Poslovni dnevnik.

'Uzbuđeni smo zbog potencijala istraživanja zlata i bakra visokog stupnja na nalazištima Dumitru Potok i Frasen', kazao je predsjednik i glavni izvršni direktor DPM-a David Rae, i dodao da ovi rezultati 'potvrđuju potencijal za daljinu mineralizaciju zlata i bakra'.

U prosincu prošle godine kanadska je tvrtka izvijestila o prvoj procjeni mineralnih resursa od čak 1,78 milijuna unci zlata (što je nešto više od 50 tona).

Čoka Rakita je udaljena oko tri kilometra od projekta zlata Timok, koji izvodi ista tvrtka, a čija su istraživanja pauzirala nakon otkrića u Čoka Rakiti. Veliko nalazište zlata tamo je otkriveno krajem 2022.

U svibnju je kanadska tvrtka objavila preliminarnu ekonomsku procjenu projekta Čoka Rakita. U njoj je predložila izgradnju podzemnog rudnika s godišnjim kapacitetom prerade 850.000 tona rude. Rudnik bi proizvodio 129.000 unci zlata godišnje.

No, bez obzira na optimistična otkrića, trebat će vremena do prvih ozbiljnijih iskopanih količina rude. Vjeruje se da bi izgradnja rudnika trebala započeti iduće godine, a da bi prva proizvodnja zlata mogla početi u prvoj polovici 2028. godine.

Vaša reakcija na temu