Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com FACEBOOK ČISTKA Uklanjaju se kanali koji šire teorije zavjere o 'koronadiktaturi'

FACEBOOK ČISTKA Uklanjaju se kanali koji šire teorije zavjere o 'koronadiktaturi'

Izbrisano je oko 150 grupa, profila i stranica pokreta Querdenken iz Njemačke

Mnoštvo kanala pokreta Querdenken od danas je izbrisano s Facebooka, objavio je Der Spiegelov portal večeras kao prijelomnu vijest, kao i sa svih drugih platformi koje pripadaju kompaniji, poput Instagrama.

Riječ je o pokretu nastalom u Stutgartu sredinom prošle godine, unutar čijih mreža se otada diljem Njemačke organiziraju protesti i akcije protiv epidemioloških mjera, u pravilu s izrazito antivakserskom pozadinom i često s pozicija teorija zavjera u nekom obliku, piše RTL

Ako bi se pokret moglo s nečime uspoređivati, na tom tragu bio bi, primjerice, američki QAnon.

Facebook je u četvrtak navečer objavio da je nakon nekoliko mjeseci priprema krenuo u brisanje kompletne mreže pokreta Querdenken iz Njemačke kao i onih koji su s pokretom povezani.

Zasad nije objavio koliko je profila i stranica izbrisano, ali njemački mediji navode da je već na početku riječ o oko 150 grupa, profila i stranica. Potpuno je nestao Querdenken711 iz Stuttgarta koji je pratilo 30.000 ljudi. Organizator skupine Michael Ballweg nestao je sa svim svojim profilima.

Facebook je svoj postupak objasnio time što se s dotičnih računa stalno i iznova, i to koordinirano, kršilo pravila na Facebookovim platformama.

- Tu spadaju brojne objave lažnih informacija vezanih uz zdravlje, govor mržnje i pozivi na nasilje - naveli su.

Objavu ovakve akcije Facebooka potpisuje Nathaniel Gleicher, šef sigurnosti ove kompanije na razini svijeta, te Semjon Rens, odgovoran za pravne postupke kompanije u političkim temama.

U objavi se objašnjava da je ovdje riječ o drugačijoj situaciji od uobičajenog uklanjanja sadržaja poput poziva na nasilje, mobbing, odnosno lažnih informacija.

- U pojedinim slučajevima je jasno da je riječ o prijestupima organiziranih skupina, koji ciljano i koordinirano nastoje podržavati nedopustive postupke svojih članova i uporno ponavljaju kršenja naših pravila - istaknuli su.

Potom su napisali:

- U prvom redu je riječ o širenju teorija zavjere o 'koronadiktaturi'. Ovim narativom se mjere njemačke vlade u zaustavljanju covida-19 predstavljaju kao dio sveopćeg plana kojim bi se ukinulo slobode i temeljna prava naših građanki i građana.

Facebook je naveo i to da je riječ o, prema njihovim spoznajama, skupinama koje su se proširile diljem interneta te 'u pravilu posežu za nasiljem u borbi protiv protuepidemijskih mjera'.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare