Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay DRAMA U SUSJEDSTVU Hitno povučeno cjepivo protiv tuberkuloze za bebe

DRAMA U SUSJEDSTVU Hitno povučeno cjepivo protiv tuberkuloze za bebe

U tijeku je istraga

Cjepivo BSG protiv tuberkuloze koje se daje bebama odmah po rođenju, a koje je proizvodio Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak hitno je povučeno iz uporabe zbog sumnje u kvalitetu i očekivani imunosni odgovor koji 'može biti nepotpun'.

Koordinator za opoziv 15. ožujka ove godine zahtijevao je hitno povlačenje spomenutog cjepiva zbog sumnje u kvalitetu proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuiranih bakterija Bacillus Calmette-Guerin u odnosu na deklarirani, sve to piše u dokument, koji je na uvid dobila Nova.rs.

Do ljeta 2022. ta su cjepiva davana djeci, nakon čega se prešlo na bugarsko cjepivo. U tom razdoblju dogodio se i golemi propust. 

U listopadu prošle godine javnost je obaviještena da je novorođenčad umjesto cjepiva primala fiziološku otopinu, a razlog tome bile su pogrešne upute za korištenje.

Kako je tada objašnjeno, propust je napravila jedna osoba, a zabuna je nastala jer Torlakova cjepiva u jednoj kutiji pakiraju i aktivnu tvar i otopinu, dok je kod bugarskog cjepiva u jednoj kutiji otopina, a u drugoj aktivna tvar.

Krajem listopada ministrica zdravstva Danica Grujičić obavijestila je javnost da je u bolnici za trudnice GAK Narodni front 600 beba umjesto BCG cjepiva primilo fiziološku otopinu, a slučaj je preuzeo Posebni odjel za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

'U toj fiziološkoj otopini nije bilo nikakvih materija, djeca su sigurna. Nije se zakasnilo s cijepljenjem jer djeca ga mogu primiti do 12. mjeseca', izjavila je tada ministrica Grujičić.

Vaša reakcija na temu