Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Zadar će s ovakvim kriterijem sudaca lagano doći do titule

Zadar će s ovakvim kriterijem sudaca lagano doći do titule

Euroligaški suci odmaraju, a HKS već dvije godine nije sposoban osigurati dostojno suđenje u finalu

Finalna serija za prvaka Hrvatske između Zadra i Splita polako klizi prema svom vrhuncu. Nakon dvije utakmice u Višnjiku, obje ekipe dolaze na Gripe s po jednom pobjedom, ali momčad Slavena Rimca ima prednost domaćeg terena. I to je situacija kakvu su samo mogli sanjati u žutom taboru.

Međutim, daleko od toga kako je serija blizu rješenja – praktički se još nije došlo ni do pola puta, Split je zasluženo pobijedio u prvoj utakmici, Zadar u drugoj, a jedino je konstantno loše u obje utakmice bilo - suđenje. U analizi prve utakmice smo istakli kako ni jedni ni drugi nisu mogli biti zadovoljni, ali to pitanje nisu potencirali. ‘Žuti’ su se zadovoljili pobjedom, dok Jusup nije razloge poraza tražio u suđenju. Barem ne u izjavi za medije.

U drugoj pak utakmici trener Splita, inače mirni Slaven Rimac, nije mogao izdržati, s pravom je bio revoltiran, bilo je tu i tehničkih greški, a prema informacijama iz Zadra, strateg domaće ekipe se nakon utakmice zadržao ispred sudačke svlačionice. Ako je tamo bio da izrazi svoje nezadovoljstvo, možemo reći da je sam sebi zabio – autogol. Suđenje u drugoj utakmici je bilo onako kakvo bi samo mogao poželjeti...

Sudačka trojka Vovk, Gracin i Kruljac, po kvaliteti izvedbe nastavila je tamo gdje su stali njihovi prethodnici iz prve utakmice Jovović, Hadžić i Stanković. Zadru je dopuštena agresivna igra i preko granica ‘normalnog’, guranja u leđa u skoku, pa čak i neke osnove procjene kao koraci Božića u prvom poluvremenu ili dvostruko vođena lopta – ‘dupla’ – u drugom poluvremenu nisu bili sankcionirani.

Isti igrač je trebao dobiti i drugu tehničku grešku, nakon što je prvu zaradio zbog ‘verbalnog’ sukoba s Perkovića, drugu je zaslužio nakon što je žustro prigovarao Vovku. Isti sudac mu je prošle godine u prvoj utakmici finala na Gripama ‘progledao kroz prste’ kada je najbolji zadarski igrač pljunuo na parket revoltiran sudačkim odlukama. Trebao je biti isključen već u prvom poluvremenu...

Splićani su sigurno svjesni ako se ne prilagode na ovaj vrlo upitan sudački kriterij da su njihove šanse za osvajanje naslova mizerne. Ako suci dopuste hrvanje i s jedne i s druge strane, finalna serija će se pretvoriti u ragbi i festival grubosti.

Nažalost, svjedoci smo kako Hrvatski košarkaški savez već dvije godine nije sposoban osigurati dostojno suđenje u finalu – kvare ga suci iz Rijeke, Pule, Velike Gorice, Slavonskog Broda, a oni dalmatinski, vrhunski, euroligaški poput Radojkovića, Hordova, Vulića - odmaraju...

Vaša reakcija na temu