Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TORCIDA - VAŠA VIRA, VAŠ SPAS Prije 40 godina napravljen je legendarni transparent, evo priče iz prve ruke

TORCIDA - VAŠA VIRA, VAŠ SPAS Prije 40 godina napravljen je legendarni transparent, evo priče iz prve ruke

Tonći Prlac - Prle govori o tom povijesnom događaju

Na današnji dan prije 40 godina, na utakmici Hajduk - Stuttgart na Poljudu je predstavljen transparent 'Torcida - vaša vira, vaš spas'. Može se reći da se 16. rujna 1981. uzima kao datum obnove Torcide. U svojim sjećanjima Tonći Prlac - Prle naveo je sljedeće:

- Par dana prije utakmice sašija ga je Borislav Jelović - Ušo s Kmana od crveno-plavih zastava koje je ukra Davor Perković - Bosna. Skinija ih je s jarbola na tadašnjem Parku skojevaca di su visile povodon Europskog prvenstva u plivanju i vaterpolu. Taj prvi transparent meni je ujedno i daleko najlipši. Crveno-plavi na rige, a bilin slovima ispisano je: 'Torcida - vaša vira, vaš spas', riči koje će vrimenom uć u povijest.

Naveo je da su taj transparent nosili u Osijek, Rijeku i Zagreb te da je svugdje bilo 'belaja' baš zbog tog imena - Torcida. 

- Tadašnji su političari u tome vidili neku terorističku organizaciju, šta, naravno, nije imalo blage veze s mozgom. Jezgra Torcide iz sedandesetih i osandesetih bila je sastavljena od tadašnjih mladića iz Splita, a ne nikakvih terorista. S druge strane, bili smo nacionalno osviješteni. Uz ljubav prema Hajduku sanjali smo samostalnu hrvatsku državu, šta je komunističkim vlastima dizalo tlak na trista, pa su nas na sve moguće načine maltretirali i stalno provodili represiju nad onima koji su se na bilo koji način isticali po tom pitanju. Bila su to vrimena kad si i za banalno skandiranje 'Mi Hrvati' ili pivanje 'Marjane, Marjane', di se spominje crven-bijeli-plavi, moga zaglavit u zatvoru ili u najbolju ruku doživit verbalno, ako ne i fizičko iživljavanje od strane tadašnjih inspektora udbaša - napisao je Prlac u knizi 'Torcida - vaša vira, vaš spas'.

Transparent 'Torcida vaša, vira vaš spas' milicija je oduzela s gornje tribine maksimirskog stadiona na derbiju Dinamo - Hajduk 1983. godine, ali je napravljen novi.

- Ko zna šta su u imenu Torcida vidili zagrebački politički komesari pa naložili panduriji da nam zapline prvu Torcidinu relikviju - naveo je Prle.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare