Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Glava!
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Glava!

Protiv Dinama je pretrčao uvjerljivo najviše od svih Hajdukovih prvotimaca

Hajduk je startao kako se samo poželjeti moglo, pobjedom protiv Dinama u Maksimiru, a ključan pogodak je u 93. minuti postigao Rokas Pukštas. Glavom. I upravo je ta njegova glava ključna u njegovoj priči.

Za sve je kriv jedan mail. Stigao je na ljeto prije točno tri godine na adresu talent scouta 'bijelih' Mate Radića, s nekakvim karakteristikama i upitom jesu li u Hajduku voljni primiti na probu kadeta iz SAD-a. Mladić je tada tražio klub u Europi u kojemu bi se mogao dokazati, afirmirati. Zna se na Poljudu dogoditi da im tako mail, odnosno prijedlog, stigne s adrese koja nije poznata od ranije, a sva sreća što je Radić na ovaj odreagirao tipkom 'forward', a ne 'delete', proslijedio je dalje u klub, gdje je donesena odluka da se mladića isproba.

I tako je dogovoren njegov dolazak na pripreme kadeta, koje je tada vodio trener Mislav Karoglan.

- Ako mene pitate, ja bih ga zadržao. Ima moje 'da' - kazao je današnji trener Istre.

Pukštas je, dakle, prošao probu, registriran je u rujnu i krenuo je u prvenstvo s kadetima, da bi već pri kraju iste sezone polako upisivao nastupe i za juniore Marijana Budimira.

Napredovao je brzo. Živio je u klubu, spavao na stadionu. Pamti se da bi se i u kasnim noćnim satima Rokas znao spustiti iz sobe i tehnicirati, lupati loptom u zid, paliti svjetlo u dvorani i kad su već svi hodnici u klubu sablasno prazni.

Za sebe je tada smatrao da još nije dovoljno dobar. Hajdukovoj školi velikih talenata, tehničara, driblera, nikad nije nedostajalo. Rokas je dodatno radio s loptom, ali jak adut djeteta kojemu je otac bio maratonac, a majka se bavila troskokom, bile su sjajne fizičke predispozicije. I glava, naravno.

To se najbolje pokazalo na ljeto prošle sezone, kada je Hajduk ušao u suradnju sa Solinom. S Jadra su tada tražili da ih pojača sedam mladih talenata s Poljuda, ali ne ide to tek tako. Mnogi nisu željeli ni čuti za tu opciju, Druga liga im se valjda činila kao korak natrag u razvoju, ali Pukštas nije tako mislio. Otišao je uz Jadro, iako je tada iza sebe već imao debi u prvoj momčadi 'bijelih'. Nastupio je 29. travnja 2022. godine u domaćoj utakmici protiv Hrvatskog dragovoljca (2:1), u dobi od 17 godina i 247 dana, kod trenera Valdasa Dambrauskasa. No, nije 'poletio' nakon debija. Njegova realnost tada nije bila ostanak pri prvoj momčadi i zato su se tražile druge opcije.

Anegdota iz solinskih dana kaže da je jednom otišao na trening prve momčadi na Poljud, iako ga je već ranije u istom danu napravio sa Solinom. Ali baš takav stav i sve bolje prezentacije, jako brzo su ga vratile natrag na Poljud. Ovoga puta je mnogo ozbiljnije zagazio u prvu momčad, koju je u međuvremenu preuzeo Karoglan, njegov učitelj iz kadeta. Kod njega je odigrao pet utakmica.

Posebno se pamti dvoboj u Koprivnici protiv Slaven Belupa (2:2), kada je postigao svoj prvi gol za seniore. Nakon tog dvoboja je uslijedila stanka zbog SP-a u Kataru, a samo par dana kasnije je na opće iznenađenje otišao sa Solinom u Kustošiju. Tamo je domaćin vodio sa 2:0, a Pukštas s klupe ušao u drugom poluvremenu, te zabio dva gola u ludom preokretu. Onaj drugi pogodak za pobjedu od 3:2 je bio u 94. minuti! Valjda je već tada trenirao za Maksimir, kažu da ti se takav pristup negdje mora vratiti...

Danas je Pukštas kod trenera Leke standardni prvotimac, do sada je već skupio 29 nastupa, pet golova i tri asistencije, te je jedan od najvažnijih aduta u borbi za naslov prvaka. Protiv Dinama u Maksimiru je istrčao čak 13 kilometara, uvjerljivo najviše od svih Hajdukovih prvotimaca. Za njega svi treneri redom kažu da ima fenomenalan osjećaj za skok, rastom nije visok, ali naći će se na pravom mjestu, te ima savršen tajming.

Pukštas je rođen 25. kolovoza 2004. godine u Stillwateru u Oklahomi, a ugovor s Hajdukom mu traje do 31. siječnja 2025. godine. Stigao je kao kadet, a samo tri godine nakon onog maila s početka teksta, postao je jedan od glavnih aduta prve momčadi u borbi za toliko željeni naslov prvaka. Eto što ti je glava...

Vaša reakcija na temu