DUPLIN OSVRT: Biraj Hajduk i bolju Hrvatsku!
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Biraj Hajduk i bolju Hrvatsku!

U priči o Bobanu i Modriću uopće nisu ključne usporedbe tko je bio kakav igrač, već što je Boban u narodu ban, a Modrić bankomat

Utorak, 13. lipnja 2017. godine, je do kraja ogolio aktualno stanje hrvatskog nogometa. U istom danu vidjeli smo dvije Hrvatske, onu tužnu i jadnu, gdje vidno prestrašeni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije na sudu u Osijeku mijenja iskaz, te onu časnu, ponosnu i optimističnu, na početku novog projekta otkupa dionica 'Za sva vrimena'.

U više navrata sam do sada napisao da mi je najdraži dio svake europske utakmice onaj koji počne sat vremena prije susreta i traje sve do prvog sučeva zvižduka. Baš tako sam se osjećao i u velikoj dvorani splitskog FESB-a u trenutku kada je spontano krenula pjesma 'Zbog jedne ljubavi'. Bio je to momenat kada je definitivno postalo jasno da će akcija imati jednako snažan i emotivan zamah kao ona 'Ili jesmo ili nismo', koja je krenula s Pjace i uspjela u svakom pogledu.

No, u širem kontekstu, svatko sebi mora postaviti pitanje kakvu Hrvatsku želi, koje će društvo izabrati? Želite li sina u reprezentaciji, možda čak i s kapetanskom trakom oko ruke, kojemu će iz lože pljeskati mamići, horvatinčići ili 'nekad devet danas nula' likovi? U priči o Bobanu i Modriću uopće nisu ključne usporedbe tko je bio kakav igrač ili tko je osvojio više trofeja, već što je Boban u narodu ban, a Modrić bankomat. Zvonu je sram bilo ući u ložu tijekom prošlog Eura kada je igrala hrvatska reprezentacija jer bira društvo, a Luka možda nije ni imao velikog izbora. U ovakvim trenucima najprije mi napamet padne Hrvoje Maleš, koji je sasvim razgolitio stanje u domaćem nogometu u aferi uzimanja novca za 'pošteno suđenje'. Nakon toga se baš ništa nije promijenilo, osim što je Maleš dobio policijsku pratnju.

Svatko od nas ima pravo birati Hajduk i bolju Hrvatsku ili ulicu koja vodi HNS i Dinamo. Naša generacija ima povijesnu odgovornost borbe za bolje društvo u cjelini.

Možete li se pomaknuti nekoliko desetljeća unaprijed, pa zamisliti u šetnji. Hodate tematskim parkom u kojemu su uz vaše uklesana i imena svih drugih donatora u akciji 'Za sva vrimena', a onda vas unuk u jednom trenutku povuče za rukav.

- Ti dida uvik o tome kako ste se borili za Zakon o sportu i pošteno prvenstvo kakvo danas imamo.

Da, svi smo odgovorni. Izaberi Hajduk i bolju Hrvatsku!      

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(22526, "");
Pregledaj komentare