Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP HRVATSKA-WALES Policija objavila posebno priopćenje uoči utakmice, očekuje se 30.000 gledatelja

HRVATSKA-WALES Policija objavila posebno priopćenje uoči utakmice, očekuje se 30.000 gledatelja

Blokada ulica, pravila za ulazak na stadion, parkiranje, snimanje...

Na Poljudu se u subotu s početkom u 20.45 sati igra međunarodna kvalifikacijska nogometna utakmica EURO 2024 između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Wales. Na nogometnoj utakmici očekuje se oko 30 tisuća posjetitelja, a policija je tim povodom uputila posebno priopćenje.

'Policijski službenici će prije, za vrijeme i nakon održavanja javnog okupljanja intenzivno opservirati područje Grada Splita, obilaziti mjesta gdje će se okupljati navijači i navijačke skupine, provoditi mjere i radnje iz nadležnosti policije, a sve u cilju prevencije protupravnih ponašanja, zaštite imovine i sigurnosti osoba.

Na dan održavanja javnog okupljanja očekujemo na području Grada Splita, ali i na čitavom području Splitsko-dalmatinske županije, veliki broj navijača, pripadnika različitih  hrvatskih navijačkih skupina, kao i strane navijače, radi čega molimo građane da ako uoče skupine osoba koje se protupravno ponašaju ili bi se mogle protupravno ponašati, da odmah pozovu policiju na broj 192', stoji u priopćenju.

Promet na području Splita - ograničenje prometa

'Građane obavještavamo da će 24. ožujka 2023 od 20.00 sati, pa do završetka osiguranja javnog okupljanja uspostaviti blokada prometa na cestama oko užeg dijela stadiona. Također, na parking prostoru ispred Doma Hajduka bit će ograničena mogućnost parkiranja osobnih vozila, a sve sukladno odluci Grada Splita i potrebama HNS-a, pa građanima savjetujemo da osobna vozila ne parkiraju na tom prostoru.

Na dan utakmice 25. ožujka 2023.godine organizator u suradnji s policijom vršit će blokadu prometa, tako da će se:

- od 14.00 sati uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. Mediteranskih igara s točkama ograničenja na raskrižju s ulicama VII. Kaštela, kod bazena i kod Hemingwaya.

- od 14.00 sati uspostavit će se blokade i bit će onemogućen promet u Ulici Zrinsko-frankopanskoj od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru, te na Putu Supavla od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila žurnih službi, HV, stanara, autobusa javnog gradskog prijevoza i vozila s propusnicom). 

Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona.

Još jednom upozoravamo vozače da svoja vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i pakiranje. Prometni redari, će s policijskim službenicima, na dan održavanja javnog okupljanja, sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila posebno u ulicama Zrinsko-frankopanska, Hrvatske mornarice, VII Kaštela i Put Supavla, te će vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje biti premještena. Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika naprijed navedenih cesta.

S obzirom na to da na dan odigravanja utakmice očekujemo gužve u prometu na pravcima prema stadionu, savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu, te da ako su u mogućnosti koriste javni prijevoz, kako bi izbjegli stvaranje većih gužvi i zastoja u prometu.

Savjetujemo posjetitelje da ako na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, isto parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada, te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.

Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljene i oprez ako dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ukoliko bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području Grada Splita.

Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima zabranjeno je:

- unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i  droga, te ulazak  i boravak u prostor športskog  objekta u alkoholiziranom stanju,

- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,

- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari  s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora. 

Nakon ulaska na stadion i tijekom javnog okupljanja gledatelji isključivo mogu sjediti na mjestu koje je određeno na ulaznici i ne mogu tijekom javnog okupljanja sjediti na nekom drugom mjestu, niti biti na mjestima ili u prostorima koji nisu predviđeni za gledatelje.

Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.', naveli su.

Ulaz na stadion - dođite na vrijeme

'Posebno još jednom napominjemo posjetiteljima kako uz kupljenu ulaznicu prilikom ulaza moraju imati identifikacijski dokument sa slikom (osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola) temeljem kojeg će prije ulaska biti provjeren njihov identitet.

Ulazi u stadion bit će otvoreni od 18.30 sati, pa pozivamo posjetitelje da ranije dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera, osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion i zauzeti svoja mjesta označena na ulaznici.

Podsjećamo posjetitelje da ranije dođu na stadion, kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera, osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion i zauzeti svoja mjesta označena na ulaznici', stoji u priopćenju.

Snimanje na stadionu i prilaznim pravcima, te i ograničenje kretanja i zadržavanja

'Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima, također sukladno članku 51. i 52. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima policija će četiri sata prije utakmice i dva sata nakon utakmice privremeno po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje ulicama Put Supavla, VIII. Mediteranskih igara i Put Lore.

Pozivamo  građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda', zaključili su.

Vaša reakcija na temu