Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Pulskom Tartanom do srca UN-ove konferencije o oceanima

FOTOGALERIJA Pulskom Tartanom do srca UN-ove konferencije o oceanima

'Doplovili smo s mora blizine na more susjedstva, da bismo podsjetili na more daljine'

More je opet spojilo svijet - ovaj put u Nici, gdje će se od 9. do 13. lipnja 2025. održati treća Konferencija Ujedinjenih naroda o oceanima (UNOC3). Francuska i Kostarika zajednički su domaćini događaja koji će okupiti preko stotinu svjetskih lidera, tisuće stručnjaka, aktivista, znanstvenika i zaljubljenika u more.

Usred velikih brodova, složenih protokola i ozbiljnih tema o budućnosti planeta, pojavila se i jedna sasvim posebna gošća - Tartana, tradicijska brodica iz Pule, stara gotovo stotinu godina.

Dočekana je kao mala zvijezda među jedrenjacima, jer je na najljepši mogući način pokazala što znači živjeti s morem - jednostavno, iskreno i u skladu s prirodom.

Tartana je na inicijativu članova posade Zorana Todića i Mitje Zupančiča stigla u Nicu kao dio hrvatske delegacije u organizaciji Cronavesa, splitske udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine. Uz pomoć pulskih udruga Molaj cimu i Mandrač Tivoli njezina pojava među megajahtama i drugim tradicijskim brodovima nije ostala nezapažena - dobila je vez u srcu gradske luke i po samom dolasku otvorila vrata za radionice i druženja.

Tartana se pritom nije ponašala kao muzejski izložak - daleko od toga. Njezina se paluba tih dana pretvorila u živu pozornicu: članovi posade pokazivali su kako se nekad ribarilo, vezivalo konope, sušilo mreže i živjelo uz more. Posjetitelji su dolazili, ispitivali, fotografirali - bilo je i onih koji su prvi put vidjeli drveni brod izbliza.

Već prvog dana članovi udruge Cronaves, prof. Stjepan Lapenda i Plamenko Bavčević, održali su predavanje u Palais des Expositions - prostoru gdje se tijekom konferencije raspravlja o ozbiljnim stvarima poput klimatskih promjena, plastike u morima i budućnosti ribarstva. Ali oni su došli pričati jednu drugu, staru priču - o drvenim brodovima, obalnim zajednicama i vještinama koje se prenose s koljena na koljeno. Ukratko, o maritimnoj baštini koju još uvijek živimo.

Navečer se sve preselilo u malo svečaniju atmosferu - na Tartani je organiziran prijem za goste i članove posada drugih brodova, ali i za brojne Hrvate koji žive u ovom dijelu Francuske.

Posebnu su atrakciju događaju dali članovi posade Dejan Krizman, kao sommelier, i Lučano Sošić, majstor od pršuta, koji su svojom stručnošću i pažnjom unijeli autentičan okus Hrvatske i dodatno obogatili cijeli doživljaj. Nisu izostale ni umjetničke note: otvorena je izložba fotografija 'Hrvatska domovina mora', koju potpisuju Andrina Luić, Boško Lučev i Vislav Torre - svi članovi Cronavesa.

Važnu podršku cijelom hrvatskom nastupu dala je i Hrvatska turistička zajednica, koja je kroz svoj ured u Parizu osigurala dodatne sadržaje i informacije za posjetitelje. Direktorica ureda, Daniela Mihalić Đurica, istaknula je kako je upravo ova kombinacija - tradicija, čisto more i održivi turizam - ono po čemu Hrvatska želi biti prepoznata.

A pravi vrhunac tek slijedi: u nedjelju, 8. lipnja, na Svjetski dan oceana, Tartana će zajedno s više od stotinu tradicijskih brodova sudjelovati u velikoj svečanoj paradi ispred Nice. Bit će to slikovita i snažna poruka - da svi dijelimo jedan ocean, da smo povezani i da je budućnost mora i oceana odgovornost svih nas.

Kako su to lijepo rekli članovi posade Tartane predvođeni Liviom Jelčićem: 'Doplovili smo s mora blizine na more susjedstva, da bismo podsjetili na more daljine - iz kojeg je nastao život i koje ga još uvijek čuva. Vrijeme je da ga zajedno zaštitimo'.

Vaša reakcija na temu