Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay IKEA i Sabine Marcelis predstavljaju VARMBLIXT kolekciju

IKEA i Sabine Marcelis predstavljaju VARMBLIXT kolekciju

'Željela sam primijeniti neočekivani pristup u propitkivanju ideje o funkcioniranju rasvjete u domu'

IKEA i roterdamska dizajnerica Sabine Marcelis predstavljaju kolekciju VARMBLIXT koja donosi skulpturalne rasvjetne predmete, jedinstveno posuđe za posluživanje, živopisne podne prostirke i još mnogo toga. Kolekcija od 19 proizvoda, koja je dizajnirana za interakciju s izravnim i neizravnim svjetlom, upravo je stigla u robnu kuću IKEA Zagreb.

VARMBLIXT označava početak putovanja tvrtke IKEA ka jačanju znatiželje ljudi o rasvjeti u domovima. IKEA, naime, dugoročno nastoji potaknuti promjenu u percepciji rasvjete kao jednostavno funkcionalne na rasvjetu koja ima emocionalni učinak. Stoga je i VARMBLIXT kolekcija osmišljena da potakne interes o različitim mogućnostima svjetlosti - da promijeni izgled, dojam i atmosferu naših domova.

U kolekciji VARMBLIXT postoje četiri rasvjetna tijela koja će se zadržati u IKEA asortimanu. Svjetla koja su nadahnuta Sabininom kreativnom sposobnošću da se poigra jedinstvenim oblicima i predmetima središnja su točka dizajna kolekcije. Vrhunci rasvjete uključuju VARMBLIXT LED visilicu, koja ima zakrivljene cijevi izrađene od mat bijelog stakla, te VARMBLIXT LED zidno ogledalo dizajnirano s poluprozirnom staklenom pločom i svjetlosnom trakom. Oba su proizvoda zadivljujući skulpturalni objekti kada su isključeni, a upaljeni se pretvaraju u čarobni prikaz svjetlosne tehnike.

- Željela sam primijeniti neočekivani pristup u propitkivanju ideje o funkcioniranju rasvjete u domu, nadahnuti ljude da razmotre nove oblike i elemente koji se stapaju i ističu različite vrste unutarnjih prostora na nove, hrabre i umjetničke načine - kaže Sabine Marcelis.

Sabine Marcelis fascinirana je različitim svojstvima materijala i efektima koje mogu pružiti neki od njih. Njezina je praksa vođena procesom, a njezini dizajni nastaju kao rezultat opsežnog eksperimentiranja idejama i materijalima. Radeći na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, Sabine nastoji stvoriti magična iskustva. Diplomirala je na prestižnoj Design Academy u nizozemskom Eindhovenu, a njezin je rad slavljen na svjetskim smotrama dizajna. Magazin Wallpaper* proglasio ju je Dizajnerom godine 2020., a Architectural Digest dva puta ju je uvrstio među stotinu najvažnijih kreativaca u svijetu, 2021. i 2022. godine.

Kolekcija VARMBLIXT donosi i prepoznatljiv element koji se vidi u Sabininom ranijem radu: savršeno beskonačnu krafnu. Prva serija dizajnerskih predmeta inspiriranih beskonačnim oblikom krafne bit će dostupna u dvjema veličinama posuđa i jednoj lampi s potpisom. Spajajući viziju umjetnosti i dizajna, VARMBLIXT LED svjetiljka, u svom zakrivljenom stilu, artistički je dodatak interijeru kada kroz nju prodre svjetlost te svestrani predmet jer se može montirati na zid ili izložiti na stolu.

- Kad svjetlost prođe kroz narančasto staklo, mekani oblik poput krafne zasja toplim sjajem - kaže Sabine Marcelis. 

'To je čaroban prizor koji privlači poglede - bez obzira stoji li na stolu ili visi na zidu', dodaje ona.

Kolekcija - koja se fokusira na inherentno toplu paletu boja - ima dva tepiha inspirirana zrakama pri zalasku sunca. Veći tepih, koji je izrađen od 100% ručno predene vune, ima topli gradijent boja.

Nježno je blijed, od tamno narančaste do jantarno žute - baš poput zalaska sunca, dok njegov preklapajući stil daje dodatnu zanimljivost dizajnu, stvarajući iluziju dubine i boje.

'Radeći na kolekciji VARMBLIXT, vodili smo se vizijom o spajanju dizajna sa skulpturalnim objektima. To je suradnja povezana s funkcionalnom estetikom našeg prostora, istovremeno nadahnjujući ljude da dodaju namjenske i svestrane predmete u dom', kaže Henrik Most, kreativni lider u tvrtki IKEA.

Vaša reakcija na temu