Foto: Pixabay Hrvatski gradić objavio da prodaje napuštene kuće za jednu kunu

Hrvatski gradić objavio da prodaje napuštene kuće za jednu kunu

Privukao je pažnju svjetskih medija

Legrad, teško pogođen depopulacijom, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali s određenim uvjetima, piše Reuters u tekstu posvećenom malenom gradu na sjeveru Hrvatske, prenosi Jutarnji list.

- Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada - kazao je za Reuters načelnik općine Ivan Sabolić.

U Legradu, koji je blizu granice  Mađarskom, u 70 godina se prepolovila populacija te danas tamo živi 2.250 stanovnika. 

U prvom pokušaju na prodaju je stavljeno 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune. Dosad je prodano 17 nekretnina.

Od ponuđenih kuća neke su poluruševne, nemaju prozore i vrata, a zidove prekriva plijesan. Iz općine su kazali da će platiti 25 tisuća kuna za neophodne adaptacije. Načelnik Sabolić je kazao da će novim stanovnicima koji žele kupiti privatne kuće pomoći s 20 posto kupoprodajne cijene ili do 35.000 kuna.

Ključni uvjeti za pojedince ili parove koji se žele doći živjeti u Legrad su financijska solventnost i da su mlađi od 40 godina. Također se moraju obvezati da će ostati najmanje 15 godina.

Ponuda, tvrdi načelnik Sabolić, pobudila je interes u inozemstvu. Kazao je da su nakon izvještaja u medijima o njihovoj akciji dobili upite iz Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije. S obzirom da nije jednostavno imigrirati u Hrvatsku, načelnik je kazao da se zbog toga drže lokalaca koji iskazuju interes. 

Danijel Harmničar, mladić iz sjeverne Hrvatske sa suprugom i dvoje male djece, prihvatio je ponudu Legrada i kuću za jednu kunu. Kazao je kako je ljepše živjeti u vlastitom domu, nego biti podstanar. 

- Nije nam problem ostati ovdje 15 godina, ne planiramo se seliti - kazao je Harmničar za Reuters.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(100616, "");
Pregledaj komentare