Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay GRADNJA BUDUĆNOSTI Isprintali temelje i kostur trosobne kuće od tekućeg betona za samo 12 sati

GRADNJA BUDUĆNOSTI Isprintali temelje i kostur trosobne kuće od tekućeg betona za samo 12 sati

Ovi bi radovi inače trajali oko četiri tjedna

Američka projektantska i građevinska tvrtka uspješno je završila gradnju trosobne kuće s dvije spavaonice u Virginiji uz pomoć 3D printanja. U taj su se projekt upustili sa samom vlasnicom tvrtke April Springfield, koja će u njoj živjeti sa svojim 13-godišnjim sinom.

Iako su na samom projektu radili mjesecima, na izgradnju temelja i kostura kuće potrošili su samo dvanaest sati. Direktno na gradilište dovezli su stroj koji je od tekućeg betona isprintao ključne dijelove kuće. U prosjeku bi samo ti radovi trajali oko četiri tjedna, kad bi se ručno sazidavali, piše Jutarnji list

Nakon printanja temelja i zidova na red su došli drugi radovi, uključujući procese nužne za ekološku optimizaciju kuće.

Kuća će poslužiti kao projekt-primjer za izgradnju novih kuća po istom 'receptu', a iduća će se graditi u Floridi.

Zahvaljujući betonu, smatraju je izdržljivijom i za potencijalne prirodne nepogode karakteristične za to područje, poput tornada i uragana.

Vaša reakcija na temu