Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Fina je zadnjih godina prodala tisuće ovršenih nekretnina, neke za par stotina kuna

Fina je zadnjih godina prodala tisuće ovršenih nekretnina, neke za par stotina kuna

Kad se gledaju samo nekretnine koje su prije dražbe služile za stanovanje, u prosjeku su na dražbi postizale cijene od 630 tisuća kuna

Na elektroničkim dražbama koje provodi Financijska agencija (Fina) u posljednjih šest godina i devet mjeseci prodane su 17.323 nekretnine i 365 pokretnina koje su njihovi vlasnici 'izgubili' u ovršnim i stečajnim postupcima, piše Novi list.

Za njih je na dražbama u valjanim ponudama postignuta ukupna cijena od gotovo 5,9 milijardi kuna, ali zasad je od tog iznosa uplaćeno 2,68 milijardi kuna, odnosno nešto više od 45 posto.

Od 1. siječnja 2015. godine, otkako je Fina preuzela provođenje prodaje nekretnina i pokretnina iz ovršnih i stečajnih postupaka, pa do kraja rujna ove godine, održano je 23.579 dražbi i na njima je prodano ukupno 6742 predmeta, ali, kako pojašnjavaju iz Fine, jedan predmet prodaje može sadržavati više pojedinačnih objekata, primjerice pet stanova i dva parkirališna mjesta.

Što se tiče stanova i kuća koje su prije prodaje služile za stanovanje, a njihovi vlasnici ih izgubili u ovršnim postupcima ili su im tvrtke završile u stečajevima pa su postali dio stečajne imovine, iz Fine kažu da ih je u šest godina i sedam mjeseci prodano 2232.

Bilo da su prodavani pojedinačno ili su bili dio imovine koja se prodavala da se namire vjerovnici, za njih je na dražbama postignuta ukupna cijena od 1,4 milijarde kuna. No, do 30. rujna ove godine od tog je iznosa uplaćeno gotovo 540 milijuna kuna, što je malo više od 38 posto postignute cijene.

Kad se gledaju samo nekretnine koje su prije dražbe služile za stanovanje, u prosjeku su na dražbi postizale cijene od 630 tisuća kuna, no na dražbi se tijekom ovih godina nudilo kuće i za po nekoliko stotina kuna, ali i nekretnine od po nekoliko milijuna kuna.

Prije nego što je Fina preuzela prodaju nekretnina, taj je posao kroz Očevidnik nekretnina od 2003. godine radila Hrvatska gospodarska komora.

Vaša reakcija na temu