Foto: Pixabay.com Basketom 3 na 3 do Olimpijade!

Basketom 3 na 3 do Olimpijade!

Na Gripama, na vanjskom igralištu, održat će se turnir 20. i 21. srpnja

Šest igrača, pola terena, jedan obruč, 10 minuta igre bez pauze, poluvremena ili četvrtina… čini se kao opis kvartovskog basketa kojeg promatrate s klupice u parku ili obližnjeg kafića. Otprilike je tako i započelo da bi se haklerski 3x3 razvio u olimpijski sport. Vjerojatno najpopularniji urbani timski sport koji će se prvi puta službeno zaigrati na Olimpijadi u Tokiju sljedeće godine.

Tri na tri je dovoljno jednostavna i fleksibilna igra da je može igrati bilo tko, bilo gdje. Na otvorenom, u zatvorenom, u bilo koje doba. Sve što je potrebno je 6 igrača, pola terena, obruč i lopta. 

Pravila se temelje na košarkaškim pravilima, ali su prilagođena kako bi igra bila napeta, brza i uzbudljiva. Svaka ekipa ima jednu rezervu na klupi za desetominutnu igru, napad je ograničen na 12 sekundi, a izjednačena igra se završava s prvom ekipom koja osvoji dva boda u produžecima. Tko prvi zabije 21 koš, pobjeđuje.

Brzo i uzbudljivo. Dodajmo tome i glazbenu podlogu koja gotovo uvijek prati utakmice kako bi se atmosfera dodatno podigla, dobru pivu za navijače i odlična zabava je zagarantirana.

U Hrvatskoj se već neko vrijeme igraju 3x3 turniri koji postaju ne samo najbolji regionalni već i turniri svjetskih razmjera u kojima sudjeluju ekipe iz gotovo dvadesetak zemalja.

Svi se turniri igraju po službenim FIBA 3x3 pravilima. Prema istraživanjima Međunarodnog olimpijskog odbora 3x3 košarka je trenutno najpopularniji i najbrže rastući urbani sport na svijetu. Zato i jest u ljeto 2017.  službeno postala novi olimpijski sport, a svoju će premijeru imati 2020. godine na olimpijskim igrama u Tokiju.

Hrvatski košarkaški savez podržava 3x3 košarku i u procesu su formiranja reprezentacije koja će Hrvatsku predstavljati na olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Bit će to ekipa koja do 1.studenog bude imala najviše bodova na FIBA 3x3 rankingu. Zato ne čekajte s prijavama.

Turniri koji nam slijede su:

- Split, 20.7.,  Kvalifikacijski turnir, na vanjskom igralištu Gripe

- Split, 21.7., Masters turnir, na vanjskom igralištu Gripe

Uz dobrog partnera koji će se pobrinuti za osvježenje nakon ostavljanja srca na terenu i za ekipu, Laško – sve je lakše. 

Volja, timski rad i upornost koja gradi karakter, to su odlike onih koji su ostvarili svoje snove. A tko kao dijete s loptom u rukama nije sanjao o sudjelovanju na Olimpijskim igrama? Možda je baš ovo vaša prilika. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48327, "");
Pregledaj komentare
"Advertisement"