Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SOLIDARNO SA ŽENAMA IRANA 'Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju diljem svijeta'

SOLIDARNO SA ŽENAMA IRANA 'Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju diljem svijeta'

'30. rujna u podne stajat ćemo pred Veleposlanstvom'

'Solidarno sa ženama Irana' geslo je okupljanja najavljenog za 30. rujna u podne pred Veleposlanstvom Islamske republike Iran u Zagrebu. I u Hrvatskoj će se, dakle, tog dana iskazati potpora aktualnim protestima u toj državi. 

O okupljanju i poruci koja se želi poslati na društvenim mrežama izvijestila je poznata hrvatska feministkinja Rada Borić

'Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju diljem svijeta. 

Zvala se Hadis Najafi, imala je 20 godina. Njezin je zločin za iransku službu sigurnosti bio što je svoju kosu vezala gumicom u znak protesta protiv vjerske policije koja je ubila njenu sugrađanku Mahse Amini zbog 'nepriličnog nošenja hijaba'. Ubili su je sa šest metaka.

30. rujna u podne stajat ćemo pred Veleposlanstvom Islamske republike Iran u znak solidarnosti s Irankama i Irancima koji diljem Irana protestiraju zbog ubojstva Mahse Amini, 22-dvogodišnjakinje Kurdkinje, koju je u Teheranu uhitila vjerska policija zbog 'neprimjerenog nošenja hijaba' jer da je time prekršila zakone koji se tiču oblačenja i nošenja marama. Mahsu su zatvorili i prema svjedočenju očevidaca premlaćivali. Umrla je od udaraca u glavu.

Prosvjedi u Iranu ne prestaju, mnoge žene javno režu svoju kosu i pale hijabe u znak pobune protiv režima. Vlada je na njih odgovorila nasiljem. Broje se mrtvi, a Hadis Najafi je jedna od njih.

Pred Veleposlanstvom ćemo stajati u znak solidarnost sa sestrama u Iranu', objavila je Borić. 


Vaša reakcija na temu