Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 SAŠA SRIĆA: Treba uvesti restriktivnije mjere!

SAŠA SRIĆA: Treba uvesti restriktivnije mjere!

'Priče o tome da je omikron spas apsolutno ne drže vodu'

Pulmolog Saša Srića u Novom danu na N1 televiziji je komentirao hoće li i Hrvatska proglasiti kraj pandemije i prijeći u suživot s covidom-19.

- U više navrata smo imali znanstvenike, kolege koji su znali i nekoliko puta govoriti i nekoliko puta proglašavali kraj pandemije, no u ovoj aktualnoj situaciji gdje je ovoliki broj zaraženih i umrlih, zasigurno ne možemo govoriti o prelasku iz pandemijskog u endemijski oblik. Priče o tome da je omikron spas apsolutno ne drže vodu. Spas mogu biti samo cijepljenje i mjere i naravno, u jednom trenutku će doći kraj pandemije - dodao je.

Srića je govorio i o broju hospitaliziranih pacijenata zbog covida te komentirao kakva je klinička slika kod njih.

- Što se tiče KBC-a Zagreb, nešto je manji priljev u jedinicama intenzivne skrbi. Međutim, i dalje je puno pacijenata hospitaliziranih na covid odjelima. Što se tiče samog broja pacijenata, mogu reći da raste, ali što se tiče same kliničke slike, u ovom trenutku možemo govoriti da pristižu pacijenti predominantnog omikron soja, dominiraju simptomi bolesti gornjih dišnih puteva, da je nešto manje izražena pneumonija, odnosno veće upale pluća - rekao je Srića.

Istaknuo je da je velik pritisak na hitne ambulante, a da zabrinjava i porast zaraženih među zdravstvenim djelatnicima koji razvijaju blažu klinički sliku zbog cijepljenja, ali zbog zaraze izostaju s posla. 

- Pitanje je koliko to zdravstveni sustav može izdržati - kaže.

Pulmolog ističe da zbog niske procijepljenosti ne možemo razmišljati o ukidanju mjera. 

- Mislim da još uvijek imamo preliberalan pristup, prilično slabe mjere i, po meni, treba uvesti restriktivnije. Više puta sam isticao potrebitost i važnost obveznog cijepljenja i mislim da je to nešto u kojem smjeru će se morati krenuti. Hrvatska je u nekim segmentima krenula u razmišljanju obveznog cijepljenja starije populacije, odnosno zdravstvenih djelatnika, ali mislim da bi se to trebalo proširiti i na ostalu populaciju jer to nam je jedini spas izlaska iz ove pandemije - kaže.

Srića je naveo i kakvi se simptomi javljaju kod osoba zaraženih omikron sojem. 

- Omikron izaziva blažu kliničku sliku, prezentira se najčešće s jednom izrazitom grloboljom, začepljenim nosom i curenjem nosa, pacijenti povremeno imaju povišenu tjelesnu temperaturu i suhi kašalj, kao i kod delte. No, delta je izazivala puno drastičniju kliničku sliku u smislu teških upala pluća - zaključio je.

Vaša reakcija na temu